MİT’in Suriye’ye silah taşırken durdurulan ve krize yol açan TIR’larına dair belgeler hacklendi. Belgelere göre silahlar yurtdışından geldi, sevkiyat emrini Erdoğan verdi, şoför "Daha önce de silah yardımı yapıldı" dedi

İşte silah taşıyan MİT tırlarıyla ilgili yayın yasağı getirilen belgeler

Suriye'deki 'muhaliflere' silah taşıdığı iddiasıyla Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) TIR'larının Adana ve Hatay’da durdurulmasına ilişkin Genelkurmay Başkanlığı'na ait olduğu iddia edilen belgeler önceki gece bir hacker tarafından sosyal medyada yayınlandı. Hacker belgeleri bir Başbakanlık danışmanından ele geçirdiğini açıkladı. Belgelerdeki iddialara göre 21 Temmuz 2014'te Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı tarafından verilen kovuşturmaya yer olmadığı kararında “Basın organlarında, TIR’ları arayan jandarma personelinin askeri casusluk suçu işlediği iddiaları yer aldığı, bu iddialar üzerine Askeri Savcılık’ın soruşturma başlattığı ancak Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talep edilen hiçbir belgeyi paylaşmaması nedeniyle soruşturmanın yapılamadığı” ifadeleri bulunuyor. Askeri Savcılık 10 Mart 2014’te belgeleri talep etmişti.

AHMET TÜRK HEDEF OLABİLİRDİ

Belgelerdeki iddiaya göre Adana Cumhuriyet Başsavcılığı 23 Mayıs 2014’te, yaşanan krize dair Adana Cumhuriyet Savcısı Aziz Takcı’nın ifadesini aldı. Takcı ifadede şunları anlattı:

"TIR’larda terör örgütü El Kaide’ye silah taşındığı istihbaratı aldık. Jandarma Alay Komutanlığı’ndan Önder adlı bir üsteğmen de beni ziyaret edip bomba taşıyan araçlardan bahsetmiş, bu bombaların Antep’te miting yapacak olan Ahmet Türk’ü hedef alabileceğini, bunun büyük bir faciaya dönüşebileceğini söylemişti. TIR’ları durdurduğumuzda MİT görevlileri arama yapmamızı engellemeye çalıştı, MİT’ten olduklarına dair bir kimlik göstermeyi de reddetti. Ancak gözaltına alındıktan sonra kimliklerini gösterdiler, kelepçeleri çıkarıldı. Yapılan aramalarda çok sayıda mühimmat bulundu. Patlama riskine karşı güvenli bir inceleme yapmak için TIR’ları Seyhan’daki askeri kışlaya götürme kararı aldık. Ancak bir süre sonra MİT görevlileri araçlarını TIR’ların önüne kırarak yolu engelledi, TIR’ların anahtarlarını aldı. Ben de gerekirse zor kullanarak araçların güvenli bölgeye çekilmesi talimatını verdim. Bu sırada İl Jandarma Alay Komutanlığı tarafından arandım, operasyonun durdurulması için büyük bir baskı olduğu söylendi. Ben de bu konuda bir kurumdan talep varsa bana resmi bir belge gönderilmesi gerektiğini söyledim. Ofisimde beklememe rağmen hiçbir resmi talep tarafıma ulaşmadı."

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN TALİMATI

"Olay yerine gittiğimde çok sayıda mühimmat gördüm. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybekçi de oradaydı. Coş, Başbakan Erdoğan’ın kendisini arayarak “Bu araçlar MİT’e ait ve biz görevlendirdik, bu konuda yasa çıkaracağız, hiçbir işlem yapılmasın” dediğini anlattı ve kendisinin de vali olarak bu araçların aranmaması için ölümü bile göze alarak her şeyi yapacağını söyledi."

