Google Play Store
App Store

İşsizden çok işverene kaynak aktarılan İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yine patronlara kaynak çıkıyor. Ek istihdam sözü veren firmaların işe aldığı her işçi için 3-6 ay arası ücret ve primlerin bakanlıkça karşılanacağı açıklandı.

İşsize cimri, patrona cömert fon

Batuhan KÖSE

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, “Piyasayı sakinleştirecek düzenlemelere hız veriyoruz. İstihdamda yeni bir proje hayata geçiyor. İşe giren her bireye 1 veya 2 yıllık istihdam garantisi sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

İlave istihdam taahhüt eden firmalara ilişkin destek açıklaması yapan Erdoğan, “Ek istihdam taahhüt eden firmaların işe alacakları her işçinin 3 veya 6 ay boyunca tüm ücretleri ve sosyal destek primlerini Çalışma Bakanlığı karşılayacak" dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) sonra ülkenin ikinci büyük sosyal sigorta sistemi olan İşsizlik Sigortası Fonu’nun kaynakları son dönemde verimsiz kullanılması nedeniyle tartışılıyor. Hali hazırda işsizlerin faydalanması gereken fon kaynaklarının büyük bir bölümü işverenlere teşvik adı altında aktarılıyor. 2022'nin ilk üç ayında işsize 2,8 milyar işsizlik ödeneği veren fon, sermayeye toplam 7,1 milyar lira kaynak ve teşvik aktarmış durumda. Mart ayı itibarıyla İŞKUR'a kayıtlı 3,6 milyon işsizden sadece 483 bini fondan ödenek alabilmiş görünüyor.

Prof. Dr. Aziz Çelik, Erdoğan’ın açıklamaların BirGün’e değerlendirdi. Çelik, son yıllarda İşsizlik Sigorta Fonu’nun giderlerinin arttığına dikkat çekti.

İşbaşı eğitim programı çerçevesinde İŞKUR’un cep harçlığı olarak adlandırılan bir ödeme yaptığını dile getiren Çelik, “İş arayanlara ve öğrencilere İŞKUR kapsamında ödeme yapılıyor ve sigorta primleri ödeniyor. Ne olacağı uygulama şekillenince ortaya çıkacak ama en önemli yönü bunun kaynağı bütçe ve Hazine değil, İşsizlik Sigortası Fonu olacak, şimdiye kadar olduğu gibi...” ifadelerini kullandı.

İşbaşı eğitim programının işsizlik sigortası fonunun en büyük giderlerinden olduğunu ifade eden Çelik, “2021 yılında işsizlik ödeneği olarak 5,5 milyar ödeme yapılmış. İşbaşı eğitim programı için ise 3,6 milyar. İşverene 21,6 milyarlık da teşvik ödemesi yapılmış. İşsizlik sigortası fonunun giderleri artıyor. İşsizlik sigortası fonundan büyük bir kaynak işverenlere aktarılacak” dedi.

TEŞVİKLER İŞE YARAMIYOR

Teşviklerin istihdamı artırmadığını söyleyen Çelik, “Şimdiye kadar çok miktarda teşvik vardı ama istihdamı artırdığına dair değerlendirme yok. Bu teşviklerin istihdamı artırması da çok olanaklı görünmüyor” dedi.

İşçilere yapılması gereken ödeneklerin işverenlere verildiğini söyleyen Çelik, “Son yıllarda işverenlere fazlaca teşvik veriliyor. İşçilere yapılması gereken ödemeler işverenlere yapılıyor. Hükümet kaynakları işverenlere aktarıyor. Şu anda bile işbaşı eğitimlerinin çok ciddi gideri var” ifadelerini kullandı.