İşte Dokuz Eylül’e aranan rektör
Fotoğraf: İHA

BirGün EGE

Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Üniversiteler Şubesi, hukuksuz soruşturmalar ve Sayıştay raporlarındaki usulsüzlük tespitleri ile gündeme gelen Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü hakkında ilan yayınladı. “Dokuz Eylül Üniversitesi için rektör aranıyor” denilen ilanda, rektörün taşıması gereken şartlar listelendi.

Uygulamalarına tepki yağan Rektör Nükhet Hotar’ın görev süresi 18 Temmuz’da dolacak. Temmuz ayında Dokuz Eylül’ün de içinde olduğu 5 üniversiteye yeni rektör atanacak.

Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ümit Akıncı, ilanı özellikle seçimlerinin kaldırılması ve rektörlerin doğrudan siyaset eliyle atanması ardından üniversitelerde yaşanan olumsuz gelişmeleri daha hatırlatmak için verdiklerini söyledi. Doç. Dr. Akıncı, şöyle konuştu: “Tüm üniversitelerin bu niteliklerdeki rektörlere ihtiyacı var. 1980 darbesi sonrası üniversitedeki aşınma, son dönem rektörlerin doğrudan siyaset eliyle gönderilmesi ardından iyice hızlandı. Atamalarda liyakat ilkesinin hemen hemen yok olma noktasına geldiğini görüyoruz, gittikçe artan sayıdaki disiplin soruşturmaları ile üniversitede görüş belirtme, itiraz etme eylemlerinin yok edilmeye çalışıldığını kurum içi demokrasinin gerilediğini görüyoruz. Bu ilan ile sendikamızın ‘özgür bilim, özgür üniversite’ ve ‘insan, toplum ve doğa yararına üniversite’ ilkelerini kamuoyuna yeniden tartıştırmak istiyoruz.”

İlanda, üniversite rektörünün taşıması gereken özelliklerin bir kısmı şöyle sıralandı:

•İnsan haklarına, temel özgürlüklere, akademik özerkliğe saygı duyacak.

•Temel amacı eşit, özgür, laik, evrensel, demokratik, bilimsel, parasız ve kamusal nitelikli eğitim olacak.

•Üniversite için çalışacak.

• Atama, yükseltme ve terfilerde ehliyet ve liyakat ilkelerine sadık kalacak.

•Görevlendirmelerde Teşkilat Yönetmeliği’ne uyacak.

•Sayıştay raporunda tespit edilen usulsüzlük ve yolsuzluklara karşı gereğini yapacak.