Vali Coş MİT’i şikayet etti
Aziz Takcı’nın ifadesinde Vali Coş’un MİT’in beceriksiz olduğundan şikayet ettiği yer alıyor:

“Ben görevimi yapacağımı söyleyince Vali Coş MİT Bölge Başkanı’nın ve MİT’in beceriksizce iş yaptığını, mevzuata aykırı hareket ettiklerini söyleyerek şikayet etti. Olay yerine sonradan gelen MİT Bölge Başkanı’na resmi bir belge ile bu araçların MİT’e ait olduğu ve MİT görevlilerinin kimlik tespitlerinin yapılması durumunda araçları bırakacağımı söyledim. Ancak başkan, bana kimlikleri vermeyeceklerini söyledi. Adana Valisi’nin araya girmesinin ardından MİT görevlilerinin yalnızca sicil numaralarının verileceği, bunun da Adana Valisi’ne hitaben gönderileceği söylendi. Adana Valisi’nin bu belgeyi bana ibraz edeceğinin taahhüdünü aldıktan sonra araçların gitmesine izin verdim. Adana Valiliği’ne gittik ve bu belgeler bana teslim edildi. Ben de bu belgeyi soruşturma dosyasına ekledim. Ancak araçların MİT’e ait olduğuna dair bir belge sunulmadı.”

Savcı Takcı’nın parmağı kırılmış
Yayınlanan belgelerdeki bir sağlık raporuna göre Savcı Aziz Takcı’nın parmağı kırılmış. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nden verilen sağlık raporunda Takcı’nın parmağının kırıldığı ve kendisine 30 gün istirahat raporu verildiği yer alıyor.

Şoförün ifadesi: Silahlar başka ülkeden geldi, daha önce de taşıdık
TIR şoförlerinden Murat Kışlakçı’nın söyledikleri de tutanaklarda yer alıyor. Kışlakçı “Bu yükler TIR’lara Ankara Esenboğa Havaalanı’ndan, ülkesini bilmediğim yabancı uyruklu bir uçaktan yüklendi. TIR’lar önce Reyhanlı’ya, sonra yurtdışına gidecek. Daha önce de birkaç defa bu tarz yükler taşıdık” diyor. Bir başka tutanakta ise silah kutularının üstünde Arap ve Kril alfabeleriyle yazılar olduğu yer alıyor.

MİT görevlileri tehlike saçtı
Jandarma Komutanlığı’nın 21 Ocak 2014 tarihli fezlekesinde de TIR’larda çelik sac kasalar içinde muhtelif mühimmatların yer aldığı söyleniyor. Fezlekede, sonradan araçlarını öne kırarak TIR’ları durduran MİT görevlilerinin bunu tehlikeli bir şekilde yaptığı ifade diliyor. Ayrıca MİT görevlilerinin jandarmaya saldırdığı, üzerlerine atlayıp tekme atmış, bir görevlinin sol kaşına yumruk atarken bir başkasının elini ısırmış. Zor kullanılarak etkisiz hale getirildikten sonra çevredekilere “Bunların hesabı sorulacak, sen bunun hesabını vereceksin, seninle işimiz daha bitmedi” dedikten sonra savcının annesine küfretmiş.

Mühimmat patlayabilirdi
Bir başka tutanakta ise mühimmatın gelişigüzel ve dağınık yerleştirildiği, bu nedenle patlama riski olduğu yer alıyor. Tutanaktaki ifadelere göre bir süre sonra şoförün “TIR bozuldu” diyerek araçtan inip TIR’ın altına girerek bir şeyler yaptığı ve sonrasında “Bu şekilde devam edemeyiz” dediği, TIR’ı bozma talimatının MİT görevlileri tarafından verildiği düşünüldüğü belirtiliyor. MİT görevlileri TIR’ı arayan jandarmaya “kazma kürekle arama yapıyorsunuz mallar, bilen biri arasın, patlatacaksınız” diyor.

'MİT TIR'larında bomba taşındığına' dair belgeler yayımlandı, yayın yasağı kararı alındı