İstanbul halkının pandemi, ekonomik sıkıntılarla artan stres ve kaygısı sürüyor. İBB’nin son çalışmasına göre yurttaşın stres seviyesi 10 üzerinden 7.4 çıktı. Her üç kişiden biri aralık ayında yüksek sesli tartışmaya girdi.

İstanbul halkı stres ve kaygı denizinde boğuldu

Haber Merkezi

Pandemi ile birlikte tüm Türkiye’de olduğu gibi İstanbul’da da yurttaşın ekonomik sıkıntılar başta olmak üzere her alandaki kaygı ve stresi arttı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstatistik Ofisi, kent halkının nabzını tutan, “İstanbul Barometresi Aralık 2020 Raporu”nu yayımladı. Buna göre stres ve kaygı aralık ayında da belirgin biçimde sürdü. Rapor, 28 Aralık 2020 – 8 Ocak 2021 tarihleri arasında 827 kent sakini ile telefon üzerinden görüşülerek hazırlandı. İstanbul İstatistik Ofisi’nin hazırladığı İstanbul Barometresi ile her ay, aynı temada sorular ile periyodik anketler yapılıyor.

KAYGI SEVİYESİNDE AZALMA YOK

Raporda şu veriler yer aldı:

* Kasım ayına göre, stres seviyesi düşse de kaygı seviyesi aynı oranda seyretti. Aralık ayında, stres seviyesi 10 üzerinden 7.4, kaygı seviyesi 7,1 olarak belirlendi. Kadınların ortalama stresi 7,9 iken, erkeklerin 7 bulundu.

* Aralık ayında stres ve kaygı devam ederken yüksek sesli tartışmaya giren katılımcıların oranı, kasım ayına göre artarak yüzde 34,2 oldu. Arkadaş ve iş ortamında yaşanan yüksek sesli tartışma oranı kasım ayına göre azalırken, aile ortamı, ulaşım/trafik ve kamusal alan/sosyal ortamlarda yaşanan tartışma oranı arttı. Tartışmaya girenlerin yüzde 58,3’ü erkeklerden oluştu.

*Yaşam memnuniyeti seviyesi, geçen aya göre artarak 4,8 olarak belirlenirken mutluluk ve huzur seviyesi de bir önceki aya göre artış gösterdi.

KİTAP OKUMA ORANI ARTTI

*Yanıt verenlerin yüzde 80.5’i, Aralık ayında kitap satın almadığını belirtirken, düzenli kitap okuyanların oranı Kasım ayına göre artarak yüzde 31,3 oldu.

* Katılımcıların yüzde 59.3’ü sağlık durumunu iyi, yüzde 11.9’u kötü olduğunu belirtti.

*Düzenli spor yapanların oranı yüzde 36.1 oldu. Bu kişilerin yüzde 68.2’si tempolu yürüyüş, yüzde 20.2’si fitness, vücut geliştirme; yüzde 4’ü yoga, pilates gibi spor aktivitelerini yaptığını belirtti.

* Ev içinde spor yapma oranı ise kasım ayına göre artarak yüzde 28,8 oldu.