Bakan Nebati’nin “İşsizlik tek haneye düştü” dediği saatlerde işsizlik oranı 10,1 olarak açıklandı. İktidarın bir propagandası daha suya düşerken işsiz sayısı TÜİK’e göre 3,5 milyon, DİSK-AR’a göre ise 7,5 milyon.

İşsizlik şovu da suya düştü
Fotoğraf: DHA

Ekonomi Servisi

Hazine Bakanı Nureddin Nebati, bakanlık bütçesinin görüşmeleri sırasında işsizlik oranının tek haneye düştüğünü söylerken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işgücü verilerini yayımladı. Ağustos ayında 4 yıl sonra ilk kez tek haneye işsizlik oranı tekrar çift haneye çıktı. Böylece iktidarın tek haneli işsizlik propagandası sadece bir ay sürmüş oldu. Yaz aylarının bitmesiyle birlikte iş aramayı erteleyenler işgücüne dahil oldu, işsiz sayısı arttı.

Eylülde işsiz sayısı önceki aya göre 120 bin kişi yükseldi. Revize edilen ağustos ayı işsizlik oranı yüzde 9,8 olurken eylülde yüzde 10,1’e yükseldi. TÜİK’e göre eylülde dar tanımlı işsiz sayısı 3 milyon 482 bine çıktı. İş bulma ümidini kaybedenler ve çalışabilecek durumda olup iş aramayanlar dahil edildiğinde ise geniş tanımlı işsizlik yüzde 20,3 olarak hesaplandı.

EN ÇOK KADINLAR İŞSİZ

Cinsiyet dağılımlarına göre bakıldığında ise en yüksek işsizlik oranı kadınlarda görüldü. Dar tanımlı kadın işsizliği yüzde 12,8 olurken erkeklerde işsizlik oranı yüzde 8,8 oldu. İş gücüne dahil edilen 1 milyon 463 bin kadın işsiz. TÜİK’e göre kadın işsiz sayısı bir ayda 26 bin kişi arttı.

İSTİHDAM DA DÜŞTÜ

Sanayide çarkların yavaşlaması istihdam verilerine yansımaya başladı. İşgücü eylül ayında bir önceki aya göre 67 bin kişi artarken istihdamda 54 bin kişilik azalma meydana geldi. İstihdam edilenlerin sayısı 30 milyon 867 bin kişi, oranı ise yüzde 47,6 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 65 iken kadınlarda yüzde 30,6 olarak gerçekleşti. İşgücü eylül ayında 34 milyon 349 bin kişi oldu. İşgücüne katılma oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 52,9 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,3 olurken kadınlarda yüzde 35’te kaldı. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı da bir önceki aya göre arttı. Gençlerdeki işsizlik oranı yüzde 19,6 oldu. Genç erkeklerde yüzde 16,5 olan işsizlik oranı genç kadınlarda yüzde 25,4 olarak tahmin edildi.

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan TÜİK’in atıl işgücü olarak tanımladığı gerçek işsizlik oranı ise bu yılın eylül ayında bir önceki aya göre artarak yüzde 20,3 oldu.

issizlik-sovu-da-suya-dustu-1086375-1.

***

FARK AÇILIYOR

DİSK-AR'ın ‘İşsizlik ve İstihdamın Görünümü’ raporuna göre geniş tanımlı işsiz sayısı pandemi öncesine göre 1 milyon 67 bin artarken 7 milyon 515 bin kişi oldu. Geniş ve dar tanımlı işsizlik verisi arasındaki fark yüzde 10,4'a ulaştı. DİSK-AR’ın raporunda, şöyle denildi: “Dar ve geniş işsizlik arasındaki makasın bu denli açılmasının en önemli nedeni zamana bağlı eksik istihdam sayısı, ümidini kaybedenlerin, iş aramayıp çalışmaya hazır olanların ve iş arayıp işbaşı yapamayacak olanların sayısındaki artıştır. Böylece dar tanımlı işsizlik sınırlı kalırken geniş tanımlı işsizlik arasındaki fark açılmaktadır.”