Melike Şahin ve Ah! Kosmos, iki ayrı ülkede kaydettikleri Ukde isimli single çalışmasını yayımladı. Melike Şahin, bu şarkı ile aralarında çok sıkı bir bağ oluşturduklarını söylerken Ah! Kosmos olarak bilinen Başak Günak ise Ukde’yi doğru an ve zamanın yansıması olarak görüyor.

İstanbul ve Berlin arasına notalarla köprü kurdular

Işıl Çalışkan

İki farklı disiplinden iki müzisyen; Melike Şahin ve Ah! Kosmos, iki ayrı ülkeden çalışarak kaydettikleri yeni parçaları Ukde ile dinleyici karşısında. Yerine getirilmemiş bir arzu, çözülemeyen bir düğüm ve kalbi rahatsız eden, içe dert olan şey anlamına gelen Ukde’nin müziği ve prodüksiyonunu Ah! Kosmos mahlasıyla tanınan Başak Günak üstlendi. Parça, sözlerin de sahibi Melike Şahin tarafından seslendirildi.

Şarkıda kullanılan yaylı tambur, gitar virtüözü Cenk Erdoğan; gitar ve synth'ler ise Ah! Kosmos (Başak Günak) tarafından çalındı. Ukde’nin Melike Şahin ve Başak Günak’ın birlikte yer aldığı klibi, ödüllü yönetmen Berrak Çolak tarafından çekildi. Gülbaba Records’tan yayımlanan parçayı iki Melike Şahin ve Ah! Kozmos ile konuştuk.


► Öncelikle farklı disiplinlerde yürüyen bu iki müzisyenin işbirliğinin nasıl doğduğunu dinlemek isteriz…
Melike Şahin:
Zaten eskiden beri birbirimizin işlerini uzaktan takip ediyorduk. Geçtiğimiz yıl bahar aylarında Başak bir demosunu paylaştı benimle. Ben de üzerine yazdım, söyledim. Bir seneyi buldu tamamlanması aslında. Karantinaydık o dönem.

Ah! Kosmos: Ben Melike’nin sözlerine, sesine zor zamanlarda çok tutunuyorum. Dolayısıyla Melike’yle uzun zamandır bir şeyler yapma hayalindeydim, Melike’yle bir süredir yaptığım taslakları, altyapıları paylaşıyordum. Doğru an ve zamanda buluştuk.

BİLE İSTEYE GİRDİĞİN BİR RİNG

► Ukde’nin hikâyesini nasıl anlatırsınız?
Melike Şahin:
Demoyu dinledikten sonra aklıma gelen ilk tema el yapımı girdaplarımız oldu. Oraya çok kilitlendim. Yani bile isteye girdiğin bir ring mesela, yara bere içinde çıkıyorsun, kızacak çok şey var. Lüzumu yok. En başta da kendin varsın, onla da konuşmak yürek ister. Hadi bir cesaret başladın diyelim, her yer delik deşik olmuş, nasıl çıkılır bu işin içinden? Ukde’nin hikâyesi böyle canlanmıştı kafamda.

Ah! Kosmos: Bu şarkının da altyapısını geçtiğimiz Ekim ayında yaptım. Benim için derin bir duygunun aktarımıydı. Kimi an var, bir duygu geliyor ve eğer sesle onu dönüştürebilirsem kalbimde bir ferahlık hissediyorum. Bu şarkı da çok derin bir kazıydı benim için. Melike’yle o an’ın hikâyesini hiç kelimelerle konuşmadık ama o kadar büyüleyici bir sanatçı ki sözleriyle inanılmaz bir yansıma yaptı.

