Sağanak yağışla birlikte İstanbul’da ortaya çıkan tablo, altyapı yetersizliğini bir kez daha ortaya koydu. Birçok yol ve kavşağın su altında kalması ile araçlarda maddi hasar meydana geldi

İstanbul’da sel ve dolu araçları vurdu

ERSOY YAŞAR -@ersysr
ersoy@otosafari.com

Yağışın ardından ziyaret ettiğim servis ve oto sanayi sitelerinde sel ve doludan etkilenen araçların çokluğu dikkat çekiyordu. Özellikle Anadolu Yakası’nda görülen dolu yağışı ile hasar gören araçlar, sürücülerin sigorta acentelerine, mekanik, cam ve kaporta servislerine akın etmelerine neden oldu. Camları hasar gören araçlar servislerde yoğunluk oluşturdu. Türkiye pazarında marka ve model sayısının fazla olmasından ötürü anlık yedek parça tedariği sorunu yaşandığını da gözlemledim.

Yağışın ardından sosyal medya kadar yazılı ve görsel medyada da araçları hasar gören sürücüler görüşlerini paylaşıyor. Aracın hangi koşullarda sigorta kapsamında olacağı, hangi süreçlerin izlenmesi gerektiği, poliçe sahibinin ve sigorta firmasının yükümlülükleri tartışılıyor. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğum sigorta şirketi Allianz Türkiye CEO’su Aylin Somersan Coqui sorularımı yanıtladı:

»Araçları hasar gören sürücüler, ilk olarak hangi yolu izlemeli?
Son günlerde yaşadığımız sel ve fırtına felaketlerinde de gördük ki, vatandaşlarımızın en çok mağduriyet yaşadığı konulardan biri de otomobilleri. Sel ve fırtına gibi afetlerin yaratacağı kayıpları en aza indirmenin yolu, sigorta bilincinin, sigortalılık oranlarının artırılmasından geçiyor. Sel baskınlarına karşı teminatı bulunan sigortalıların hasarları hızlı olarak karşılanıyor. Mağdur olan sigortalı vatandaşlara tavsiyemiz, hasar süreçlerinin hızlı tamamlanabilmesi için, gerekli belge ve bilgileri en kısa zamanda kasko poliçesinin bulunduğu sigorta şirketlerine, servis noktalarına ya da eksperlere teslim etmeleri. Biz de bu zor günlerde müşterilerimize destek olmak için üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz.

istanbul-da-sel-ve-dolu-araclari-vurdu-327596-1.
Aylin Somersan Coqui

»Araçlar özelinde sigorta kapsamı nasıl tanımlanıyor?
Araç sahipleri için zorunlu bir sigorta olan trafik sigortası, muhtemel bir kazada aracınızla karşı tarafa verdiğiniz maddi ve bedeni zararları karşılar. Zararın önlenmesi veya azaltılması amacıyla, sigorta ettirenin yapacağı makul ve zorunlu masraflar da sigortacı tarafından karşılanır. Bu sigorta ayrıca, sigorta ettiren kişinin haksız taleplere karşı savunmasını da temin eder. Kısa süreli sigorta şartlarını taşıması hali dışında poliçeler yıllık olarak düzenlenir ve her yıl yenilenmesi gerekir. Trafik sigortasının ana teminatları, maddi zararlar, sağlık giderleri, sürekli sakatlık ve ölüm teminatından oluşur. Risk grubuna, ve kullanım tarzına bağlı olarak ‘Poliçe Sahibi Sigortalı’nın kendi aracı için seçebileceği ek teminatlar da asistans, mini onarım hizmeti, sigara yanığı ve hukuksal koruma teminatıdır.

