İstanbul Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri, üniversitelerin bölünüp öğrencilerin yeni üniversitelere ‘paylaştırılmasına’ karşı basın açıklamasında bulundu.

İstanbul Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri bölünmeye karşı ayakta

ELİF GUGU | @elfgg_

Hükümetin Meclis’e sunduğu, İstanbul Üniversitesi de dahil olmak üzere 10 köklü üniversiteyi bölecek ve toplam 15 yeni üniversite kuracak son tasarıya ilişkin İstanbul Üniversitesi Bileşenleri basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına okullarının bölünmemesini isteyen üniversite öğrencileri, akademisyenler, İstanbul Tabip Odası olmak üzere yüzlerce kişi katıldı. Basın açıklamasında; "Üniversiteme dokunma", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "İÜ bütündür parçalanamaz", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.

istanbul-universitesi-ogrencileri-ve-akademisyenleri-bolunmeye-karsi-ayakta-455808-1.

“BU TASARI ÇEKİLMEDEN YERİMİZE OTURMAYACAĞIZ”

istanbul-universitesi-ogrencileri-ve-akademisyenleri-bolunmeye-karsi-ayakta-455769-1.

Basın açıklamasında yaptığı konuşmada bu kanun tasarısına gösterilen tepkilerin hükümeti rahatsız ettiğini belirten TTB yöneticisi Osman Öztürk, "Meclis’e sesleniyorum. Hiçbir pazarlıkta yokuz, bu tasarı çekilmeden de yerimize oturmayacağız! Eğer tepki gösterilmezse bu hafta içinde tasarının Meclis’ten geçecek. 190 yıllık tarihi olan fakülteleri, erken seçim kararıyla hepi topu 60 günlük ömrü olan bir hükümet köklerinden koparmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

RAŞİT TÜKEL: TEPEDEN İNME BİR TASARI

istanbul-universitesi-ogrencileri-ve-akademisyenleri-bolunmeye-karsi-ayakta-455770-1.

TTB Merkez Konsey Başkanı ve aynı zamanda İstanbul Üniversitesi’nin seçilmiş; fakat atanmamış rektörü olan Raşit Tükel ise konuşmasında alınan kararın tepeden inme bir karar olduğunu belirtti. Tükel, şu ifadeleri kullandı:

“Bu tasarı hiçbir öğrenciye, akademisyene sorulmadan hazırlanmış tepeden inme bir tasarıdır. Bu tasarı üniversitemizi bölmek istiyor. Peki neden? Yapılan tarihsel bağları koparmak, ortak bir değeri ortadan kaldırmak, kökleriyle oynamaktır. Bunları yaptığınızda onların açısından üniversiteleri daha kolay yönetebilirsiniz. Üniversiteleri istedikleri gibi böl ve yönet mantığıyla yönetme imkânına sahip olacaklar.”

“ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ OLMA ÖZELLİĞİMİZİ YİTİRECEĞİZ”

Prof. Dr. Özgür Kasapçopur ise İstanbul Üniversitesi’nin taşınması durumunda tüm sağlık araştırmaları imkânlarını yitireceğini söyledi. Kasapçopur, "Cerrahpaşa’nın köklerinden koparılması durumunda sağlık araştırmalarımız, hasta hizmetleri, öğrenci hizmetlerimiz aksayacak. Bizim öğrencilerimiz İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne çok yüksek puanlar alarak, seçilmiş öğrenciler olarak giriyorlar, bu statü onların elinden alınmış olacak. Öğrencilerimizin eğitim kalitesinin, hastalarımızın bakım hizmetlerinin aksamaması için bu bölünmeye karşıyız” şeklinde konuştu.

istanbul-universitesi-ogrencileri-ve-akademisyenleri-bolunmeye-karsi-ayakta-455767-1.

PINAR SAİP: İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ YOK EDİLMEK İSTENİYOR

İstanbul Tabip Odası’nın yeni başkanı Prof. Dr. Pınar Saip İstanbul Üniversitesi Bileşenleri adına yapılan basın açıklamasını okudu, Saip, "19 Nisan 2018 günü TBMM Başkanlığına verilen torba yasa önerisinin 7. maddesi ile İstanbul Üniversitesi’nin ilk fakültesi olan ve 191 yıldır sağlık ve eğitim hizmeti veren İstanbul Tıp Fakültesi, 1857 yılında kurulan Türkiye’nin ilk Orman Fakültesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Veterinerlik Fakültesi, kuruluş tarihi 1909 yılına dek uzanan Türkiye’nin ilk Diş Hekimliği Fakültesi, Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi, Türkiye’nin ilk İşletme Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi, İletişim Fakültesi ve Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi, 22.755 öğrencisi ile birlikte isimlerinden ve tarihlerinden kopartılmak isteniyor" diye konuştu.

Eğitim kurumlarının ekolleşmesini belirleyen faktörün köklü gelenekleri ve yapıları olduğunu belirten Saip, şöyle devam etti:

