İstanbul Tabip Odası'ndan BirGün'e ödül

İstanbul Tabip Odası, Bu yıl, Ocak ayında yaşamını yitiren Dr. Ali Özyurt adına düzenlediği Basında Sağlık Ödülleri kapsamında BirGün'e ödül verdi. Gazetemiz muhabirlerinden Burcu Cansu, “Başarı Hikayesi Çöpe Gitti” haberi ile Gazete Haber- Araştırma Övgüye Değer Haber Jüri Özel Ödülü'ne layık bulundu.

Ödülün gerekçesi şöyle açıklandı:

"Şehir Hastaneleri sürecinde yaşanan olumsuzluklara, gelinen noktada hükümetin ve Sağlık Bakanlığı’nın “geri adım” niteliğindeki açıklama ve uygulamalarına dikkat çeken haberi ve genel olarak da bu konudaki sistemli, ısrarlı haberciliği sebebiyle."

JÜRİ ÜYELERİ

•Sibel Güneş – Türkiye Gazeteciler Cemiyeti adına

•Ayşegül Aydoğan – Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği adına

•Dilek Dindar – Görsel Basın Temsilcisi

•Fatih Polat – Yazılı Basın Temsilcisi

•Dr. Osman Öztürk – İstanbul Tabip Odası adına

Verilen ödüller şöyle:

GAZETE HABER-ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ:

Burcu YILDIRIM

EVRENSEL GAZETESİ

“Otoban Yönetir Gibi Hastane Yönetilmez” başlıklı haber.

Gerekçe:

Birçok yönüyle tartışmalı bulunan Şehir Hastanelerini kamu bütçesine getirdiği mali yük yönüyle irdelemesi, halktan ziyade özel şirketlerin çıkarlarının gözetildiğini gündeme taşıması sebebiyle.

GAZETE HABER-ARAŞTIRMA ÖVGÜYE DEĞER HABER JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ:

Burcu CANSU

BİRGÜN GAZETESİ

“Başarı Hikayesi Çöpe Gitti” haberi.

Gerekçe:

Şehir Hastaneleri sürecinde yaşanan olumsuzluklara, gelinen noktada hükümetin ve Sağlık Bakanlığı’nın “geri adım” niteliğindeki açıklama ve uygulamalarına dikkat çeken haberi ve genel olarak da bu konudaki sistemli, ısrarlı haberciliği sebebiyle.

TELEVİZYON HABER-ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ:

Melis BAKANGÖZ (Haber)

Alihan SÖNMEZ (Görüntü)

NTV

“Alternatif Tedavi mi Öldürdü?” haberi.

Gerekçe:

Modern tıp imkanlarıyla tedavisi mümkün olan bir hastalığa karşı alternatif uygulamalara yönelen ve hayatını kaybeden genç bir kadının hikayesi üzerinden, modern tıbbı reddeden alternatif yaklaşımların tehlikelerine dikkat çekmesi sebebiyle.

İNTERNET GAZETECİLİĞİ ÖDÜLÜ:

Rıfat DOĞAN

ARTI GERÇEK

“Mahkemeden İş Kazası Tespiti” haberi.

Gerekçe:

Çalıştığı İstanbul Tıp Fakültesi’nde, görevi olmadığı halde ve gerekli önlemler alınmaksızın kanalizasyon temizliği yaptırılan ve sonrasında yaşadığı bir dizi sağlık problemi sebebiyle hayatını kaybeden Zafer Açıkgözoğlu’nun hikayesi üzerinden iş cinayetlerine dikkat çekmesi sebebiyle.

İNTERNET HABER-ARAŞTIRMA ÖVGÜYE DEĞER HABER JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ:

Hacı BİŞKİN

GAZETE DUVAR

“1 İlçe, 27 Köy; Kadın Doğum Uzmanı Yok” haberi.

Gerekçe:

Doğurganlık oranının en fazla olduğu ikinci il Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesi ve ilçenin 27 köyünde kadın hastalıkları ve doğum uzmanı bulunmayışını, bu alanda sağlık hizmetlerinden faydalanamayan kadınların durumunu aktararak, sağlık sisteminin içinde bulunduğu sıkıntılara dikkat çekmesi sebebiyle.

KÖŞE YAZISI ÖDÜLÜ:

Orhan BURSALI

CUMHURİYET

“Sağlıkta Şiddetin Arka Planı”

Gerekçe:

Sağlıkta giderek artan şiddet olaylarını irdelemesi, şiddet olgusunu yaratan sebepleri ayrıntılarıyla ortaya koyması sebebiyle.

TELEVİZYON PROGRAMI ÖDÜLÜ:

Güven İSLAMOĞLU

Yeşil Doğa / CNN TÜRK

Gerekçe:

Kentsel dönüşümle yeniden gündeme gelen asbest tehlikesini ele alan; binaların yıkımı sırasında havaya karışan asbestin yol açabileceği hastalıklara dikkat çeken programı sebebiyle.

RADYO YAYINCILIĞI ÖDÜLÜ:

Leyla ÜNLÜBAY

Tohumdan Hasada Ekolojik Yaşam / AÇIK RADYO

Gerekçe:

Ekolojik yaşamın her alanında yapılan çalışmaları, gündemdeki tartışmaları aktararak, doğayla uyumlu yaşam bilgisi konusunda farkındalık yaratan programı sebebiyle.