Bu yıl 17’ncisi düzenlenen ‘İstanbul Autoshow’ kapılarını açtı. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen fuarda, ODD bünyesindeki 19 otomotiv markasının yeni ve satışı devam eden otomobilleri sergileniyor

İstanbul Auto Show 2017 kapılarını açtı

ERSOY YAŞAR - ersoy@otosafari.com
@ersysr - www.otosafari.com
www.youtube.com/otosafari

İtalya Torino’daki Fiat Tasarım Merkezi’nde (Centro Stile) tasarlanan yeni Fiat 124 Spider, İstanbul Autoshow 2017 ile birlikte Türkiye’de de satışa sunuldu. Yaklaşık 50 yıl önce otomobil tutkunlarıyla buluşan ilk nesil 124 Spider modelinin yeni nesli niteliğindeki Fiat 124 Spider, 1.4 litrelik 140 HP gücündeki turbo beslemeli benzinli motor ve hem manuel hem de otomatik şanzıman seçeneği ile ‘roadster’ segmentinde rekabet edecek.

Sporcu Fiat Egea’lar da fuarda
Tofaş’ın Ar-Ge birimi tarafından geliştirilerek, motor sporlarına uygun yeniden hazırlanan Egea Hatchback ve Egea Sedan da Fiat standında yer aldı. Tofaş’ın 1974’ten bu yana motor sporlarında aktif biçimde rol alarak çok önemli başarılara imza attığını hatırlatan Fiat İş Birimi Direktörü Altan Aytaç, “Öncelikli hedefimiz, tamamen Tofaş Ar-Ge ekibi tarafından geliştirilen ve hazırlanan Egea ile gençleri piste davet ederek motor sporları sevgisini, tutkusunu, aynı zamanda güvenli sürüş alışkanlığını yaygınlaştırmak olacak.” açıklamasını yaptı.

Peugeot yeni 5008 ile dikkat çekiyor
Model atağını sürdüren Peugeot, İstanbul Auto Show 2017’ye SUV atağının mihenk taşını oluşturan ‘2017 Yılın Otomobili’ ödüllü 3008 SUV’un yanı sıra Ekim 2017’de Türk tüketicisiyle buluşacak olan yeni 5008 SUV modelini de sergiledi. Marka, Boxer ve Expert gibi modellerle yer aldığı hafif ticari araç pazarına yönelik yeni ürünü Traveller’i de fuarda sahneye çıkardı. Stantta yer alan ‘Peugeot Instinct Concept’ de tasarımı ile ilgi odağıydı.

Peugeot Türkiye Genel Müdürü Laurent Pernet: “PSA’nın Push to Pass stratejisi ilk yılını doldurdu ve meyvelerini vermeye devam ediyor. Yoğun rekabetin yaşandığı Türkiye pazarında büyümeye devam ediyoruz. Pazar payımız 2016’da büyümeye devam etti. 2017’nin ilk çeyreğinde ise yüzde 4’e ulaşarak büyümesini sürdürüyor. Hizmet kalitesi hususunda Peugeot, Türkiye’de rakipleri karşısında ilerleme kaydetmeye devam ediyor ve satış sırasında ve sonrasındaki müşteri memnuniyetinde PSA Grup bünyesinde bir örnek teşkil ediyor.” dedi.

Honda'nın yeni ürün gamı
Ürün gamındaki tüm modelleri yenileyen Honda, İstanbul Autoshow 2017’de Jazz, Civic Hatchback, Civic Sedan, HR-V, C-RV olmak üzere ürün gamının tamamını ziyaretçilerle buluşturuyor. Geçen Ekim ayında Türkiye’de ürettiği 10’uncu nesil Civic Sedan’ı pazara sunan marka, Mart’ta Civic Hatchback’i tanıtımını yapmıştı. Yeni Civic Type R ve NSX modellerinin yanı sıra Honda’nın Formula 1 aracı da stantta ziyaretçilerle buluşuyor.

