José Martí Küba Dostluk Derneği'nin 'Büyük İnsanlık 60 Yaşında: Kübalılar Devrimi Anlatıyor' temasıyla başlattığı etkinliklerin İstanbul ayağı Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi'nde yapıldı. Etkinlikte konuşan Aguilera, "Küba yaşıyor, Fidel'in kurduğu sosyalist Küba yaşıyor" dedi

İstanbul'da 'Küba Devrimi' buluşması: Sosyalist Küba yaşıyor

Küba Devrimi'nin 60. yılı etkinliklerinin İstanbul kolu Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi'nde yapıldı.

José Martí Küba Dostluk Derneği'nin (JMKDD) düzenlediği Küba Haftası kapsamında dün Şişli'de yoğun katılımlı bir etkinlik gerçekleşti. Piyanist Dengin Ceyhan'ın performansıyla başlayan etkinlikte konuşan JMKDD Başkanı Yiğit Günay, "Bu yıl Küba Devrimi'nin 60. yılı. 2 yıl önceyse Fidel aramızdan ayrıldı. Arada 58 yıl olabilir, ancak bu iki tarih bize çok şey söylüyor. Fidel, aklımızda hep genç haliyle kalmış olabilir ancak o devrimden sonra 58 yıl boyunca ülkesinde sosyalizmin kurulması için mücadele etti. Fidel çok özel bir insandı, fakat Fidel aynı zamanda halktı" dedi.

Günay'dan sonra söz alan Küba Komünist Partisi Uluslararası İlişkiler Genel Koordinatörü Juan Carlos Marsan Aguilera konuşmasına "Gördüğünüz gibi Küba ufak bir Karayip adası ve ABD'nin hemen 90 mil uzağında olan bu ada çok büyük zorluklara göğüs gerip, sosyalist devrimi gerçekleştirdi. Sıradan insanların, sıradan insanlar için ve sıradan insanlarla beraber yaptığı bu devrim, ülkemizde ABD egemenliğini bitirmek için yapılmış bir devrimdir. Küba'yı uluslararası alanda izole etmeye çalıştılar, halkımıza karşı vahşi bir ekonomik savaş yürütüyorlar ve bir çok yıkıcı faaliyet üzerinden Küba halkını bölmeye, parçalamaya çalışıyorlar. Ancak bunları başaramadılar. Küba yaşıyor, Fidel'in kurduğu sosyalist Küba yaşıyor ve çok yakında devrimimizin 60. yılını dolduracağız” ifadelerini kullandı.

fidel-in-kurdugu-sosyalist-kuba-yasiyor-535861-1.

"2030 YILINA KADAR SÜREN BİR PLANLAMA YAPTIK"

Küba Komünist Partisi Uluslararası İlişkiler Genel Koordinatörü Juan Carlos Marsan Aguilera, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sevgili dostlar son yıllarda ABD'nin yürüttüğü abluka politikasının yarattığı zorluklar nedeniyle, bütün dünyayı ve Küba ekonomisini etkileyen iklim değişikliğinin yarattığı zorluklar ve sosyalist blokun ortadan kalkmasıyla birlikte doğan zorluklar birleşince Küba'da bütün sanayi altyapısını yenileme ihtiyacı doğdu. Ülkemizdeki ekonomik durumu gözden geçirme sürecindeyiz. Bu süreçte bir çok adım attık. Ülkemizin ekonomik modelinin temellerine dair bir belge çıkardık, 2030 yılına kadar süren bir planlama yaptık.

Yakın zaman içerisindeyse anayasamızı yenileme sürecindeyiz. Katılımcı bir demokrasinin nasıl olacağını bunlarda görebilirsiniz çünkü bunların tamamı halk kitleleriyle karşılıklı işbirliğiyle yapıldı. Milyonlarca Küba vatandaşı bunların parçası oldu. Herkes kendi önerilerini, itirazlarını dile getirdi. Halkımızın büyük çoğunluğunun aynı düşündüğü bir şey varsa o da düzenin sosyalist karakterini korumak, bağımsız ve egemen bir ulus olarak kalmak, sosyalist ve demokratik bir ulus olarak kalmak, müreffeh ve sürdürülebilir bir toplum olarak kalmaktır."

"Aramızdan fiziken ayrılışından ikinci yılında bir kez daha Fidel'i hatırlıyoruz" diyen Aguilera, " Fidel aramızdan ayrıldığında halkın duygularını biraz önceki videolarda gördük. Devrimin düşmanları 'Küba sosyalist kalmaya Fidel'siz bir gün bile devam edemez' diyorlardı, ancak o gün Fidel aramızdan ayrıldığında 1 milyondan fazla Kübalı Havana'da, o meydanda buluşup o cümleyi söylüyorlardı; 'Yo soy Fidel!', 'Ben Fidel'im'."

"FİDEL, DEVRİMİ SAVUNMA İRADEMİZLE BİZİMLE BİRLİKTE"

"Fidel bütün Kübalıların kalbindedir" ifadelerini kullanan Aguilera, "Fidel, devrimi sonuna kadar savunma irademizde bizimle birliktedir. Fidel, halkın harekete geçmesini sağlayan ideallerde, ilkelerdedir. Bu sebeple Fidel bu büyük mücadelemizde her gün yanımızda olmayı sürdürüyor. O yüzden bugün her zamandan daha güçlü bir şekilde şunu söyleyebiliriz; Yaşasın Küba Devrimi!" diye konuştu.

Juan Carlos Marsan'dan sonra konuşan TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan sözlerine "Öncelikle şunu söylemek istiyorum, sadece bizim değil, bütün insanlığın Küba'ya olan borcu her yıl artıyor" diyerek başladı. Okuyan Küba'nın Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından tek başına büyük güçlüklerle mücadele etmek zorunda kaldığını hatırlatarak şöyle konuştu:

"Küba tek bir gün bile yalnız kalmadı, ancak Sovyetler Birliği yıkıldığından beri tek başına direndi. Küba'ya Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra gittiğimde hepimizin aklında o soru vardı; Küba direnebilecek mi? O zamanları 'özel dönem' diye adlandırıyorlardı, Sovyetler Birliği'nin yardımlarının kesilmesiyle beraber Küba ekonomisi durma noktasına gelmişti. Petrol yoktu, yedek parça yoktu. Orada Küba'nın yaşayacağını fark ettim. Nükleer silahlarıyla, nüfusuyla, yeraltı kaynaklarıyla Sovyetler Birliği yıkıldı, ancak Küba ayakta kaldı, bunun sebebini anlayabilmemiz gerekiyor çünkü biz de bu yola gireceğiz."

Etkinlik Küba'dan ve Türkiye'den müzisyenlerin şarkılarıyla sona erdi.

José Martí Küba Dostluk Derneği'nin 'Büyük İnsanlık 60 Yaşında: Kübalılar Devrimi Anlatıyor' temasıyla başlattığı etkinlikler, 28 Kasım Çarşamba, 20:00, Tepekule Kongre Merkezi-İzmir, 29 Kasım Perşembe, 18:30, NHKM, İzmir ve 1 Aralık Cumartesi, 17:30 Vedat Dalokay Kokteyl Salonu-Ankara’da devam edecek.