İşsiz gazeteciler, 'gazetecilik' yapmak için bir araya geliyor. İlk toplantı yarın (15 Ekim) saat 15.00'te, İstanbul Cağaloğlu'nda bulunan Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Merkezi'nde yapılacak

İşsiz gazeteciler ‘gazetecilik’ yapmak için buluşuyor

Türkiye'de işsizliğin en yoğun yaşandığı alanlardan biri medya. Her yıl 'tenkisat dönemlerinde' onlarca gazeteci 'tasarruf' vb gerekçelerle işten atılıyor. Medya üzerindeki siyasi iktidar baskısı ve medya sahipliklerinde yaşanan değişimler, gazetecilerin işlerini kaybetmesine neden oluyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2013 verilerine göre, üniversite mezunları arasında işsiz kalma oranı en yüksek olan kesimi de yine gazetecilik mezunları oluşturuyor.

'BİR AJANS, NEDEN OLMASIN?'
İşsiz gazeteciler, medya emekçilerine dayatılan işsizlik ve güvencesizliğe karşı mücadele etmek ve 'gazetecilik' yapabilmek amacıyla harekete geçti. TGS bünyesinde İşsiz Gazeteciler Komisyonu'nu kuran gazeteciler, sendikanın İstanbul Cağaloğlu'nda bulunan genel merkezinden bir oda aldı. Meslektaşlarına çağrı yapan gazeteciler, ilk aşamada planlarının bir internet sitesi ve/veya fanzin, hatta bir 'işsiz gazeteciler ajansı' kurmak olduğunu belirtiyor. Gazeteciler, “Oluşumumuz ne tür bir haber mecrası olursa olsun, bunu bir bayrak yarışına çevirmek, iş bulanlar aramızdan ayrılırken, istemesek de yeni işsiz kalan arkadaşları bu bünyeye katarak, bu işi kalıcı hale getirmek de gönlümüzden geçiyor” diyor.

'İŞSİZLER ORDUSU OLDUK'
İşsiz gazetecilerin yayımladığı çağrı metninde şu ifadeler yer alıyor: “Bizler, yıllardır gazetecilik yapan, haberlerimiz, sendikalı olmamız ya da tahmin edeceğiniz malum diğer nedenlerle işsiz kalan birkaç gazeteciyiz. Biliyoruz ki birçok arkadaşımız bizimle aynı kaderi paylaşıyor. Aylardır, belki de yıllardır iş bulamıyor, bulsa da istediği gibi haber yapamıyor.
Türkiye’de gazetecinin kaderinin meslek hayatının belli döneminde işsizliği tatmak olduğu gerçeğini her birimiz kabullenmiş olsak da, bu dönemdeki kadar büyük bir gazeteci kıyımı yaşanmamıştı. Ne zaman birkaç işsiz gazeteci bir araya gelsek, muhabbetlerimizin başında dört başı mamur bir gazete çıkaracak kadar işsiz gazeteci olduğu konusu geliyor. Ancak artık bir değil birkaç gazete, araya iki haber televizyonu ve ajans da çıkarabilecek nitelikte bir işsizler ordusu olduk herhalde. Lafı fazla dolandırmadan derdimizi özetleyelim; madem haber yapamıyoruz, zaten işimiz varken de birçoğumuz istediğimiz haberleri yapamıyorduk, bu şerden bir hayır çıkaralım. Para pul (en azından ilk aşamada) kazanamasak da, mesleğimizin tadını çıkaralım, bu sefer kendimiz için, içimize sine sine haber yapmanın yollarını arayalım ve hep birlikte bulalım.
"

BAĞIMSIZ MEDYA İÇİN BİR ADIM
Bu girişimin, bağımsız medyanın fiili olarak işlerlik kazanmasının bir adımı olabileceğini dile getiren gazeteciler, meslektaşlarına şu çağrıda bulunuyor: “Bu konuda öncelikle bir araya gelelim, toplanalım, konuşalım ve işimize gücümüze bakalım istiyoruz. 15 Ekim Çarşamba saat 15.00'te 'neler yapabiliriz'i konuşmak üzere ilk toplantımızı 'büromuzda' yapalım dedik. Hadi o zaman!”