İBB, koronavirüsten yaşamını yitirenler için Kilyos ve Beykoz'u defin alanı olarak belirledi. Beykoz'da yaşayanlar duruma tepkili

İstanbul'da koronavirüsten ölenler için iki mezarlık belirlendi

İBB, koronavirüsten ölenler için Diyanet İşleri Başkanlığı ve Bilim Kurulu'nun tavsiyesiyle mezarlık alanı olarak iki yer belirledi.

Bu alanlar Avrupa Yakası'nda Kilyos, Anadolu Yakası'nda ise Beykoz.

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenler buralara gömülmeye başlandı. Beykoz'daki Baklaca Mezarlığı'na da definler yapıldı. Ancak Çavuşbaşı Baklacı mahallesi sakinleri mezarlığın yerleşim yerlerine yakın olduğunu belirterek önlem alınmasını istedi.

Mahallede oturan ve bölgede yerleşim yerleriyle okullar olduğunu ifade Abdurrahman Öz, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Anadolu Yakası için defin yeri olarak Çavuşbaşı belirlenmiş. Çevreye baktığınızda burası bir yerleşim alanı. Ben burada yaşayan bir vatandaşım. Burada okullar var. Bu okullarda çocuklar eğitim görüyor. Burası bir cadde. Caddenin hemen altı mezarlık. Bu sakıncalıysa bu kadar yerleşim alanı içine defin niçin yapılıyor? Niye rahatsızız? Bir tehlike olmasa bu insanların da aile mezarlıkları vardır. Demek ki bir sakınca ve problem var" dedi.

Baklacı mahallesi sakinlerinin mezarlığın önünde toplanması üzerine bölgeye gelen çevik kuvvet ekipleri vatandaşları mezarlığın önünden uzaklaştırdı. Çevik kuvvet ekipleri Baklacı Mezarlığı girişinde beklemeye başladı. Öte yandan mezarlığın arka tarafında ormanlık bölgede bir iş makinesinin çalıştığı görüldü.

Bu iki mezarlıkta ayrılan bölümlere defin yapılıyor. Bilim Kurulu kararı gereği ya tek kullanımlık tabutlar kullanılacak ya da tabutla toprağa verilecek. Boğazlıyan'ın yazdığına göre eğer aile mezarlığı tabutla define uygunsa aile mezarlığına da defin olabiliyor.

Salgın tamamen geçtikten sonra definlerin başka bir mezarlığa taşınması mümkün olabilir görüşü hakim.

Definde kireç benzeri herhangi bir izolasyon kullanılmıyor. Fakat definler sadece görevliler tarafından yapılıyor, aileden, yakınlardan kimse bulunmuyor.

MUHTARLAR TEPKİLİ

Koronavirüs nedeniyle ölenlerin Beykoz Çavuşbaşı Baklacı Mahallesinde dozerler tarafından mezar kazılarak gömülmesi ise bölgede tepkiye neden oldu. Beykoz Haber ve Özgün Haber'de yer alan haberlere göre mahalle muhtarları mezarların olduğu bölgede açıklama yaparak, "Bugün 15 cenaze gömüldü, bölge halkı isyanda, defin işlemi için gelenler maske ve eldivenlerini atmışlar, resmi makamlara şikayetlerimizi ilettik ama onları inandırmakta zorlanıyoruz, burada 100 dönümlük alanı korona mezarlığı olarak tespit etmişler" diye konuştular.