► Bu kaydı en ilginç kılan yanlardan biri de iki farklı ülkede kaydedilmesi sanırım. İstanbul ve Berlin arasında bir köprü kurmuş şarkı. Nasıldı böyle çalışmak?
Melike Şahin:
Ben diğer işbirliklerimden aşinayım aslında bu uzaktan çalışma sürecine. Boom Pam, Kutiman ve Debruit ile ortak çalışmalarımda da deneyimlemiştim. Ama Ukde’de çok sıkı bir bağ yarattık Başak’la. Yazdığım bir cümlenin onda bir yere denk gelmesi ve beni daha da kazımam için cesaretlendirmesi iyi hissettirdi. Vokal kayıtlarımda da yanımdaydı, beraber karar vermediğimiz hiçbir santimetresi yok galiba şarkının. Hep fikir danışarak, sindirerek, adım adım ilerledik.

Ah! Kosmos: İki insan da şarkıyla bağ kurabiliyorsa, birbiriyle temastaysa üretim sürecinin farklı şehirlerden yapılması bir sıkıntı yaratmıyor. Ben geçtiğimiz albümlerimde de bazı şarkıları farklı şehirlerden yapılan ortaklıklarla ilerlettim. Melike’yle özel olan taraf, üretim sürecimizin aramızda da güzel bir bağ kurmasına vesile olmasıydı.

istanbul-ve-berlin-arasina-notalarla-kopru-kurdular-804004-1.

FARKLI VERSİYONLAR GLOBAL’DE ÇOK OLAĞAN

► Neden “Bir de enstrümantal versiyonunu yayımlayalım” dediniz?
Ah! Kosmos:
Şarkıların enstrümantal versiyonu da dâhil olmak üzere farklı versiyonlarını yayımlamak global müzik piyasasında çok olağan bir durum. Dileyene şarkıya dair farklı bir perspektif veriyor.

► Müzik çalışmalarınızı Berlin’de sürdürüyorsunuz. Şu anda müzisyenler zor zamanlar geçiriyor. Berlin’de farklı olarak durum nasıl?
Ah! Kosmos:
Sanat ve eğlence sektöründe çalışan insanlar ve mekanlar dünyanın her yerinde çok zor zamanlar yaşıyor. Çok belirsizlik hakim. Hemen herkes ayakta kalmak için mücadele veriyor. Bazı ülkeler bu sürecin daha hafif geçmesi için yapıcı önlemler alıyor. Türkiye’de tiyatrodan, dansa, konsere sanatın her yanındaki insanlar durumun aciliyetini, sistemdeki yanlışları paylaşıyoruz. Kumbaracı50, Moda Sahnesi ve daha bir çok mekân yardım çağrısı yapıyor, Toyistanbul kapanmak durumunda kaldı. Yıllarca İstanbul’da sanata emek veren bu mekânların, eğlence sektöründeki birçok emekçinin bu süreçte bu kadar yalnız bırakılması canımı çok sıkıyor. Tüm dünyada da benzer sıkıntılar var fakat devlet tarafında yardım ağının Türkiye’de sanata karşı daha az olduğunu hissediyorum.

► Şu ara nelerle meşgulsünüz? Ufukta yeni projeler var mı?
Ah! Kosmos:
Berlin Devlet Müzeleri için üretilen site-specific bir projenin müzik ve ses tasarımı üzerinde çalışıyorum. Diğer taraftan da yeni albümdeki şarkılar üzerinde çalışmalarım devam ediyor.

► Siz neler yapıyorsunuz? Pandemi sizin için neleri değiştirdi?
Melike Şahin:
Konserlerimiz yok bildiğiniz gibi. Albümle ilgilenmeye ayırdım tüm zamanımı. Yoğun bir biçimde ona çalışıyorum. Başka değişen şeyler de var tabii, başka bir röportajın konusu olsun, başlarsam susamayabilirim.

HER TELDEN MELİKE SÖYLEDİ

► Bildiğimiz kadarıyla yeni bir albüm üzerinde çalışıyorsunuz. Biraz tüyo verir misiniz?
Melike Şahin:
Vallahi güzel oldu galiba ya. İyi hissediyorum dinleyince. Her telden Melike geldi söyledi, bu açıdan içim çok rahat. 10 şarkılık bir macera. İsmi Merhem, onu zaten yıllardır tüm röportajlarımda söyledim. Harika müzisyenlerin emeği değdi, çok heyecanlıyım.