İstanbul Boğazı'nın kuzeyinde mayına benzeyen yabancı bir cisim tespit edildi. İncelemelerin ardından eski tip bir mayın olduğu tespit edilen cisim, etkisiz hale getirildi. Bölgede yapılan ikinci mayın ihbarı ise güvenlik kaynaklarınca yalanlandı.

İstanbul Boğazı'nda 'mayın' paniği: Etkisiz hale getirildi

İstanbul Boğazı'nın kuzeyinde mayına benzeyen bir yabancı cisim görüldü. Sarıyer Türkeli Demirleme Sahası'nda balıkçıların fark ettiği ve mayına benzetilen cisim için ekipler harekete geçti. Sarıyer-Garipçe açıklarında Türkeli Demir Bölgesi'nde bulunan cismi incelemek üzere bölgeye Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Ekipleri ve Sahil Güvenlik ekipleri sevk edildi. İncelemelere helikopter de havadan destek verdi.

Olayla ilgili Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "İstanbul Boğazı Kuzey Demir bölgesi civarında mayın olasılığı çok yüksek bir cisim görülmüştür. Vts gerekli yerlere bilgi vermektedir. Cismin yuvarlak top gibi ve üzerinde boynuz gibi çıkıntıları olduğu belirtilmiştir. Vts gemilerin şu an için demir yerine yaklaşmamaları bilgisini vermektedir" ifadelerine yer verildi.

ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise mayın benzeri cismin tespit edilmesi üzerine ekiplerin olay yerine ulaştığı ve cismi etkisiz hale getirmek için müdaheleye başlandığı bildirildi.

Müdahalenin ardından açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "İnceleme sonucunda eski tip olduğu belirlenen mayın SAS timimiz tarafından etkisiz hale getirildi" dedi. Akar, şunları kaydetti:

"Sabah saatlerinde İstanbul Boğazı açıklarındaki bir ticari gemiden 'mayın benzeri bir cisim görüldüğüne' dair bilgi geldi. Unsurlarımız zaten o bölgelerde yoğun şekilde devriyelerini, görevlerini sürdürüyordu. Süratli bir şekilde SAS timimiz bölgeye intikal ettirildi. Söz konusu cismin mayın olduğunun tespitinin ardından emniyetli bir bölgeye çekildi. İnceleme sonucunda eski tip olduğu belirlenen mayın SAS timimiz tarafından etkisiz hale getirildi. Konuyla ilgili hem Rus hem Ukrayna makamlarıyla görüştük. Koordinasyonumuz devam ediyor. Deniz trafiğinin emniyetli şekilde sürdürülmesi için başta Deniz Kuvvetlerimiz olmak üzere Sahil Güvenlik ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla gerekli koordinasyon yapıldı. Gerekli tedbirler alındı. Deniz trafiği emniyetli şekilde devam ediyor. Deniz Kuvvetlerimizin yüzer ve uçar unsurları müteyakkız bir şekilde faaliyetleri takip ediyor, çalışmalarını sürdürüyor."

İKİNCİ MAYIN İDDİASI YALANLANDI

İlk bulunan mayının imha edilmesinin ardından ikinci bir mayının daha görüldüğü ihbar edildi. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, İstanbul Boğazı açıklarında ikinci mayının belirlendiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı bildirildi. Güvenlik kaynakları tarafından yapılan açıklamada, "İstanbul Boğazı açıklarında ikinci bir mayın belirlendiği yönündeki paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır" ifadesi kullanıldı.

BOĞAZ GEMİ TRAFİĞİNE YENİDEN AÇILDI

Mayının etkisiz hale getirlmesinin ardından İstanbul Boğazı, çift yönlü gemi trafiğine yeniden açıldı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, güvenlik nedeniyle çift yönlü olarak gemi trafiğine kapatılan İstanbul Boğazı'nın açıldığını duyurdu.

istanbul-bogazi-aciklarinda-ikinci-mayinin-belirlendigi-iddiasi-yalanlandi-996442-1.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı mayın avlama ve tarama gemisi TCG Akçakoca (M-268) da olası diğer tehditleri arama çalışmalarına katılmak amacıyla Boğaz'dan geçti.

FSB UYARMIŞTI

Rusya-Ukrayna savaşında bir ay geride kalırken, Ukrayna'nın Odesa'dan Rus savaş gemilerini durdurmak için Karadeniz'e bıraktığı ve fırtına sonucu çıpalarından kurtulup sürüklediği öne sürülen mayınların İstanbul'a kadar ulaşabileceği belirtilmişti.

Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) 420 mayının Karadeniz'de sürüklendiğine ilişkin açıklaması endişe yaratmıştı. Mayınların varsa ve sürükleniyorsa İstanbul Boğazı'na gelme ihtimalinin çok yüksek olduğu vurgulanmıştı.

AA-DHA-İHA