Büyükşehir Belediyesi İmardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden, 'Çevre Düzeni Planı'nın İstanbul’un 5 bin 400 kilometrelik il sınırları içinde 16-17 milyon kişinin yaşamasını öngördüğünü söyledi.

SALİM YAVAŞOĞLU / İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın açıkladığı “Çevre Düzeni Planı” ile Avrupa ve Anadolu yakaları arasındaki eşitsizliğin giderilmesi, kenti çok merkezli bir metropole dönüştürürken, sanayi ve ticaret alanlarının şehirdışına taşınması planlanıyor. Plan, 5 bin 400 kilometrelik il sınırları içinde 16-17 milyon kişinin yaşaması üzerine kuruluyor ve İstanbul’u doğu-batı kanatlarında 5 bölgeye ayırıyor.
İstanbul’un tamamını kapsayan “Çevre Düzeni Planı” tamamlandı. Sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin görüşlerinin alınması için tartışmaya açılan plan, İstanbul’a 20 yıl içinde yapısal bir dönüşüm yaşatarak, yerleşim alanlarındaki olumsuzluklarının giderilmesini hedefliyor.

‘MARMARA’YA TAŞIMAK ZORUNDA’
İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi'nce hazırlanan 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı iki gün önce düzenlenen bir toplantı ile tartışmaya açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden, planın, İstanbul’un 5 bin 400 kilometrelik il sınırları içinde 16-17 milyon kişinin yaşamasını öngördüğünü belirterek, “İstanbul, kültür, tarih, turizm, ticaret, diplomasi, yönetim, finans, iletişim, teknoloji ve bilim merkezi fonksiyonlarını üstlenirken sermayesini, uzmanlığını, pazar ilişkilerini ve organizasyon becerilerini Marmara bölgesine taşımak zorunda” dedi.

SANAYİ BEYLİKDÜZÜ’NE
Erden, planlama alt bölgeleri hakkında ise şu bilgileri verdi: “TEM’in kuzeyinin sanayi alanlarından arındırılması ve kentin doğal kaynaklarının yoğunlaştığı kuzey bölgesine kentsel gelişme baskısının önlenmesi gerekiyor. Bu nedenle, Hadımköy’e odaklanan yatırım eğilimi, Kıraç ve Beylikdüzü’ne yönlendirilecek.”

İKİTELLİ'YE METRO
KAPASİTESİNİN yarısını dolduramayan ve nitelikli sanayi üretimine konu olamayan İkitelli Sanayi Bölgesi’nin kademeli olarak hizmet sektörüne yönlendirilmesi ve burada da raylı sistem kurulması planda yer alan öneriler arasında. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü inşası sonrasında hem Anadolu Yakası hem de Avrupa Yakasında TEM boyunca oluşan yerleşim sisteminin İstanbul’un doğal yapısına telafi edilemeyen zararlar verdiğini belirten Erden, kentsel gelişmenin kuzeye yayılmasını engellemek amacıyla TEM’in kuzeyinden yeni bir karayolunun geçirilmeyeceğini söyledi. Raylı sistemin doğuda Kurtköy ve Tuzla’ya kadar erişmesini amaçladıklarını belirten Erden, Anadolu yakasının Avrupa yakası ile kuracağı işlevsel bütünlüğün, raylı sistemle sağlanacağını bildirdi.

STRATEJİK HEDEF: Yerleşim doğu-batı kanatlarına...
KUZEYDEKİ orman alanlarına ve su havzalarına yönelik yerleşme eğiliminin doğu-batı kanatlarına doğru yayılacağını belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden, “İlk stratejik hedef, İstanbul’un doğu ve batı yakaları arasındaki dengesizliklerin giderilmesidir” açıklamasını yaptı. İstanbul’un arazi kullanım kararlarının stratejik değerlendirmeleri ile birlikte ele alındığı ve bu kararların Çevre Düzeni Planı sonrasında Nazım İmar Planı sürecinde detaylandırılabileceğini belirten Şaban Erden, planlama bölgelerini şöyle saydı:
1. Göller Arası: Büyükçekmece Gölü ile Küçükçekmece Gölü Arası,
2. Küçükçekmece Gölü-Tarihi Yarımada Arası,
3. Tarihi Yarımada, Merkezi İş Alanı,
4. Batı Koridoru,
5. Anadolu Yakası.