İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme, uygula ve yaşat

Haber Merkezi

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin şiddet failinin cesaretlendirilmesi anlamına geldiğini belirtti. Sözleşmenin feshine ilişkin açıklama yapan İHD tarafından “Sözleşmeden çekilme, uygula ve yaşat” denildi.

İHD İzmir Kadın Komisyonu üyesi Cebile Karakaya, sözleşmenin feshedilmesinin erkek şiddetinin cesaretlendirilmesi, kadının, çocuğun, LGBTİ+’ların erkek şiddetine karşı savunmasız bırakılması anlamına geldiğini söyledi.

İstanbul Sözleşmesi’nin kadına yönelik şiddeti önleme konusunda en kapsayıcı tanıma sahip ve bağlayıcı olan ilk sözleşme olduğunu ifade eden Karakaya, “Türkiye’de kadınların erkek şiddetine karşı verdikleri mücadelenin önemli ayakları arasında her zaman yasal hak mücadelesi de yer almıştır. Kazanılan hakların uygulamalarını takip etmek de mücadelenin ayrılmaz parçalarından biri olmuştur. Türkiye’deki kadın örgütleri sözleşmeyi uygulamayı taahhüt eden ve uyguladığını iddia eden bir devlet karşısında sözleşmenin uygulanması için kampanya yapmak durumunda kalmıştır ” dedi.