60 milyon seçmenin yaklaşık 11 milyonu İstanbul’da oy kullandı. Seçime rekor katılım sağlayan yurttaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren okulların önünde kuyruklar oluşturdu. Kılıçdaroğlu İstanbul’da ipi göğüsledi.

İstanbul’da kıyasıya yarış
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için İstanbul’da 11 milyon 350 bin 969 seçmen, 30 bin 803 sandıkta oy kullandı. 98 milletvekili ile en çok vekil çıkaracak olan megakentte yurttaşların sandığa gitme oranının yüksek olması olduğu belirtildi. Cumhurbaşkanlığı yarışında megakentte Kemal Kılıçdaroğlu yarışı önde götürürken, resmi olmayan sonuçlara göre bazı bölgelerde milletvekilliği seçimlerinde AKP oy kaybederek vekil sayısında düşüş yaşadı.

Gözler, hem nüfus hem ekonomik olarak Türkiye’nin en büyük şehri olan İstanbul’da oldu. Megakentte yurttaşlar, Cumhurbaşkanı ve milletvekilliği genel seçimi için sabah 08.00 itibarıyla okullara giderek oy kullandı.

Pek çok okulun girişinde ve sandıkların bulunduğu sınıfların önlerinde kuyruklar oluştu. Bazı yurttaşların, engelli yakınlarını oy kullanması için tekerlekli sandalye ile okullara getirdikleri görüldü. İstanbul'da seçime katılımın bir hayli yüksek olduğu, bu oranın yüzde 90'a vardığı belirtildi.

EN ÇOK VEKİL ÇIKARAN İL 

Yayın yasağının 18.30'da kaldırılmasıyla birlikte sandıkların açılmasıyla İstanbul'da Cumhurbaşkanlığı yarışı, Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasında geçti. Sandıklar ilk açıldığında Anadolu Ajansı (AA), İstanbul'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Tayyip Erdoğan'ı uzun süre birinci gösterdi. İlerleyen saatlerde AA başta olmak üzere pek çok ajans daha sonra Kemal Kılıçdaroğlu ve Erdoğan'ı başabaş devam ettirdi ve ilerleyen saatlerde İstanbul'da Kılıçdaroğlu öne geçti.

Saatler 01.00 gösterdiğinde sandıkların yüzde 95’i açıldı. Bu saatlerde AA verilerine göre, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranı İstanbul'da yüzde 48.11 olurken, Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan yüzde 46.97 oyda kaldı. ATA İttifakı adayı Sinan Oğan yüzde 4.53 oy alırken, seçimlerden çekildiğini açıklayan Muharrem İnce de yüzde 0.32 oyda kaldı. ANKA'nın ise aynı saatlerde verilerinde Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde 48.55 olurken, Erdoğan'ın oranı yüzde 46.68, Sinan Oğan'ın ise yüzde 4.51, Muharrem İnce'nin ise yüzde 0.27 olarak yer aldı.

24 Haziran 2018 seçimlerinde, İstanbul’da 9,5 milyona yakın kişi oy kullanırken, dünkü seçimlerde 2 milyona yakın yeni seçmen daha eklendi ve 11 milyonu aşkın kişi İstanbul'da oy kullanmış oldu. 98 milletvekili ile Meclis'e en çok vekil gönderecek olan kentte, 2018 seçimlerinde kullanılan oyların yüzde 42.69'unu yani 4 milyon 29 binini AKP almış, Meclis'e 43 vekil göndermişti. CHP ise oyların yüzde 26.47'sini alarak 2 milyon 498 bini aşkın oy almış ve 27 vekil çıkarmıştı. MHP ise 780 bine yakın oy alarak yüzde 8.26'da kalmış ve 8 vekil çıkarmıştı. Oyların 1 milyon 195 bine yakının alan HDP ise yüzde 12.67 oy ile 8 vekil çıkaran parti olmuştu. İYİ Parti, 2018 seçimlerindeki 756 bine yakın oy ile meclise 8 vekil göndermişti.

