İşten çıkarma dalgası geliyor: Milyonlarca işçi risk altında

EKONOMİ SERVİSİ

Salgının kontrol altına alınamaması nedeniyle nisan ayında uzatılan işten çıkarma yasakları 30 Haziran’da sona eriyor. Salgının başta turizm ve havacılık sektörlerini olumsuz etkilemesi ise uygulamanın sonra ermesiyle bu sektörlerde büyük mağduriyetler yaratacak. Kapanmalardan etkilenen işletmelerin yaşadığı darboğaz her gün daha da artarken işten çıkarma yasağının sonlanacak olmasına sendikalardan tepki var.

Salgın sona erene kadar işten çıkarma yasağının devam etmesi isteyen sendikalar aynı zamanda ücretsiz izin uygulamasının da sonlandırılmasını talep ediyor. Birçok firma çalışanlarını ücretsiz izne çıkaracak veya ücretlerde düşüşe gidecek. Pandeminin yükünü çalışanlara fatura etme kolaycılığına kaçan işverenler 1 Temmuz 2021 itibarıyla, fesih yasağının kalkmasından yararlanmaya başlayacak ve söz konusu işten çıkartma furyası sonunda, milyonlarca işçi işsizliğe, yoksulluğa mahkûm edilecek.

Havayolu Çalışanları Sendikası (Hava-Sen), yaşanan endişelere ilişkin bir açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada sendikanın faaliyet gösterdiği havacılık sektöründe tahmini 300 bin işçi çalıştığı ve bu işçilerin yalnızca 40 binin sendika üyeliği bulunduğuna dikkat çekildi: “Bu rakamlar, 1 Temmuz’dan sonra başlayacak geniş çaplı işten çıkartma operasyonlarına, havacılık çalışanlarının büyük bir bölümünün örgütsüz, desteksiz ve korunaksız şekilde yakalanacağını göstermektedir. Geçtiğimiz yıl Atlasglobal örneğinde olduğu gibi iflaslar da yaşanırsa mağduriyetin daha da ağırlaşacağı öngörülmektedir.” 1 Temmuz’dan sonra daha da ağırlaşacak bu zorlu süreçte HAVA-SEN, havacılık çalışanlarına başta hukuki yardım ve bilgilendirme olmak üzere her konuda destek olmaya, birleşerek güçbirliği ile haklarını aramaya ve korumaya kararlıdır.