İsteğe bağlı olarak yaptırılabilen kasko ise sigortalının kendi aracı için koruma sağlar. Farklı teminat türleri ile de isteğe bağlı olarak kapsamı genişletilebilir. Biz bu alanda ‘Tüm Oto Genişletilmiş Kasko Poliçesi’ ürününü sunuyoruz. Bu poliçenin ana teminatları, çarpışma, çarpma/çarpılma, yanma, hırsızlık, halk hareketleri, terör, sel ve su baskını, ferdi kaza hukuksal koruma, yetkili olmayan kişilerce çekilme, üçüncü şahıslara karşı mali sorumluluk, anahtar kaybı, kötü niyetli hareketler, kemirgen ve vahşi hayvan zararları, toprak kayması, fırtına, dolu ve yıldırım teminatlarından oluşuyor. Bu poliçeye eklenebilecek ek teminatlar ise; deprem, manevi tazminat, yurtdışı, tedavi masrafları, mini onarım, kiralık araç, asistans ve kullanım tarzına göre satın alınabilecek taşınan yük, patlayıcı parlayıcı madde gibi teminatlardır.

»Hasar tespiti ve hasar ödeme süreçleri nasıl işliyor?
Muhtemel bir kaza durumunda, her iki sigorta türünün takibi için yapılacak işlemler birbirine benzese de, sigortalılar genel olarak hangi adımları atacağı hakkında da yeterli bilgi sahibi değil. Sürücülerin herhangi bir kazaya karışması halinde trafik veya kasko sigortalarından faydalanabilmeleri için mutlaka süreçleri doğru takip etmeleri, evraklarını da eksiksiz olarak sigorta şirketlerine iletmeleri önemli. Hasar süreçleri ile ilgili bilgi sahibi olmayan sigortalılar sigorta şirketlerinin müşteri hizmetlerini arayarak detaylı bilgi alabilir ve anlaşmalı servis bilgilerine ulaşabilirler. Bu süreçte ayrıca acenteler de kendilerine destek olacaklardır.

Aracınızın hasar durumu, hazırlanan ekspertiz raporu ve genel şartlar çerçevesinde değerlendirilir. Onarımı uygun olan araç için eksperinize onarımı başlatması için sigorta şirketiniz tarafından bilgi verilir. Onarımı uygun olmayan araçlar için ise sigortalılara bilgi verilerek ve mutabık kalarak aracın ağır hasar sürecine başlanır. Bu süreçte aracın rayiç değeri ve sovtaj değeri belirlenir. Aracın üzerinde rehin, haciz vb. satışa engel durumlar için süreçler farklı şekilde yönetilir. Rayiç değer aracın özellikleri, kilometresi ve önceki hasarları dikkate alınarak belirlenen piyasadaki 2. el bedeli iken, sovtaj bedel aracın hasarlı hali için belirlenen bedeldir.

***

Trafik sigortasından doğru faydalanmak için
»Hasarınızı belgeleyin: Kaza Tespit Tutanağı'nı doldurun ya da zabıt tutturun. Zabıt tutulamayan durumlar da ise olayı ve hasarı detaylı olarak açılayan beyan yazın. Mümkünse olay yeri fotoğrafı çekin.
»Anlaşmalı servis bilgilerini öğrenmek için sigorta şirketinin web sitesinden veya müşteri hizmetlerinden bilgi alın.
»Aracınızı servise götürün: Aracınızı sigorta şirketinizin anlaşmalı servislerinden birine veya dilediğiniz başka bir servise götürebilirsiniz.
»Sigorta şirketinizi arayın: İhbar bildiriminde bulunun. Sigorta şirketinizin anlaşmalı servisindeyseniz, servis sizin yerinize süreçleri takip edecektir.
»Evraklarınızı teslim edin: En kısa zamanda gerekli evrakları servisinize veya eksperinize ulaştırın.
»Dosyanızı takip edin: Açılan hasar dosyanızın takibini sigorta şirketinizin müşteri hizmetlerinden ya da web sayfasından yapabilirsiniz.
Kaskonuz varsa yukarıdaki süreci takip edin ve ek olarak:
Poliçe şartlarınıza göre çekici ve/veya ikame araç talebinde bulunabilirsiniz.
Hasar sürecinizi sigorta şirketinizin web sitesi ya da mobil aplikasyon gibi sunduğu hizmetler üzerinden takip edin.