DENGELER DEĞİŞEBİLİR

2018 seçimlerinde İstanbul 1. bölgeden AKP 15, CHP 10, HDP 4, MHP 3, İYİ Parti 3 vekil çıkardı. Dünkü seçimlerde ise kesin olmayan sonuçlara göre, AKP'nin vekil sayısı 14’e düştü. CHP'nin vekil sayısını bu bölgede 2 artırarak 12'ye çıktığı; bu bölgede MHP ve Yeşil Sol Parti olarak seçime giren HDP'nin vekil sayısında azalma yaşandığı görüldü. MHP 2 vekil çıkarırken, Yeşil Sol Parti 2 vekile düştü. İyi Parti'nin vekil sayısı ise değişmedi.

İstanbul 2. bölgede ise 2018 yılında AKP 13, CHP 8, HDP 3, MHP 2, İYİ Parti 2 vekil çıkardı. Dünkü seçimlerde ise yine kesin olmayan sonuçlara göre, AKP, CHP ve İYİ Parti vekil sayısını korudu. Yeşil Sol Parti ve MHP'nin bu bölgede vekil sayısı düştü. Yeşil Sol Parti 2 vekil çıkarırken, MHP'nin vekil sayısı da 1 oldu.

İstanbul 3. bölgede ise 2018 seçimlerinde AKP 15, CHP 9, HDP 5, MHP ve İYİ Parti 3 vekil çıkardı. 2023 seçimlerinde kesin olmayan sonuçlara göre, İstanbul'da AKP’nin vekil sayısı değişmezken, CHP'de ise bu bölgede vekil sayısında yükselme yaşandı, vekil sayısı 10’a çıktı. 

Yeşil Sol Parti ise 4 vekile düşerken, MHP de 2 vekile düştü. İYİ Parti de ise bir değişiklik olmadı. 

TİP 2 VEKİL ÇIKARDI

00.30 saatlerindeki verilere göre ise Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul’dan iki vekil çıkardı. İstanbul 3. bölge adayı TİP Genel Başkanı Erkan Baş yüzde 2.47 oyla; 1. bölgeden aday olan Sera Kadıgil de yüzde 2.55 oyla tekrar Meclis yolunda. 

Öte yandan Yeniden Refah Partisi İstanbul'da her üç bölgeden 1'er milletvekili çıkardı. Resmi olmayan sonuçlara göre, Yeniden Refah Partisi bu seçimde Meclis'e İstanbul'dan 3 vekil gönderecek.

***

2018 İSTANBUL’DA BÖLGELERE GÖRE VEKİL DAĞILIMI 

SALONLARDAN AYRILMAYIN

İstanbul Barosu akşam saatlerinde avukatlara çağrı yaparak, seçim güvenliği için ıslak imzalı tutanaklar tutulmasının önemine dikkat çekti. Açıklamada, özetle "Seçimin hukuki güvenliğinin en önemli parçası ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarıdır. Sonuç itirazları bu tutanaklarla yapılabilmektedir. Sandık kurulu üyeleri ve müşahitler tarafından sonuç tutanaklarının fotoğrafı ya da fotokopisi ile yetinilmeyerek, bu kişilerce ıslak imzalı tutanakların teslim alınması, seçmen iradesinin sonuçlara doğru yansıması için hayati önemdedir" denildi. 

***

OYLARA SAHİP ÇIKILDI

Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde okullarda kullanılan oylar, oy kullanma işleminin bittiği saat 17.00’den itibaren sayılmaya başlandı. Sayılan oylar çuvallara konularak sandık başkanları tarafından polis kontrolünde ilçe seçim kurullarına getirildi. Üsküdar’da kullanılan oylar, Üsküdar İlçe Seçim Kurulu’nun Bağlarbaşı Pazarlama ve Perakende Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne taşındı. Şişli ve Esenler’de de kullanılan oylar ilçe seçim kurullarına getirildi. Kontrol edilen oy torbaları mühürlenerek kapatıldı. Müşahitler oylara sahip çıktı. Münferit olaylar karşısında tutanaklar tutuldu.