İstanbul Boğazı'na lastik tekerlekli araçlar için iki katlı yeni bir tüp tünel inşa edilecek. Her katı ikişe

İstanbul Boğazı'na lastik tekerlekli araçlar için iki katlı yeni bir tüp tünel inşa edilecek. Her katı ikişer şeritli olacak tünelde gidiş ve gelişler farklı katlardan gerçekleştirilecek.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yeni tüp tünel güzergâhının köprülerin alternatifi olmadığını, İstanbul'da yeni köprüye de ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçiş Projesi'nin yap-işlet-devret modeliyle yapımı için Yüksek Planlama Kurulu'ndan onay aldı. Bakanlığın hazırladığı fizibilite çalışmasına göre, kentin iki yakasını denizin altından birleştirecek yeni tüp tünel için alternatif güzergâhlar üzerinde çalışma yapıldı.

Güzergâhın, tarihi Yarımada'daki Kennedy Caddesi ile İstanbul-Ankara Devlet Yolu'nu birleştirmesi öngörülüyor. İnşaat tekniği açısından daha elverişli, tarihi ve kültürel mirasa etlenin en az ölçüde olacağı düşüncesiyle, ayrıca tünel boyunun kısalığı nedeniyle maliyetinin daha az olacağı öngörüsüyle bu güzergâh öne çıktı. Toplam uzunluğu 5,5 kilometre olması hesaplanan tünelden yalnızca küçük otobüs, minibüs ve otomobiller geçecek.

GEÇİŞLER 2,5 DOLAR
Projenin yapım maliyetinin toplam 500 milyon doları bulması bekleniyor. Yap-işlet-devret yönteminin uygulanacağı projede, yapımı üstlenen firmanın tüneli 25 yıllığına işletmesi öngörülüyor. Tünelden başlangıçta geçiş ücreti, tek yön için 2,5 dolar olarak hesaplandı. Günde yaklaşık 80 bin aracın geçiş yapacağı tüneli kullanacak araç sayılarına bağlı olarak gerek yakıt tüketiminin düşmesi, gerekse yolculuk sürelerinin azalması sonucunda ciddi ekonomik kazanç sağlanması öngörülüyor. AA