İBB UKOME toplantısında taksi taşımacılığında tepe lambası kullanılması teklifi oy çokluğuyla kabul edildi. Yeni uygulama ile taksilere aksilere anlık doluluk, boşluk ve yolcuya gitme durumlarının araç üstünde görünür şekilde belirtilmesi için tepe lambaları konulacak.

İstanbul'da taksilere tepe lambası zorunluluğu getirildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, taksilere anlık doluluk, boşluk ve yolcuya gitme durumlarının araç üstünde görünür şekilde belirtilmesi için tepe lambaları konulması kararlaştırıldı.

UKOME toplantısı, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe başkanlığında Yenikapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde yapıldı.

Çeşitli gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantıda, taksi taşımacılığında tepe lambası kullanılması teklifi de tartışıldı.

Teklife ilişkin görüş bildiren İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, konunun kendileri için de çok önemli olduğunu söyledi.

Tepe lambası uygulamasıyla yolcuyla taksici arasındaki sıkıntıların birçoğunun çözüleceğini dile getiren Aksu, uygulama için 6 ay süre verilmesini talep etti.

Teklif oy çokluğuyla kabul edilirken, taksilerin tepe lambası takmaları için 3 aylık süre belirlendi. Sürenin yeterli olmaması halinde bunun uzatılması konusunun ilerleyen süreçte ele alınmasına karar verilen toplantıda, taksi ve dolmuşların da belirlenen ölçüler çerçevesinde reklam alması talebi oy birliğiyle kabul edildi.

Böylece taksi dolmuşlar ile 8+1 koltuk kapasiteli taksilerde, sadece araç üzerinde ve tavandaki plakaları kapatmayacak şekilde reklam alınması kararlaştırıldı.

Toplu taşıma aracı kullanım belgesi esaslarında daha önce belirlenen tecavüz, taciz, darp, gasp gibi suçlara ek olarak, nitelikli hırsızlık, dolandırıcılık ve suç işlemek için örgüt kurma gibi suçlardan da adli sicili olanların toplu taşıma belgesi alamaması teklifi, oy birliği ile kabul edildi.