Cinsel saldırı şikâyetiyle Çağlayan Karakolu’na giden avukat, skandal bir uygulamayla karşılaştı. Avukat, cinsel saldırı şikâyetinde bulunmasına rağmen polisin olayı tutanağa ‘cinsel taciz’ olarak geçtiğini belirtti.

İstatistik deyip suçu değiştirdiler

Dilan Esen

İSTANBUL’DA cinsel saldırıya maruz bırakılan Avukat Buket Uysal’ın şikâyeti, polisler tarafından tutulan tutanağa ‘cinsel taciz’ olarak işlendi. Polisin suçlamayı değiştirme gerekçesi ise karakolun istatistiklerini bozmak istememesi oldu.

Avukat Buket Uysal, 9 Temmuz’da kimliği belirsiz bir kişi tarafından Kağıthane’deki Çağlayan mahallesinde cinsel saldırıya maruz bırakıldı. Uysal, saldırı anını şöyle anlattı: “Gece saat 00.00-00.30 sıralarında metrodan çıkıp yürüyordum. Genç bir erkek tarafından durduruldum. Bana ‘Abla’ diye seslenip bire arkadaşına benzettiğini söyledi. ‘Hayır’ dememe rağmen ısrar etti fakat daha sonra yoluna gitti. Beni takip etmiş, bunun farkına hiç varmadım. 10 dakika sonra bana cinsel saldırıda bulundu. Eylemini yaparken gülüyordu, bir kahkaha sesi de vardı. Belki tecavüze kadar bile gidebilirdi. Olayın şokuyla neye uğradığımı şaşırdım ve bir tepki veremedim. Sonra bir arkadaşımı aradım, beraber etrafı kolaçan ettik ama bulamadık. Ertesi gün çevredeki esnafın kamera kayıtlarına baktım ve bir dilekçe yazarak saldırgandan şikâyetçi olmak için Çağlayan Polis Merkezi Amirliği’ne gittim.”

AİLE İÇİ ŞİDDET BİRİMİNE GÖNDERMEK İSTEMİŞLER

Avukat Uysal’ın anlattıklarına göre asıl büyük skandal ise Çağlayan Polis Merkezi Amirliği’nde yaşandı. Cinsel saldırıyı bildirmek ve saldırgandan şikâyetçi olmak isteyen Uysal, polisin kendisini önce ciddiye almadığına dikkat çekti. Polise cinsel saldırıya maruz bırakıldığını söylediğinde “Taciz mi” diye tekrar sorulduğunu aktaran Uysal, “Önce beni bu ‘Aile içi şiddete girer’ diyerek Çeliktepe Polis Karakolu’na göndermek istediler. Ben de aile içi şiddet durumunun olmadığını söyledim” dedi.

İSTATİSTİKLER BOZULMASIN!

Daha sonra yanına gelen bir polis memurunun kendisine “Biz tutanağı cinsel tacizden tutarız” dediğini belirten Uysal, şunları dile getirdi: “Nedenini sorduğumda da ‘Bizim istatistiklerimiz var. Bu bölgede daha önce bu suç işlenmedi. Çok nadir gördüğümüz bir suç. Bizim istatistiklerimiz değişsin istemeyiz. O yüzden cinsel tacizden açalım’ dedi. ‘Ben de suçun niteliği sizin istatistiklerinizle mi belirleniyor’ diye sorduktan sonra bir şey demediler. Daha sonra mesleğimi sordular. Avukat olduğumu söyleyince tavırları değişti.” Ancak suçlama yine de tutanağa ‘cinsel taciz’ olarak geçirildi. Uysal ilerleyen süreçte, polisler hakkında şikâyette bulunacağını söyledi.