İstanbul’daki iki ilçede, okul müdürlerinin ilçe milli eğitimden telkin alarak öğrencilere din dersi dayattığı öne sürüldü

İstanbul’da öğrencilere seçmeli din dersi dayatması

MUSTAFA KÖMÜŞ mustafa.k@birgun.net

İstanbul’da Zeytinburnu ve Sultangazi’deki okullarda okul müdürlerinin, ilçe milli eğitim müdürlerinin yönlendirmesiyle öğrencileri seçmeli din derslerine zorladığı iddia edildi. İkinci dönemin başladığı anda dağıtılması gereken seçmeli dersler formunun öğrencilere yeni dağıtıldığı ve formda yer alan Kur’an-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerinin tercih edilmesi için yönlendirildiği belirtildi. Yaşananları BirGün’e değerlendiren öğretmen ve veliler olayı doğruladı. Öğretmenler okul müdürlerinin, ilçe milli eğitim müdürlerinin yönlendirmeleriyle bunu yaptığını ifade etti.

İkna odaları benzetmesi
Zeytinburnu’nda görev yapan bir öğretmen “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dördüncü sınıfta okuyan öğrencilerin velilerine beşinci sınıftan çocuklarının seçecekleri seçmeli derslerle ilgili bir form dolduruluyor. Yasa gereği velilerin istedikleri seçmeli dersleri seçme hakları var. Ama İl milli eğitim müdürlüğü tarafından verilen sözlü emir üzerine ilçe milli eğitim müdürleri okul müdürleriyle yaptıkları toplantıda gelecek sene 5. sınıfta okuyacak öğrencilerin velilerini okula çağırıp tek tek konuşup seçecekleri seçmeli derslerde dini ağırlık dersleri seçmelere konusunda öğretmenler üzerinden ‘ikna’ sürecinin işletilmesini istiyor. Bu olanlar bize aslında 28 Şubat sürecinde sürekli gündeme gelen ‘ikna odalarını’ hatırlatıyor. Velilerin ikna edilmesi konusunda okul müdürleri, ilçe milli eğitim müdürlükleri ve il MEB yetkilileri açıkça yasaları çiğneyip suç işliyorlar” dedi.

Çocuğunuzu özel okula gönderin
Çocuğunu Zeytinburnu’nda okutan ve ismini vermek istemeyen bir veli ise ilginç şeyler söyledi. Öğrenci velisi, müdürün kendisine “Siz çocuğunuzu alın özel okula verin. Gelecek sene Kuran ve Peygamberin hayatı zorunlu ders olacak“ dediğini öne sürdü.

İsteğe bakılmaksızın...
Sultangazi’de görev yapan bir öğretmen ise ilçe milli eğitim müdürünün okulları gezerek müdürlere ve öğretmenlere telkinde bulunduğunu ifade etti. “Sultangazi Gazi Mahallesinde okulları ziyaret eden İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Demir, okullarda branş öğretmenleri ve okul müdürleriyle toplantılar yaptı” diyen öğretmen şöyle devam etti: “Seçmeli din derslerinden en az ikisinin seçmeli ders paketlerinin içine konulması ve bu derslerin öğrenci ve veli isteğine bakılmaksızın öğretmen ve idare tarafından öğrencilerin bu derslere yönlendirilmesi için okul müdürlerine telkinde bulundu. İlçedeki tüm okullara bu konuda ziyaretlerde bulunan İbrahim Demir özellikle Gazi Mahallesi’nde seçmeli din derslerine yönelimin azlığı nedeniyle bu bölgedeki okullara daha çok mesai harcamaktadır.”