Sadece faiz gelirleri 11 milyar lira olan işsizlik fonundan işsize ödenen yıllık tutarın 4 milyar olması yurttaşların tepkisini çekmişti. Buna karşılık İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işsizlere ödenmesi gereken tutar bile patronun cebine konuluyor. Geçen kasım ayı verilerine göre fondan işsize 500 milyon, işverene ise 1 milyar 200 milyon TL ödendi. Konuya parmak basan CHP Genel Başkan […]

İşsize cimri işverene cömert işsizlik fonu

Sadece faiz gelirleri 11 milyar lira olan işsizlik fonundan işsize ödenen yıllık tutarın 4 milyar olması yurttaşların tepkisini çekmişti. Buna karşılık İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işsizlere ödenmesi gereken tutar bile patronun cebine konuluyor. Geçen kasım ayı verilerine göre fondan işsize 500 milyon, işverene ise 1 milyar 200 milyon TL ödendi. Konuya parmak basan CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu:

“İŞKUR verilerine göre, son 3 ayda işsizlik sigortasından yararlanan kişi sayısı 427 binden 524 bine çıktı. Ancak bu artışa rağmen, resmi işsizlerin sadece yüzde 14’ü işsizlik ödeneğinden yararlanabiliyor. TÜİK’in işsiz olarak kabul etmediği mevsimlik çalışanlar, iş bulma umudunu yitirenler gibi grupları da dahil edersek, işsizlik ödeneğinden yararlanan işsizlerin oranı yüzde 8,8’e geriliyor. Katı hak kazanma koşulları ve işsizlik ödeneği süresinin en fazla 10 ayla sınırlı olması, kriz nedeniyle işini kaybeden emekçilerin işsizlik ödeneğinden yararlanmasını engelliyor” yorumunu yaptı.

Öte yandan işsizlik sigortası fonundan faydalanma koşullarının en ağır olduğu ülkelerden biri Türkiye.