Resmi Gazete'de cuma gecesi yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiği açıklandı. Karara siyasilerden de tepki geldi.

İstanbul Sözleşmesi'nin bir gece yarısı kararıyla feshedilmesine gelen tepkiler

Türkiye, AKP ve gerici çevrelerin hedef haline getirdiği İstanbul Sözleşmesi'nden AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla ayrıldı. Kadınların büyük tepki gösterdiği karara çok sayıda siyasi isimden ve sanatçılardan tepki geldi.

Sözleşmenin feshedilmesine yönelik tepkilerden bazıları şöyle:

KILIÇDAROĞLU: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ GERİ GELECEK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bir devlet gece yarısı kararnameleriyle yönetilemez" dedi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmasına ilişkin video paylaştı.

Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Bir devlet gece yarısı kararnameleriyle yönetilemez. Bir gece yarısı kararnamesiyle 42 milyon kadının hakkı, hukuku onların elinden alınamaz. Bu videomu izlenen bütün kadın kardeşlerime sesleniyorum.

Haklarınıza, hukukunuza sahip çıkınız. Sizin hayatınızı cehenneme çevirenlerin kimler olduğunu iyi öğreniniz. Çocuklarınızın, kız çocuklarınızın hakkına hukukuna sahip çıkınız.

Ben söz veriyorum. Her zaman, her yerde bütün kadınların hakkına, hukukuna sahip çıkacağım. Adalet neredeyse orayı arayacağım. Adaletten yana, sizden yana, sizin hakkınızdan, hukukunuzdan yana olacağım. Sizin hakkınızı, hukukunuzu her yerde her platformda savunacağım. Söz veriyorum."

Kılıçdaroğlu, paylaşımında, "İktidardaki zorbaya kadınlar dersini verecek. #İstanbulSözleşmesi geri gelecek!" dedi.

GAMZE TAŞÇIER: KADINLARI KORUMAYACAĞIM

CHP Milletvekili ve PM Üyesi Gamze Taşçıer, İstanbul Sözleşmesi feshini içeren kararnamenin, “Bir gece yarısı operasyonuyla” duyurulduğunu belirtti. Türkiye için önemli olan birçok kararın gece yarısı alındığına dikkati çeken Taşçıer, “Bu artık, ülkenin meşru yönetim biçimini almıştır ve ülke açısından endişe verici boyuttadır. İstanbul Sözleşmesi kadınların yaşam hakkı için bugüne kadar imzalanan en önemli uluslararası sözleşmedir. Siz eğer bu sözleşmeden çıkıyorsanız, ‘Ben artık kadın ve erkeği eşit görmüyorum, kadınları korumayacağım’ diyorsunuz demektir” ifadelerini kullandı.

GECE YARISI DARBESİ

İstanbul Sözleşmesi’nin feshi ile iktidarın kadına bakışını resmileştiğini vurgulayan Taşçıer, şunları söyledi:

“Kadın cinayetleri politiktir. Tek bir kişinin kararı ile alınan bu karar da kadın cinayetlerinin politikliğinin göstergesidir. Kadınların ve can ve mal güvenliği Anayasa ile koruma altına alınmış kimsenin can ve mal güvenliği yok demektir bu saatten sonra. Türkiye, başka bir boyuta evrilmiştir. TBMM’deki beş siyasi partinin ortak iradesiyle alınan bir karardan tamamen hukuk dışı yollarla tek bir kişinin imzasıyla dönülmesi, bir gece yarısı darbesidir.”

FİLİZ KERESTECİOĞLU: ŞİDDETE DAVETİYE ÇIKARILDI

İstanbul Sözleşmesi’nin iktidarın bekası nedeniyle ve Saadet Partisi’ne hediye olarak fesih edildiğini savunan HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, şunları kaydetti:

“Bu fesih, erkek egemen sisteme ve erkeklere cesaret verecek ve en tehlikeli olan nokta da bu. İstanbul Sözleşmesi, şiddeti önleme konusunda tek başına yeterli olmasa da kapsamlı ve detaylı bir sözleşme. Ve bu sözleşme ile şiddet önlenecek algısı da çok yüksek toplumda. Bundan çıkmak, şiddete açık bir davetiye çıkarmaktır. Kadın cinayetleri politiktir diyoruz. Uluslararası sözleşmeler kanun hükmündedir der Anayasa. Bunu ancak TBMM’nin onayı ile fesih edebilirsiniz. İstanbul Sözleşmesi bizimdir, yürürlüktedir ve uygulanacaktır.

EKREM İMAMOĞLU: KAZANAN KADINLAR OLACAKTIR

"Her gün kadına yönelik şiddet haberlerinin olduğu bir ülkede bir gece yarısı İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldığının duyurulması çok acıdır. Bu, her görüşten kadının yıllardır verdiği mücadeleyi hiçe saymaktır. Her şeye rağmen kazanan “eril akıl” değil kadınlar olacaktır."

"ORTA ÇAĞ'A DÖNÜYORUZ"

Sanatçı Şevval Sam, Twitter hesabından, "Haydi herkes dövüş sporlarına yazılsın! Orta Çağ’a dönüyoruz. Orman kanunları geçerli artık!" ifadelerini kullandı.

Oyuncu Nurgül Yeşilçay, sosyal medya hesabından "İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı bunca kadın rahatça öldürülemeyecekti!" dedi.

ÖYKÜ SERTER'DEN BAKAN SELÇUK'A TEPKİ

Oyuncu ve sunucu Öykü Serter ise kişisel Twitter hesabından; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un açıklamasını alıntılayarak şu mesajı paylaştı:

“Ar eder de az susar insan! Varilde gencecik kadın yakıldı üzerine beton döküldü bu ülkede… Ne yüzle çıkıp hâlâ konuşabiliyorsunuz, bir kadın olarak ne yüzle? Siz katillerle saf tutun, biz sarılırız kız kardeşlerimizle…”

YAVAŞ: ADİL VE EŞİT YARINLARI BERABER İNŞA ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Eşitlik, adalet ve vicdana dair ne varsa yaşatmak en büyük sorumluluğumuzdur. Ankara'da kadınlarla yan yana yürümeye, adil ve eşit yarınları beraber inşa etmeye devam edeceğiz" dedi.