Tel Aviv Emniyet Müdürü Eshed’in sağcı Bakan Ben Gvir’in baskısıyla istifa etmesi İsrail’de halkı sokaklara döktü. Protesto organizatörlerinden Drill, “Yargı reformu ve istifa, diktatörlüğe doğru atılan adımların sonuncusu” dedi.

İstifa sokağa döktü
Fotoğraf: İHA

Umut Can FIRTINA

İsrail’de Tel Aviv Emniyet Müdürü Ami Eshed’in, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’den gördüğü baskıyı gerekçe göstererek istifa etmesi üzerine halk sokaklara indi. Başta Tel Aviv olmak üzere ülke genelinde protesto gösterileri düzenlendi.

"Otuz yıllık hizmet hayatımda ilk kez, benden istenenin sükunet ve düzeni sağlamak değil, tam tersi olduğu saçma bir gerçeklikle karşılaştım" diyen Eshed, istifasını açıkladığı basın toplantısında, "kuralları, protokolleri, teşkilat yapısını ve kültürünü ihlal etmediği için bakanlığın beklentilerini karşılayamadığını" belirterek "İç savaşı önlemek için ağır bir bedel ödüyorum" ifadelerini kullandı.

Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir ise yaptığı açıklamada, Eshed'i "İsrail soluna teslim olmakla" suçlayarak, "Üst düzey polis pozisyonlarına siyasetin sızması tehlikeli bir sınır ihlalidir" dedi. Ben-Gvir, "kendisine bir sonraki seçim kampanyasında sol bir partiden adaylığında başarılar dilediğini" ifade etti.

OTOYOLU KAPATTILAR

Eshed’in istifasının ardından binlerce İsrailli sokaklara indi. Tel Aviv’de göstericiler şehrin ana arteri olan Ayalon Otoyolu’nu kapattı. İsrail polisi göstericilere TOMA’lar ve atlı birliklerle güç kullanarak müdahale etti. Trafikte kaldığı için aracını protestocuların üzerine süren bir sürücü ile göstericiler arasında arbede çıktı, polisin sürücüyü gözaltına aldığı bildirildi.

İsrail basınındaki haberlere göre, ülke genelinde yaklaşık 30 noktada hükümetin karşıtı protestolara katılan gruplar sokaklara indi. Polis, 15'i Tel Aviv'de olmak üzere ülke genelinde en az 25 kişiyi gözaltına aldı.

Daha önce Tel Aviv'deki hükümetin yargıyı kontrol altına almak istediği tartışmalı yargı düzenlemesine karşı 26 haftadır devam eden protestolara yumuşak müdahale ettiği gerekçesiyle Ben-Gvir tarafından görevden alınan ancak daha sonra yeniden göreve getirilen Eshed, göstericilerin kapattığı Ayalon Otoyolunu "kafa ve kemik kırarak açabileceklerini" ancak bunu yapmadıklarını belirtti. Ben-Gvir, mart ayında Eshed'in tehlikeli bir çizgiyi aştığını söylemiş, emniyette yeni bir göreve atanacağını bildirmişti. Bu hamlesi ile İçişleri Bakanı'nın emniyet müdürünün kariyerinde ilerlemesini de engellediği belirtiliyor.

ADIM ADIM DİKTATÖRLÜĞE

BirGün’e konuşan İsrail Ulusal Protesto Hareketi Sözcüsü Josh Drill, Eshed’in, Ben Gvir’in ‘sert önlemler içeren ajandasına’ uymayı reddettiği için istifa ettiğini belirtti. Bunun İsrail tarihinde bir karanlık bir dönüm noktası olduğunu kaydeden Drill şunları söyledi: “Ben Gvir, Eshed’in protestocuları ‘hastanelere’ yollamasını istedi. Ben Gvir onun yerine şimdi daha itaatkar bir emniyet müdürü getirecek, bunun da büyük sonuçları olacak.”

“Geçen günlerde parlamentoda kabul edilen yasa ve Eshed’in kovulması, diktatörlüğe doğru atılan adımların sonuncusu” diyen Drill, şöyle devam etti: “İsrail halkı durumun tamamen farkında, ve kendilerini sokaklara çıkarak görünür kılıyorlar. Hükümetin ülkeyi bir diktatörlüğe dönüştüremeyeceğini görmesi için sokaklara ineceğiz.”

CENİN SALDIRISI PROTESTO EDİLDİ

 İsrail’in Batı Şeria’daki Cenin kentine düzenlediği, 12 Filistinlinin ölümü ve 120’sinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırı, İngiltere, Almanya, Tunus ve Lübnan’da protesto edildi. İngiltere’nin başkenti Londra’da İsrail Büyükelçiliği önünde yüzlerce kişinin katılımıyla düzenlenen gösteride konuşan İskoçya Ulusal Partisi Milletvekili Tommy Sheppard, İngiliz hükümetini saldırılara karşı hiçbir şey yapmamakla suçlayarak, kamu kurumlarının İsrail’i boykot etmesini engelleyen yasa tasarısının Parlamento’dan geçmemesi için çalıştıklarını söyledi. Almanya’nın başkenti Berlin’de ise İsrail’in saldırıları protesto edilerek “Filistin’e özgürlük” sloganları atıldı. Tunus’tak gösterilerde ise “Özgür Filistin”, “Direnişte uzlaşı ve pazarlık yoktur” sloganları atılarak Filistin bayrakları taşındı. Lübnan’da yaşayan Filistinli mülteciler Beyrut’taki mülteci kampı Şatilla’da ellerindeki Filistin bayraklarıyla bir araya gelerek bölgedekilerle dayanışma için gösteri düzenledi.