"Yüzlerce yıllık köklere sahip bu kurumu en eski fakültelerinden koparmak bu ekolün can damarlarını kesmek ve kimliksizleştirmekten başka bir amaca hizmet etmeyecektir. İstanbul Üniversitesi araştırma üniversitesi niteliğini mevcut yapısıyla kazanmış, hizmet, eğitim ve araştırma işlevini başarıyla yürüttüğünü nesnel ölçütlerle kanıtlamış, yüksek nitelikte işlev gören bir kurumdur. Türkiye’nin uluslararası bilimsel literatüre en fazla katkı veren üniversitelerinden olan İstanbul Üniversitesi bu performansıyla son yıllarda dünya ölçeğinde yapılan üniversite sıralamalarına ülkemizden en ön sırada giren üniversite olmuştur. Dünyada bu sıralamalarda ölçüt olarak kabul edilen Web of Science veri tabanında yapılan basit bir tarama bu katkının en az %50 oranında üniversiteden koparılmak istenen fakülteler tarafından yapıldığını göstermektedir. Üniversite bünyesindeki fakültelerin yıllar içinde geliştirdiği sinerjiyle ortaya çıkmış olan bu bilimsel performansın, dünyada asla parçalanması düşünülmeyen köklü ve büyük üniversitelerle yarışacak düzeye getirilmesi için özellikle desteklenmesi ve geliştirilmesi gerekirken, büyük zorluklarla mücadele ederek bu pozisyona gelmiş olan İstanbul Üniversitesi’nin kritik kütlesinin parçalara bölünmesi ülkeye hiçbir yarar sağlamayacağı gibi verilebilecek en büyük zararlardan biridir. Ülkemizde eğitim alanındaki eksiklerin dile getirildiği bir dönemde göz bebeği olan bu tarihi kuruma vurulacak bu darbe kabul edilemez."

istanbul-universitesi-ogrencileri-ve-akademisyenleri-bolunmeye-karsi-ayakta-455809-1.

YÖK'ün aldığı kararın ilgili fakültelerle paylaşılmadığını ve karar alma sürecine muhatap edilmediğini söyleyen Saip, açıklamasına şöyle devam etti:

"Mezun ve mevcutlarıyla milyonlarca insanın kimliğini, değerlerini ve tarihini değiştiren bu kararı kabul etmiyoruz. Bu bölünme İstanbul Üniversitesi’ni yok etme projesidir. Ne İstanbul Tıp Fakültesinin, ne Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin, ne de başka bir fakültenin köklerinden koparılmasını, can damarlarının kesilmesini kabul etmeyeceğiz. Bu kurumların öğretim elemanları, öğrencileri, çalışanları olarak bizler, adımızın ve tarihimizin bize yüklediği sorumluluğun bilincindeyiz. İstanbul Üniversitesi köklü tarihiyle Türkiye için eşi olmayan bir kurum olmasının yanı sıra Dünya’nın sayılı kurumlarından biridir. İstanbul Üniversitesi yüzlerce yıllık tarihi boyunca yüksek nitelikli insan gücünü yetiştirmiş, Osmanlı Devletine hizmet etmiş, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini kurmuş, yapı taşlarını yetiştirmiştir. Bu derin kökler üzerinde çağdaş bilgi üretimini en yüksek düzeyde yapan, Dünya Üniversiteleri sıralamasında ilk 500’e giren, tarihinin derinliklerindeki kökleri ile güçlü, sağlam; yeni filizleri ile geleceğe uzanan, meyveler veren bir eğitim ve hizmet devidir."

"Tarihin derinlerindeki kökleri üzerinde sürgün verip gelişen bu kurum, onu oluşturan ilk fakültelerinin kendisinden koparılması ile çökertilmek isteniyor" diyen Saip, "İstanbul Üniversitesi’nin tarihine tutunan kökleri koparılmak isteniyor. Bizler, bu yuvada yetişenler, yetiştirenler, alın terini bu kurumda hizmet için dökenler, hizmet alanlar, yüzlerce yıldır biriktirdiklerimizin her bir damlasının nasıl değerli bir mücevher olduğunu biliyoruz. Eğitim kurumlarının ekolleşmesini sağlayan bu kökler, bu birikimdir. Bu mücevheri bölemezsiniz. 300.000 e yakın öğrencisi, 8.000 öğretim üyesiyle, milyonları bulan mezunlarıyla, bu tarihin, bu değerin önünde biz kalkan olacağız. Bu tarih bizimdir, tarihi yeniden yazamazsınız. İstanbul Üniversitesi bizimdir, biz İstanbul Üniversitesiyiz" ifadelerini kullandı.

Saip, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

"Türkiye Büyük Millet Meclisine sesleniyoruz: Bu yasa tasarısını durdurun. Yüzlerce yıldır büyüyen ve büyüten bu çınardan elinizi çekin. Bilin ki bu çınar devrilirse altında önce siz kalırsınız. İstanbul Üniversitesi geçmişten geleceğe uzanan bir eğitim ve hizmet yıldızıdır. Bizler, bu yıldıza dönük saldırıları durdurmak için her türlü toplumsal, idari, hukuki yolları kullanacağımızı beyan ediyor, TBMM den bu yasa tasarısının geri çekilmesini talep ediyoruz. Eğitime yapılan bu ihaneti durdurun!"

ÖĞRENCİLERDEN FORUM

istanbul-universitesi-ogrencileri-ve-akademisyenleri-bolunmeye-karsi-ayakta-455774-1.

Okullarının bölünmemesini isteyen öğrenciler forumlar düzenlemeye devam ediyor. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri Turan Emeksiz Anıtı önünde, İletişim Fakültesi öğrencileri de fakülte bahçesinde toplanarak okullarının bölünmemesi için nasıl bir yol haritası izlenilmesi gerektiğini tartıştılar. Saat 13.30'da İstanbul Üniversitesi ana kapısında yapılacak ve bütün fakültelerin katılımına açık olan forum ise ileri bir tarihe ertelendi.

Öte yandan, öğrenciler İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'ne gönderilmek üzere bir dilekçe hazırladı. Öğrencilerin toplu olarak rektörlüğe ileteceği dilekçede İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nün cevaplandırması için 7 soru bulunuyor.

istanbul-universitesi-ogrencileri-ve-akademisyenleri-bolunmeye-karsi-ayakta-455775-1.