Toyota hibritlerle katılıyor
Toyota’nın, yoğun rekabetin yaşandığı B segmentindeki temsilcisi Yaris yenilendikten sonra Türkiye’de ilk kez İstanbul Autoshow’da sergilendi. Toyota, İstanbul Autoshow’da en geniş hibrit ürün gamı ile yerini alırken, otomotiv sektöründe bir ilk olan “interaktif showroom” uygulamasını da fuarda tanıttı. Ayrıca, Türkiye’de üretilen Toyota C-HR Hybrid, Auris Hybrid, Auris TS Hybrid, Yaris Hybrid, RAV4 Hybrid ve ilk seri üretim hibrit model Prius’un son versiyonlarını otomobil tutkunlarıyla buluşturdu.

Hibrit teknolojisini kısa ve orta vadede çözüm olarak gören Toyota, bu teknolojinin Türkiye’de de çok daha bilinir olmasını sağlamak amacıyla 2017’yi “Toyota Hybrid Yılı” olarak ilan etti. Hibrit teknolojisini geliştirmeye devam eden Toyota “Çevre Hedefi 2050” çerçevesinde otomobillerin doğaya etkilerini sıfıra indirmeyi planlıyor.
Dünyada yıllık hibrit otomobil satışlarını 1.5 milyon adetlere taşıyan Toyota, 2020’ye kadar toplamda 15 milyon hibrit araç satışına ulaşmayı hedefliyor. Bugün dünyanın 90 ülkesi ve bölgesinde 33 farklı hibrit ve bir plug-in hybrid modeli ile pazarda yer alan Toyota, 10 milyonu aşan satışıyla hibrit teknolojisi konusunda liderliği elinde bulundurmayı sürdürüyor.

Jeep, Compass’ı ilk kez sergiledi
Yeni Jeep Compass’ın Türkiye’deki ilk tanıtımı, İstanbul Autoshow 2017 kapsamında gerçekleştirildi. Tamamen yenilenen Jeep Compass, Ekim’de Türkiye’de satışa sunulacak. Yeni Compass’ın tanıtımında konuşan Jeep Marka Direktörü Sinan Saip Bel, “Yılın son çeyreğiyle birlikte satışa sunacağımız Jeep Compass, merakla beklenen, off road kabiliyeti ve diğer ürün özellikleriyle segmentini yukarı çekecek bir model olarak ön plana çıkıyor. Yılın son döneminde satışa sunacağımız 9 ileri otomatik şanzımanlı Jeep Compass için yılın son üç ayı içinde 200 adetlik satış hedefi belirledik. Modelimizin siparişlerini şimdiden almaya başladık” açıklamasında bulundu.

Opel, üç yeni modelini tanıttı
Opel, İstanbul Auto Show 2017’de Insignia Grand Sport, Insignia Sports Tourer ve Crossland X olmak üzere üç yeni modelinin Türkiye tanıtımını gerçekleştirdi. Yeni modellerinin yanı sıra Opel’in standında motor sporları tutkunlarının yoğun ilgisini çekecek yarış otomobilleri de yer aldı.

Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik “2017’de bir önceki yıla göre pazarda yaklaşık yüzde 15 daralma bekliyoruz ancak pazara sunacağımız yeni model ve motor seçeneklerimizle gücümüze güç katıp 2017’nin sonunda Türkiye’de binek otomobil pazarında yüzde 8’lik pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Hyundai standı ilgi görüyor
Standını müzikle senkronize hareket eden üretim robotları ile zenginleştiren Hyundai, yeni i30 ve IONIQ gibi iki önemli modelinin ilk tanıtımını İstanbul Auto Show 2017’de gerçekleştiriyor. Hyundai’nin Avrupa’da en çok satılan modeli yeni i30’un iki adet yeni nesil benzinli motor (1.4 MPi- 1.4 T-GDI) ve bir adet de 1.6 litre turbo dizel seçenekleri de ziyaretçilerle buluşuyor. Markanın hibrit pazarındaki modeli Ioniq de Türkiye’de ilk kez fuarda yer alıyor. Marka fuarda N Zone konsept aracı, i20 Coupe WRC ve Elantra Sport Turbo’yu da sergiliyor.

