Megaköy İstanbul'da, önceki gün başlayan sağanak yağış yine o bildik 'sel' görüntülerinin yaşanmasına yol açtı. Sel nedeniyle 400 su baskını meydana geldi, işyerlerine gitmek için evlerind

Bülent KILIÇ - Ulaş KIROĞLU - Volkan ŞAHİN

 

Megaköy İstanbul'da, önceki gün başlayan sağanak yağış yine o bildik 'sel' görüntülerinin yaşanmasına yol açtı. Sel nedeniyle 400 su baskını meydana geldi, işyerlerine gitmek için evlerinden çıkan vatandaşlar saatlerce yollarda kaldı, trafik arap saçına döndü, deniz seferleri iptal edildi, metroyu su bastı... Yağmura yine hazırlıksız yakalanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, "Bu kadar yağacağını söylemediler" diyerek Meteoroloji'yi suçladı.

 

SU BASKINLARI

Fatih, Beyoğlu, İstinye, Beşiktaş, Kocasinan, Şişli, Bayrampaşa, Bağcılar ve Beykoz'da etkili olan sağanak yağış sonucu, İSKİ ve itfaiyeye 400 su baskını ihbarı yapıldı. Beykoz'da 50 kadar ev ve işyerine su bastı. Bahçelievler'de Tavukçu Deresi'nin taşması sonucu, bazı yerlerde yaklaşık 1.5 metre yüksekliğinde su birikintileri oluştu. Çok sayıda araç sularda kalırken, ev ve işyerinin bodrum katlarında da su baskınları meydana geldi. Dün yıkım yapılacağı açıklanan, ancak yağış nedeniyle iptal edilen Alibeyköy Deresi ve çevresinde bildik manzaralar yaşandı. Alibeyköy'de bazı işyerlerini su basarken, su seviyesi yarım metreye kadar yükseldi. Alibeyköy Lisesi, Alibeyköy Meslek Lisesi, Alibeyköy İlköğretim Okulu, Yunus Emre İlköğretim Okulu ve Haydar Akçelik Kız Meslek Lisesi tedbiren tatil edildi. Pek çok işyeri ve okul erken paydos etti.

İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi, vatandaşları mecbur kalmadıkça araçlarıyla trafiğe çıkmamaları konusunda uyardı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), önceki gece yarısından sonra başlayan ve sabah saatlerinden itibaren de özellikle Avrupa Yakası'nda etkili olan sağanak yağışın, son yıllarda Ekim ayında düşen yağış miktarının yaklaşık 3 katı olduğunu bildirdi. Son 24 saat içerisinde metrekareye Levent'te 110, İstinye'de 84, Beykoz'da 57, Alibeyköy'de 55, Florya'da 34, Atatürk Havalimanı'da 33, Fatih'te 32, Kilyos'ta 29, Bahçeköy'de 23, Sarıyer'de 23 Mersin'de 20, Alanya'da 18, Antalya'da 14, Sarıyer'de 13, Sarıyer'de 10.2, Dalaman'da 10, Şile'de 6.1, Ankara'da 2, Göztepe'de 0.3 kilogram yağış düştüğü kaydedildi.

 

METEOROLOLOJİ'YE SUÇLAMA

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İdris Güllüce ise meteorolojinin İstanbul'da kendilerine verdiği yağmur ihbarıyla, yağan yağmurun aynı olmadığını belirterek, "Bu büyüklükte bir yağmur beklemiyorduk. Afet karşısında hiçbir güç duramaz. 114 kilogramlık yağmur, Japonya'da da Kore'de de, New York'ta da sele neden olur" dedi.

Kentteki yağış miktarının, birim zamanda çok yüksek seviyeye ulaştığına işaret eden Güllüce, şunları söyledi: "Bu yüzden trafikte ciddi aksamalar oldu. Bu aksamalar, suların yolları kaplaması, taşkınlar, trafik hızının azalması ve bazı araçların yollarda kalmasından kaynaklanıyor. Meteoroloji de bize bilgi vermiş olmasına rağmen, edindiğimiz bilgiye göre, şu anda yağan yağmur aynı değil. Yani beklediğimiz yağmur miktarı Levent'te metrekarede 110 kilogram, İstinye'de 84 kilogram değildir. Yaptığımız ölçümlerde, Ağustos'taki sele neden olan yağmur daha azdı."

 

HAFTASONUNA KADAR YAĞMUR

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre serin ve yağışlı hava yurdun güney ve kuzey kesimlerinde hafta sonuna kadar devam edecek. Yağışlar bugün Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu'nun güney ve batısı ile Batı Karadeniz bölgelerinde sağanak yağış şeklinde olacak. Yarın Marmara'nın batısı, Ege ile Batı Akdeniz dışında tüm yurtta görülecek yağışların, pazar günü Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusunda sürmesi bekleniyor. Hava sıcaklıklarının hafta sonunda biraz artacağı tahmin ediliyor. İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım da İstanbul ve çevresinde etkili olan yağışların 3 gün süreyle devam edeceğini bildirdi.

 

İSTANBULLU YOLLARDA KALDI

İstanbul'da etkili yağış nedeniyle köprü ve geçit altlarının yanı sıra ana caddelerde de ciddi ölçüde su birikmesi nedeniyle trafik kent genelinde durma noktasına geldi. İşleri ve okullarına gitmek isteyen İstanbullular saatlerce trafikte bekledi. Özellikle çevre yolları katılımlarındaki trafik sıkışıklığı, diğer yolları da olumsuz etkiledi. Yağıştan tramvay ve deniz otobüsleri de olumsuz etkilendi. Sabah saatlerinde Topkapı-Cevizlibağ arasındaki tramvay yolunda bir aracın kalması nedeniyle Topkapı-Zeytinburnu arasındaki tramvay seferleri yapılamadı, Aksaray'da da hat üzerinde su birikmesi nedeniyle Eminönü'ne aksamalı seferler gerçekleştirildi. Aksaray-Havalimanı arasında çalışan hafif metro da, Bayrampaşa istasyonuna yolcuların su baskını nedeniyle ulaşamaması üzerine bu durakta yolcu indirip bindiremedi. Sabah saatlerinde bazı deniz otobüsü seferleri yapılamazken, saat 12.30'da yapılacak olan Bostancı-Yenikapı-Bandırma deniz otobüsü seferinin de iptal edildiği bildirildi. Bu arada, metro ve hafif metro hatlarında yoğunluk yaşanırken, Gayrettepe metro durağındaki su birikintisi nedeniyle metronun Taksim-Şişli, Levent-4. Levent arasında sefer yaptı.