Elginkan Holding bünyesindeki Serel Seramik fabrikasında Çimse-İş Sendikası’ndan istifa ederek Kristal-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçiler davayı kazandı.

İşten çıkarılan Serel Seramik işçileri davayı kazandı
Fotoğraf: Evrensel

Manisa Organize Sanayi Bölgesinde yer alan Serel Seramik fabrikasında geçtiğimiz yıl temmuz ayında Kristal-İş'e üye oldukları için işten atılan işçiler hukuk mücadelesini kazandı.

Evrensel'in haberine göre; Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Elginkan Holding bünyesindeki Serel Seramik fabrikasında Çimse-İş Sendikası’ndan istifa ederek Kristal-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan yaklaşık 30 işçi açtıkları işe iade ve sendikal tazminat davasını kazandı.

“BİR SÜRE ‘BU İŞÇİLERİ İŞE ALMAYIN’ FİŞLEMESİ NEDENİYLE İŞ BULAMADIK”

Sendikalaştığı için işten çıkarılan ve açtığı davayı kazanan bir işçi, “ECA Serel’den 2022 temmuz ayının sonlarında haksız bir şekilde işten atılan 35 kişiden birisiyim. Çalıştığımız dönemde bizleri sendika değiştirdiğimiz takdirde ‘Çoluğunuzu çocuğunuzu aç bırakırım’ diye tehdit eden Elginkan Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen’ in sözünü tutmak için sanırım nazının geçtiği fabrikalara bizleri fişlediği şeklinde söylentiler işittik. Kendi yaşadığım iş görüşmelerinde de belirli noktaya kadar olumlu giden görüşmeler bir şekilde tıkanıklığa uğrayıp maalesef olumsuz sonuçlanıyordu” dedi.

İşten ayrıldıktan sonra CİMER’e yapmış oldukları şikayetler sonucunda fabrikaya soruşturma için gelen müfettişlerin tespitleriyle fabrikanın maddi para cezasına çarptırıldığını belirten işçi, “Yaklaşık 1 senedir süren hukuki mücadelemizde mahkemelerce delil toplanma işlemleri son bulan arkadaşlarımızın davalarından güzel sonuçlar gelmekte. Benim davam da aslında beklediğimiz gibi sonuçlandı. Haklı olduğumuzu biliyorduk. Sendika hakkımız için bu yola çıkmıştık. Bir yandan hukuki mücadelemizi de sürdürdük ve kazandık” diye konuştu.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Emek Partisi Manisa İl Yöneticisi Burak Yılmaz ise, “Serel işçilerinin, işe iade ve sendikal tazminat davalarında sermaye hukukunun sınırlarında bile haklı çıktığını görmek sevindirici. Bu sınırlı sonucu dahi ancak kararlılıkla ve örgütlü mücadeleyle alabileceğimizi gördük. Serel'de çalışan yüzlerce işçiyi ve Manisa Organizede on binlerce işçiyi sendikal bürokrasinin rüşvet, baskı, yalan, tehdit mekanizmalarına terk etme lüksümüz yok” dedi.

“BU KARAR ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜNE BİR YOL, DAYANAK OLUR”

Örgütlü mücadelenin önemine değinen Yılmaz, “Serel işçisinin açtığı yoldan ve birleşip büyüyerek ekmeğimizin patronun ve sendika ağalarının keyfince küçülmesine, hayatlarımızın giderek daha çekilmez kılınmasına güçlü bir ‘hayır’ demenin de zamanıdır. Serel işçisinin şahsında örgütlenme özgürlüğünün başına gelenlere ve Serel’de devam eden bezirganlığa bu karar teselli olmazsa da bir yol, dayanak olur. Vesile olan işçi arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz. İşçi sınıfının örgütlerini büyütmesi için verdiği mücadelede her zaman olduğu gibi beraber olacağız” diye konuştu.