İstihdamda uçurum var
Fotoğraf: AA

Emek Servisi

Düşük gelirli ülkeler toparlanamıyor, istihdam uçurumu giderek derinleşirken borç ise sürekli artıyor. ILO Çalışma Yaşamı Gözlem Raporu'nun 11. baskısına göre yaşanan krizler küresel istihdam uçurumunu daha da derinleştirdi. Covid-19 salgını ile daha da kötüleşen mevcut eşitsizlikleri artırdı.

Küresel işsizlik salgın öncesi seviyelerin altına düştü. 191 milyona gerileyen küresel işsizlik oranının yüzde 5,3 olması beklenirken, tahminler düşük gelirli ülkelerin toparlanma sürecinin çok gerisinde kaldığını gösteriyor. ILO, Afrika ve Arap bölgesindeki düşük gelirli ülkelerin, bu yıl pandemi öncesindeki işsizlik seviyelerine ulaşmasının mümkün olmadığını öngördü. Raporda bu yıl Kuzey Afrika için işsizlik oranının yüzde 11,2; Sahra Altı Afrika için yüzde 6,3 ve Arap devletleri için yüzde 9,3 olması tahmin edildi.

İstihdam açığındaki farklılıkların küresel istihdam uçurumuna işaret ettiğine dikkat çekilen raporda, şöyle denildi: “Düşük gelirli ülkeler yüzde 21,5 gibi endişe verici bir oranla en büyük istihdam açığı oranıyla karşı karşıyayken, orta gelirli ülkelerdeki oran yüzde 11'in biraz üzerinde. Yüksek gelirli ülkeler yüzde 8,2 ile en düşük oranları kaydediyor. Düşük gelirli ülkeler, 2005 yılında yüzde 19,1 olan istihdam açığı oranının 2023 yılında yüzde 21,5'e yükselerek uzun vadede artış gösterdiği tek ülke gelir grubunu oluşturuyor.”

Gelişmekte olan ülkeler için artan borç seviyelerinin ek zorluklar oluşturduğuna değinilen raporda, borç sıkıntısı içinde olan düşük gelirli gelişmekte olan ülkelerin 2023 yılında yüzde 25,7'ye ulaşan ve borç sıkıntısı riski düşük olan gelişmekte olan ülkelerdeki yüzde 11'e kıyasla önemli ölçüde daha yüksek bir istihdam açığı ile karşı karşıya olduğu belirtildi.