Bozankaya Şirketi’nde sendikalı olmak isteyen 30 işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarılan ve fabrika önünde bekleyen işçilere ise polis müdahale etti

İşten çıkarılan işçilere polis müdahalesi

İSMAİL ARI

MAN Şirketinin en büyük tedarikçilerinden olan Ankara'daki Bozankaya Şirketi’nde yaklaşık 30 işçi işten çıkarıldı. İşçilerin bir bir kısmının da eve yollanan tebligatlarla işten çıkarıldığı bildirildi. İşçilerin fabrika önünde beklemesine izin vermeyen polis, “Üzerinizdeki sendika önlüklerini çıkarın yoksa gözaltına alırım" dedi.

BirGün’e konuşan işten çıkarılan işçileri, “Bayram harçlığı, ikramiye ve yakacak yardımı gibi hakların kaldırılması nedeniyle sendikalı olmak istedik. Sayısal olarak çoğunluğu yakaladığımız bir sendikal faaliyet başlattık. Fakat patron DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş’i duyunca Türk Metal Sendikası’nı panik halinde fabrikaya soktu. Sendikamız gerekli başvuruları yaparak bu sendikayı geri çektirdi. Daha sonra bununla da baş edemeyeceğini anlayan şirket yönetimi ilk önce iki, sonra sekiz toplamda da 30’a yakın işçiyi işten çıkardı”dedi.

isten-cikarilan-iscilere-polis-mudahalesi-657283-1.

GERİ ADIM ATMADIK

İsminin açıklanmasını istemeyen bir işçi ise “Polis kanunsuz eylem yaptığımızı, işverenin bu durumdan rahatsız olduğunu söyledi ve biz geri adım atmadık. Sendika önlükleri üzerimizdeydi ve polis zorla önlüklerimizi çıkarttırdı. Daha fazla işçinin işten çıkarılacağı konuşuluyor ve yanımıza gelen işçiler tehdit ediliyor. Noter aracılığıyla gönderilen işten çıkarılma tebligatlarında da performans düşüklüğü ve işçinin çalıştığı projenin bitmesi gibi nedenler yazıyor. Tebligatta bahsedildiği gibi süreli bir proje söz konusu değil. Yani projeye özel işçi alımı yapılmadı” diye konuştu.

İŞÇİLER İSTİFAYA ZORLANIYOR

Birleşik Metal-İş Sendikası İç Anadolu Şube Müdürü Deniz Ilgın yaptığı açıklamada, “İşveren işçileri sendikalı oldukları için işten atmaya başladı. Biz fabrika önünde direniş başlattık ve iki defa polis müdahalesi oldu. Polislerle karşı karşıya bekleyişimizi sürdürüyoruz. Fabrika içerisindeki işçilere işveren tarafından baskı yapılıyor. İşçiler sendikadan istifa ettirilmeye zorlanıyor” ifadelerine yer verdi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.