Alfa Romeo’da yıldızlar geçidi
Alfa Romeo’nun Giulia’dan sonra ikinci önemli model atağını temsil eden Stelvio, Türkiye’de satışa sunulmadan önce İstanbul Auto Show 2017’de yer alıyor. Standın Giulia ve 4C ile birlikte öne çıkan model premium SUV pazarında rekabet edecek. Alfa Romeo Stelvio, turbo benzinli ve turbo dizel olmak üzere iki farklı motor seçeneğiyle satışa sunulacak. 2 litrelik turbo benzinli motor 280 bg güç üretirken 2.2 litrelik turbo dizel motor 210 bg güç üretiyor. Motorların her ikisi de gücünü 8 kademeli otomatik şanzıman ve Q4 dört tekerlekten çekiş sistemi üzerinden tekerleklere aktarıyor.

Ford ‘Bir Başka’ konsepti ile fuarda
Ford standında, GT yarış otomobilinin yanı sıra efsane Mustang, Focus RS ve yüksek performanslı Focus ST de heyecan severlerle buluşuyor. 1.5 litre dizel otomatik versiyonuyla Türkiye SUV pazarına iddialı bir giriş yapan Yeni Kuga ile Edge ve Ranger da stanttaki yerini alıyor. Ayrıca, geçtiğimiz Kasım ayında Ford’un Köln’de gerçekleşen “Go Further” etkinliğinde Avrupa prömiyerini gerçekleştiren Yeni Fiesta, Türkiye’de ilk defa İstanbul Autoshow’da müşterilerin beğenisine sunuluyor. Bu yıl bir sürpriz gerçekleştirerek, ziyaretçilere nostalji yaşatan Ford, “motorsporları” alanında da ziyaretçileri tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Geçmişten günümüze 7 önemli yarış aracını da stantta sergileniyor.

Ford standında yer alan diğer modeller ise sportif Focus ST Line, Ford’un spor coupe araç tasarımından ilham alan S-MAX, ailelerin favorisi C-MAX, arka havalı süspansiyonlu, otomatik şanzımanlı yeni Tourneo Custom ve araç içi bilgi ve eğlence sistemi SYNC3’ün detaylı bir şekilde keşfedileceği Mondeo Vignale.
Ünlü pilotlar Renç Koçibey ve Demir Bükey’in yönetiminde Türkiye’de düzenlenen ilk ralli olan 1968 Trakya Rallisi’ni kazanan 1968 ‘Anadol A1’ ralli aracı Autoshow’da yerini alıyor. Alanda sergilenen 1991 model Sierra Cosworth, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı merhum Mustafa V. Koç’a ait ve rallilere katıldığı otomobil olarak da marka için özel bir öneme sahip.

Renault ve Dacia geniş ürün yelpazesi ile yer alıyor
Renault, fuarda Koleos ve Captur’un yeni versiyonlarının Türkiye lansmanlarını yapıyor. Renault’nun tasarım anlayışı ve gelecekteki teknolojisi hakkında ipuçları veren elektrikli bir GT olan konsept model TREZOR da stantta sergileniyor. Renault standında ayrıca Talisman, Megane Ailesi, Clio HB, menzili artırılan elektrikli modeller ZOE ve Twizy’nin de yer aldığı 16 araç yer alıyor. Dacia’nın ilk otomatik vitesli modeli Duster EDC, Dacia standının en ilgi çeken modeli olarak öne çıkıyor. Yenilenen Sandero ve Logan MCV de fuarda ziyaretçilerle buluşuyor.