Kadınlara yönelik ayrımcı politikalara bir yenisi daha eklendi. KTÜ’nün personel alım ilanında başvuru için “Erkek olmak” şartı getirildiği, şikâyet üzerine ilanın iptal edilerek yeni bir ilan açıldığı öğrenildi.

İstihdamda ayrımcılık ombudsmana takıldı

Mustafa BİLDİRCİN

Cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılığın giderek arttığı Türkiye'de, istihdamda kadınlara yönelik ayrımcı uygulamalara bir yenisinin daha eklendiği ortaya çıktı. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin (KTÜ) 28 Şubat’ta yayımladığı personel ilanına başvuru için cinsiyet şartı koşulduğu tespit edildi. Tepki çeken uygulama, bir yurttaş tarafından Kamu Denetçiliği Kurumu’na taşındı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi, 28 Şubat’ta personel ilanı açtı. Sözleşmeli bilişim personeli için açılan ilan kapsamında Yazılım Geliştirme Uzmanı ve Mobil Uygulama Geliştirme Uzmanı alınacağı belirtildi. Yazılım Geliştirme Uzmanı için 29 bin 500 TL, Mobil Uygulama Geliştirme Uzmanı için ise 32 bin 500 TL tavan ücret belirlenen ilana başvuru için getirilen özel şartlar, “Bu kadarı da olmaz” dedirtti.

KTÜ Rektörlüğü’nce yayımlanan iş ilanında, her iki pozisyon için de yalnızca erkeklerin başvuracağı kaydedildi. Bir yurttaş, tepki çeken ayrımcı koşuldan geri adım atılması için Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuruda bulundu. Başvuruyu inceleyen KDK, kararında, kadınların hiçbir ayrım gözetilmeksizin, erkeklerle eşit koşullar altında ulusal yasalar kapsamında eşit fırsat ve şartlarla istihdam edilme haklarını düzenleyen sözleşmelere atıf yaptı.

Üniversite yönetimi, KDK’nin kararının ardından ilanın iptaline yönelik karar aldı. Resmi Gazete'de yayımlanan iptal kararından sonra cinsiyet şartı koşulmayan yeni bir ilan açıldı.

TÜRKİYE OECD GERİSİNDE

OECD'ye üye ülkelerin ortalamasında kadınların toplam istihdam içindeki oranı yüzde 45,4 olarak ifade ediliyor. Kamuda ise bu oran yüzde 57,8’e kadar çıkıyor. OECD’nin en son 2020 yılında yayımladığı verilere göre ise Türkiye’deki kadınların istihdam içindeki oranı ise yüzde 26,6’da kalıyor.