İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında yargılanan 27 tutuklu sanıktan 3'ü tahliye edildi. Davada, bombayı bırakan Ahlam Albashir ile birlikte toplam 24 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilerek, duruşmanın 13 Kasım 2023 tarihine ertelenmesine hükmedildi.

Kaynak: DHA
İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında 3 tahliye
Fotoğraf: AA

İstanbul'un Beyloğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım 2022 tarihinde 6 kişinin öldüğü, 99 kişinin yaralandığı bombalı saldırıda bomba düzeneğini bırakan Ahlam Albashir'in de aralarında bulunduğu 36 sanığın yargılandığı davada, 27 tutuklu sanıktan 3'ü tahliye edildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın üçüncü duruşmasına, Ahlam Albashır’ın arasında bulunduğu 12 tutuklu sanık hazır bulundu. 15 tutuklu sanık ise Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.

KEŞFE GİTTİĞİ YAŞI KÜÇÜK SANIK: "ÇOK FOTOĞRAF ÇEKİYORDU"

Ahlam Albashir ile eylem öncesinde Taksim ve Fatih’te keşif yapmaya giden 18 yaşından küçük tutuklu A.E.Ş., Ahlam ile iş yerinden tanıştığını, annesinin de aynı işyerinde çalıştığını, Fatih ve Taksim’e birlikte gittiklerini belirterek "Ahlam çok fotoğraf çekiyordu. Neden bu kadar fotoğraf çektiğini sordum. ‘Ablam burayı görmek istiyor. Onun için çekiyorum’ dedi" diyerek suçlamaları reddetti.

"BİZİ DE CEZAEVİNDE ÖLDÜRÜYOR"

Ahlam Albashir’in yakalandığı evde bulunan tutuklu sanık Hatice El Kurdi ise "Oğlumla birlikte geldi. Tanımıyoruz. Normal bir insan gibi bir gece kalıp ertesi gün gidecekti. İsmini dahi bilmiyorduk. Vefat edenleri öldürdü, mezara girdi ama bizi de cezaevinde öldürüyor. Biz zaten savaştan kaçtık. Bu ülkeyi sevdik hatta vatandaşlık için davet aldık. Suçumuz yok, tahliyemi talep ediyorum" şeklinde kendisini savunarak tahliyesini istedi.

Tutuklu sanık Ahmed Alhaj Mwas, Bilal El Hacmaos’un kardeşi olduğu için diğer sanıklardan daha fazla suçlandığını belirterek "Zaten Bilal ile yazışmalarımı inkar etmedim. Olaydan 1 hafta sonra yakalandım. Bu süre içinde ne Bilal'in bana gönderdiği mesajları sildim, ne telefonumu kırdım. Bu olayı Bilal'in gerçekleştirdiğini ailemden öğrendim. 10 aydır tek başıma bir odada kalıyorum" dedi.

TAHLİYE KARARI

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Ahlam Albashir'in olayın hemen sonrasında kaçtıktan sonra Küçükçekmece, Kanarya Mahallesi'ndeki evde birlikte yakalandığı sanıklar Mesut Hesso, Muhammed Şiho ve Zekeriya Muhammed Şemmuni'nin suç vasıflarının değişme ihtimali nedeniyle tahliyelerine karar verdi. Üç sanık hakkında yurtdışına çıkış yasağı konulmasına da karar verildi.  

36 sanığın yargılandığı davada Ahlam Albashir ile birlikte toplam 24 sanığın tutukluluk halinin devamına hükmedildi. Duruşma, 13 Kasım 2023 tarihine ertelendi.

Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde, 13 Kasım 2022'de düzenlenen bombalı saldırıda, 6 kişi hayatını kaybetmiş, 99 kişi de yaralanmıştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü 'bombalı saldırının failinin PKK/PYD/YPG tarafından yetiştirildiğini' kaydetmişti. Ancak hiçbir örgüt olayı üstlenmemişti.