İşten atıldıklarını kuryeden öğrendiler

Bursa’daki, Reno, Mazda ve Tofaş’ın elektrik sistemlerini yapan Delphi Fabrikası’nda 100’ü aşkın işçi Kurban Bayramı’na sayılı günler kala işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçilerin çoğunun sendika yöneticisi veya üyesi olduğu belirtildi.

Cumhuriyet’ten Hilal Köse’nin haberine göre, atılan işçilerden birisi olan Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) yöneticisi Yakup Tekin, “İşçiler bayram tatiline çıktı, arkalarından iş akitlerinin feshedildiğine dair tebligatlar gönderildi. Bayramları zehir oldu. İşveren 1 Eylül’deki toplusözleşmeden yararlanmayalım diye bayram sonunu bile beklemedi” dedi.

‘HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATACAĞIZ’

İşverenin işçilere gönderdiği yazıda, markalara yapılan işler azaldığı için ekonomik sebeplerle bu kararın alındığı bildirildi. İşçilerin avukatı Zeycan Balcı ise “Durum incelendiğinde örgütlü işçilerin tamamının atıldığı görülecektir” diyerek, hukuk mücadelesi başlatacaklarını söyledi. Tekin, “TOMİS, 2015’te Türk Metal Sendikası’na karşı başlayan olaylar sırasında işçilerin kendi çabalarıyla kurduğu sendikadır. TOMİS genel başkan yardımcısı, kurucu üyeleri ve üyelerinin de aralarında bulunduğu işçiler işten çıkarılmıştır. Aralarında herhangi bir sendikaya üye olmayıp sadece dayanışma aidatı ödeyen işçiler de toplu işçi kıyımının mağduru olmuşlardır diye konuştu.

KURYEYLE GÖNDERİLDİ

Fabrikada 10 yıldır çalıştığını, tek başına yaşadığını dile getiren Tekin, şöyle devam etti: “Atılan işçilerin tümü neredeyse benim gibi eski çalışan. Arkadaşlarımın çoğu evli. Kira veriyorlar, çocuk okutuyorlar… Yazılar önceki gün elimize ulaştı. Birçok arkadaş da memleketlerine gitti. Bu durumdan haberi olmayan, tatil dönüşü işsiz kaldığını öğrenecekler de var.”