BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail komandolarının Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasından dolayı “şoke olduğunu” söyledi.

BM Sekreteri: Şoke oldum
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail komandolarının Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasından dolayı “şoke olduğunu” söyledi. Ban, saldırıda insanların öldürülmesini kınadığını belirterek, olayla ilgili kapsamlı bir soruşturmanın yaşamsal önemde olduğunu ifade etti.
ABD: Trajedi araştırılıyor
İsrail'in Gazze'ye yardım gemilerine yaptığı baskının ardından ABD'den gelen ilk tepkide ölenler için derin üzüntü duyulduğu belirtildi. Beyaz Saray Sözcüsü William Burton, “ABD, olayda hayatını kaybedenler ve yaralananlar için derin üzüntü duymakta ve bu trajediye neden olan koşulları anlamak için çalışmalar yürütmektedir” dedi.
AB: Üzüntü duyuyoruz
İsrail saldırısının ardından Avrupa Birliği'nde de açıklama geldi: “Ölümlerden üzüntü duyuyoruz. Avrupa Birliği Diş ilişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İsrailli yetkililerden gemiye yapılan saldırının koşullarına ilişkin tam bir soruşturma istedi.
Arap Ligi: İnsanlık suçu
Saldırıyı “insani bir misyona karşı suç” olarak tanımlayan Arap Ligi bugün olağanüstü toplanıyor. Birliğin Sekreteri Amr Musa, İsrail saldırısına karşı alınacak tedbirlere karar vermek için, “Salı günü (Bugün) Kahire’de bir toplantı yapılacaktır” dedi. Musa, yapılan saldırının “İsrail’in barış istemediği anlamına gelen yeni bir mesaj, çok güçlü bir mesaj” olduğunu belirtti.
Fransa: Saldırı şok edici
Fransa saldırı için “şok edici” diyerek soruşturma talep ettiklerini bildirdi. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner,  “İsrail askeri operasyonunun trajik sonucundan derin bir şekilde şoka uğradım. Hiçbir neden bu tür bir şiddeti haklı çıkartamaz” diye konuştu.
İran: Vahşice ve insanlık dışı
İran, İsrail'in saldırısını “vahşice ve insanlık dışı” olarak nitelendirdi. İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu da açıklamasında İsrail saldırısını sert dille kınadı. Açıklamada, “Dünya barışı ve emniyeti için en büyük tehdit siyonist İsrail rejimidir” denildi.
İsveç: Elçisini geri çekti
İsveç protesto için İsrail elçisini çağırdı. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, İtalya'daki resmi ziyaretinin ardından ülkesine dönerken yaptığı açıklamada, saldırıyı ''çok ciddi ve kabul edilemez'' olarak nitelendirdi. Konuyla ilgili olarak İsrail'den açıklama istediklerini, bu nedenle İsrail elçisini bakanlığa çağırdıklarını kaydetti.
Yunanistan: Tatbikatlar iptal
İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Yunanistan Dışişleri Bakanlığında kriz masası oluşturuldu. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Yunanistan'ın İsrail Büyükelçisine, yetkili makamlardan askeri operasyon hakkında açıklama talep etmesinin istendiği kaydedildi. Yunanistan, İsrail ile yapmakta olduğu hava tatbikatını da sonlandırdı.
Almanya: Endişe duyuyoruz
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İsrail ordusunun Gazze'ye yardım götüren gemilere eyleminden “derin endişe” duyduğunu belirtti. Almanya Dışişleri Bakanlığı da, konunun kapsamlı bir şekilde açıklığa kavuşması için çaba harcadığını kaydetti.
İtalya: Kriz masası kuruldu
İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, “Gemiye saldırı bizleri şoka uğrattı” dedi. Frattini, saldırıdan büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek başladı.
İspanya: İsrail kınandı
İspanyol hükümetinin AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekteri Diego Lopez Garrido “Gerek İspanya, gerekse dönem başkanı olarak AB adına bu saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz. İsrail'in Madrid büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdık” dedi.
Belçika: Ağır güç kullanıldı
Belçika Dışişleri Bakanı Steven Vaneckere, İsrail'in bu ölçüde ağır güç kullanmayı tercih etmesinin “son derece üzüntü verici olduğunu” ifade etti.
İngiltere: Sağduyuya davet
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, “İsrail'in itidalli davranması ve uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini” söyledi.