İstanbul Kültür Sanat Platformu organlarından 'Danışma Kurulu' ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda üyeler, İstanbul’un kültür-sanat politikalarının belirlenmesine kurulun hangi düşünsel katkıları yapıp öneriler sunabileceği üzerinde görüşlerini açıkladı.

İstanbul Kültür Sanat Platformu ilk toplantısını yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) bünyesinde kurulan İstanbul Kültür Sanat Platformu (İKSP) ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Kurul üyelerinin çalışma yöntemleri konusunda düşüncelerin aktarıldığı toplantıda, kültürsanat ile ilgili bütün sektörlerin görüşlerinin bu platforma taşınmasının önemine değinildi ve bunun yöntemi konusunda görüş birliği sağlandı. İstanbul’a dair kültür-sanat politikalarının belirlenmesinde kurulun nasıl katkı sunacağı ve sorun çözmede hangi rolleri üstlenebileceği de ele alınırken, bir sonraki toplantının Eylül ayı içerisinde yapılmasını kararlaştırdı.

Toplantıda İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan, İBB Kültür Daire Başkanı Hülya Muratlı, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Araştırmacı Rumeysa Kiger, İKSV Kültür Politikaları Çalışma Direktörü Özlem Ece, yazar- sunucu Yekta Kopan, akademisyen ve TV programcısı Levent Erden, müzisyen Harun Tekin ve oyuncu Mert Fırat katıldı. İKSP Danışma Kurulu toplantısında, İBB tarafından Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İBB Meclis Üyesi Fidan Aslan Eroğlu Yönetmen ve belgeselci Cengiz Özkarabekir, İBB Medya İlişkileri Koordinatörü ve Yazılı Yayınlar Sorumlusu Şükrü Küçükşahin de yer aldı.

istanbul-kultur-sanat-platformu-ilk-toplantisini-yapti-776120-1.

İLK BULUŞMADA GÖRÜŞ VE ÖNERİLER PAYLAŞILDI

Toplantıya başkanlık eden ve açılışı yapan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan, kültür-sanat politikası oluşturmanın önemine işaret edip, “Sektör ve İBB neler yapabilir? Bunu ortaya çıkarmak gerekiyor. Bu noktada metodoloji belirlemek kazanç olur” dedi. Arslan, sektörün vizyoner bulunan önerilerinin kurula taşınmasını çok yol gösterici olacağını söyledi.

KÜLTÜR-SANAT ENVANTERİ OLUŞTURULACAK

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, vizyon program metninin çıkarılmasına atıf yaparak, envanter oluşturmada kriter ve dataların nasıl sağlanacağı konusunda düşünülmesi gerektiğini ifade etti. Sonrasında da bunların erişilebilir olmasına vurgu yaptı. Kendilerinin, görünür görünmez kültür-sanat envanterini oluşturacaklarını, 50 bini aşan bir rakamın söz konusu olduğunu aktaran Polat, “İstanbul’daki en çok alanın kültür-sanat amaçlı kullanılması konusunda çalışma yapmaktayız. Bu çerçevede öneri ve görüşler almaya hazırız” dedi.

İBB Kültür Daire Başkan Hülya Muratlı, pandemi sürecinde İBB’nin yaptığı çalışmalarla ilgili üyelere bilgi verdi. Kültür sanat sektörüyle dayanışma içerisinde olma amacıyla gerçekleştirilen destekleri sıralayan Muratlı, bu desteklerin hangi şekillerde ve hangi araçlarla geliştirilebileceği konusunda hem öneriler yaptı hem katkı verilmesi gereği üzerinde durdu. Muratlı, İBB’ye bağlı İstanbul kültür-sanat envanterini çıkarma çalışması başlattıklarını, ilçe belediyelerinden gelecek verilerle süreci tamamlayacaklarını belirtti. Sektörlerin öneri ve sorunlarının bu kurul aracılığıyla kendilerine iletilmesinin değerli olduğunu söyleyen Muratlı, bunun uygulamalara yön vermede katkı sağlayacağını kaydetti.

istanbul-kultur-sanat-platformu-ilk-toplantisini-yapti-776121-1.

KÜLTÜR-SANAT SEKTÖRÜ GÖRÜŞLERİNİ İFADE ETMELİ

Kurul üyelerinden Harun Tekin, çalışma metodolojisi üzerinde durarak önerilerini sıraladı. Bütün kültür ve sanat sektörlerinin görüşlerini ifade etmesinin önemine işaret eden Tekin, bunun sağlanacağı bir mecranın oluşturulması gereği üzerinde durdu. Mert Fırat, kültür-sanat alanlarının nasıl geliştirileceği sorunun altını çizerken, Yekta Kopan sanat dünyasının hızlıca bir şeyler duymak istediğine işaret etti. Levent Erden ise, iletişim envanterinin önemine vurgu yapıp, etkinlik gerçekleştirmenin nasıl kolaylaştırılabileceği konusunda düşüncelerini aktardı. Özlem Ece, metodolojinin önemi üzerinde dururken kısa vadeli projelere dikkati çekti.

ÜYELER BİR YIL GÖREV YAPACAK

Gönüllülük esasıyla çalışacak olan Danışma Kurulu üyelerinin görev süreleri bir yıl olup, yılda en az üç toplantı yapmaları öngörüldü. İstanbul’un kültür-sanat yaşamını, alanın bütün bileşenleriyle birlikte, katılımcı ve kapsayıcı yaklaşımla düşünmek, sorunlarını ve önceliklerini belirlemek ve çözümler geliştirmek amacıyla kurulan Danışma Kurulu; fikir ve önerilerin görüşüleceği bir yapı olarak çalışmalarını sürdürecek.

Kurul, İstanbul’un dünya çapında bir kültür-sanat kentine dönüşmesi için sektörün tüm bileşenlerini dinleyerek, tavsiye niteliğinde kararların alınacağı bir oluşum olarak çalışmalarını sürdürmeyi hedefliyor.