İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Dr. Buğra Gökçe, "Küresel iklim krizinin etkilerini doğrudan yaşıyoruz. Son 52 yılın en sıcak Aralık ayını geride bıraktık. Su kaynaklarımız azalıyor" dedi.

İstanbul için su uyarısı: Kaynaklarımız azalıyor

İSKİ'nin 22 Ocak 2023 tarihinde İstanbul'a verilen su miktarının 2 milyon 937 bin metreküp, Melen ve Yeşilçay Regülatörleri'nin 1 milyon 437 bin metreküp, barajların doluluk oranının ise 1 milyon 500 bin metreküp olarak açıklamasının ardından İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Dr. Buğra Gökçe'den su uyarısı geldi.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Dr. Buğra Gökçe şu uyarıda bulundu:

"Küresel iklim krizinin etkilerini doğrudan yaşıyoruz. Son 52 yılın en sıcak Aralık ayını geride bıraktık. Su kaynaklarımız azalıyor"

Gökçe, devamında şu ifadelere yer verdi:

“Peki ne yapılması lazım ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ne yapıyor? Bazı önemli noktaları paylaşmak isterim.

Önümüzdeki yıllarda 1960 -1990 yıllarına göre hava sıcaklığının kış aylarında 4, yaz aylarında 6 derece artması bekleniyor.

Artan sıcaklıklar nedeniyle yağış miktarının yüzde 12 oranında azalması bekleniyor.

Türkiye’de son 20 yılda kişi başına düşen su miktarı 4 bin metreküpten 1.346’ya düştü. Bugün ‘su stresi olan ülke’ konumundayız ve ‘su fakiri’ olma noktasına ilerliyoruz.

Topraklarımızın yüzde 60’ında su açığı yaşanıyor.

TAHRİP RİSKİ

Artan kuraklık ve su stresi içilebilir su kaynaklarına erişimi azaltıyor, tarımsal üretimi düşürüyor, toplumsal sağlığı ve gıda arzı güvenliğimizi etkiliyor. Önümüzdeki yıllarda bu büyük felaketle karşılaşmamak için atılması gereken adımlar var. Birincisi Türkiye betonlaşma ve yoğun yapılaşmaya dayalı modelden sürdürülebilir kalkınma modeline geçiş yapmalı. Örneğin bugün İstanbul’un yüzde 24’ü tahrip tehlikesi altında. Türkiye nüfusunun dörtte birinin yaşadığı İstanbul’un ekolojik tüm kaynaklarını tehdit ediyor.

"KANAL İSTANBUL KAYNAKLARI TAHRİP EDİYOR"

Yalnız Kanal İstanbul projesi su kaynaklarımızın yüzde 29’unu tehdit ediyor. İSKİ raporlarına göre; 70 milyon m3 su devre dışı kalacak, Avrupa yakasının sularının yüzde 65’i risk altında olacak. Örnekler arttırılabilir. Düzensiz sulama, toprak yapısına ve coğrafi koşullara uygun olmayan ekim yapılması, doğal ve ormanlık alanlarının yapılaşmaya açılarak su toplayan alanların kaybolması gibi birçok nedenle Türkiye hızla kuraklaşıyor

İBB'NİN PLANI NE?

Peki biz İstanbul’da ne yapıyoruz? Başkanımız Ekrem İmamoğlu öncülüğünde iki yıl önce ‘İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı’ açıklandı. Hedefimiz:

2050 yılında karbon nötr hedefine ulaşmak. 2040’a kadar yüzde 89 mutlak azaltım, 2050 yılına kadar yüzde 100 mutlak azaltım planlıyoruz. Bu hedeflere ulaşmak için stratejik hedeflerimiz:

* Tüm otomobil ve taksilerin kademeli olarak elektrikli olması

* Şehir içindeki yolculukların yüzde 35’inin toplu taşıma ile gerçekleştirilmesi

* Deniz ulaşım payının yüzde 10 seviyesine çıkarılması

* Tüm otomobil ve taksilerin kademeli olarak elektrikli olması

* Şehir içindeki yolculukların yüzde 35’inin toplu taşıma ile gerçekleştirilmesi

* Deniz ulaşım payının yüzde 10 seviyesine çıkarılması”