Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul'da bu gece yarısından itibaren kuvvetli, yoğun kar yağışlarının, poyraz fırtınasının ve kuvvetli soğuk havanın etkili olmaya başlayacağını açıkladı. İl genelinde 10-20 santimetre kar kalınlığı bekleniyor. İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, kentteki okullar 10 Mart'tan 14 Mart Pazartesi gününe kadar tatil edildi. Valilik ayrıca, memur, işçi ve diğer personellerin yarın idari izinli olacağını açıkladı. İBB Başkanı İmamoğlu da kentte alınan tedbirleri açıklayarak bazı uyarılarda bulundu.

İstanbul'da kar önlemleri: Okullar tatil, memurlar izinli

Meteoroloji, İstanbul il genelinde bu gece yarısından itibaren kuvvetli, yoğun kar yağışları, poyraz fırtınası ve kuvvetli soğuk havanın (mevsim normallerinin 6 ila 10 derece altında) etkili olacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Açıklamaya göre, il genelinde 10-20 santimetre kar kalınlığı oluşacak. Kentin kuzeyinde ve Boğaz kesiminde deniz etkili yoğun kar sağanakları nedeniyle 20 santimetre kar örtüsü oluşacak.

Yapılan en son değerlendirmelere göre İstanbul’daki soğuk havanın, kar yağışlarının ve kuvvetli rüzgârın önümüzdeki gelecek hafta başına kadar devam etmesi bekleniyor.

Ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don olayı, tipi, yağış anında görüş mesafesinde azalma, ağaç, direk devrilmesi ile çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği bildirildi.

Öte yandan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da meteorolojinin tahminlerini hatırlatarak tedbir uyarısı yaptı.

OKULLARA KAR TATİLİ

İstanbul Valiliği, kentte etkili olması beklenen kar yağışıyla ilgili yarından itibaren tüm eğitim ve öğretim kurumlarının pazartesi gününe kadar faaliyetlerine ara verdiğini bildirdi.

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan verilere göre İstanbul için turuncu alarm verildiği aktarılarak, bir dizi önlem alındığı belirtildi.

Açıklamada, yarından itibaren İstanbul dahilindeki bütün resmi ve özel temel eğitim ve ortaöğretim kurumları, halk eğitim merkezleri, olgunlaşma enstitüleri, özel öğretim kursları, motorlu taşıt sürücü kursları, çeşitli kurslar, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, resmi okullardaki destekleme ve yetiştirme kursları, özel okullardaki takviye kursları, Kur'an kursları ile 4-6 yaş arası ana sınıfları da dahil olmak üzere, bütün eğitim kurumlarının faaliyetlerine 14 Mart Pazartesi gününe kadar ara verildiği kaydedildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı özel kreş ve gündüz bakımevleri ile çocuk kulüplerinin de 14 Mart Pazartesi gününe kadar faaliyetlere ara verildiği ifade edilen açıklamada, "İstanbul'da bulunan üniversite rektörlerimizle yapılan istişareler doğrultusunda ilimizde yükseköğrenime 14 Mart 2022 Pazartesi gününe kadar ara verilmesine, kurumlarımızca zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede personel bulundurulması kaydıyla, güvenlik, sağlık ve ulaşım hizmetleri dışında memur, işçi ve diğer personelin 10 Mart 2022 Perşembe günü idari izinli sayılmalarına karar verilmiştir." denildi.

istanbul-da-kar-endisesi-okullar-tatil-edildi-989418-1.

istanbul-da-kar-kalinligi-20-santimetreyi-bulacak-989384-1.

İMAMOĞLU'NDAN UYARI: ZORUNLU OLMADIKÇA TRAFİĞE ÇIKMAYIN

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentte beklenen yoğun kar yağıyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla alınan tedbirleri açıklayarak bazı uyarılarda bulundu. İmamoğlu, "Bu gece başlayıp 5 gün sürecek yoğun kar yağışı sebebiyle başta Valiliğimiz, İBB Ekipleri, Karayolları, AKOM ve AFAD olmak üzere tüm kamu kurumları iş birliği halinde bir dizi önlemler aldık" ifadelerine yer verdi.

Toplu ulaşımda, ek seferlerin düzenlediği bilgisini de paylaşan İmamoğlu, zorunlu olmadıkça trafiğe çıkılmaması gerektiği, uyarı ve yasaklara riayet edilmesi uyarısı yaparak, "Zaruri olarak çıkılması durumunda ise araçlarda kar lastiği kullanılması zorunludur" diye yazdı.

Perşem ve Cuma günü için eğitime ara verildiğini hatırlatan İmamoğlu'nun paylaşımları şöyle:

"İBB; sorumlu olduğu 4.023 km’lik yol ağında 2.000 iş makinesi ve 9.500 personelle görev yapacak. Kar küreme ve tuzlama ekipleri, 465 müdahale noktasında olumsuzluklara karşı müdahale edecek. 220 bin ton tuz ve 64 tank (1.290 ton) solüsyon, yolları açmak için hazır tutuluyor.

Toplu ulaşımın aksamaması için her türlü tedbir alındı. Metrobüs kar yağışı boyunca 24 saat, metrolar da gece 02.00’ye kadar çalışacak. İETT normal seferlerini aksatmadan sürdürecek. Toplam 5300 araçla günlük 54 bin sefer yapılması planlandı. Yoğun hatlara ek sefer konulacak.

Yoğun kar yağışlarında mobil büfeler ile hastanelerin acil servisleri, iskeleler ve yollarda trafikte bekleyen sürücülere sıcak içecek, çorba ve su servisi yapılacak. Halk Ekmek de 24 saat tam kapasiteyle çalışmaya devam edecek.

Evsiz vatandaşlar tesislerimizde misafir edilecek; sağlık, barınma, beslenme ve bakım desteği verilecek. Sokak hayvanlarının beslenmeleri için özel ekipler mama dağıtımı yapacak. ALO 153 Çözüm Merkezi'miz 600 görevli ile 24 saat hizmet verecek.

Bu süreçte zorunlu olmadıkça hiçbir vatandaşımızın trafiğe çıkmaması, uyarı ve yasaklara riayet etmesi, zaruri olarak çıkılması durumunda ise araçlarda kar lastiği kullanılması zorunludur."