Fransa’nın ‘alarmı’ sonrası İstiklal Caddesi’nde devriye gezen özel harekat polisleri, halkta güven değil, tedirginlik yaratıyor

İstiklal’deki ‘önlem’ halkı tedirgin ediyor

KEREM ERİŞKİN

Fransa’nın milli bayram günü 14 Temmuz’da Türkiye’deki kutlama resepsiyonlarını güvenlik gerekçesiyle iptal etmesinin ardından konsolosluk binasının bulunduğu İstiklal Caddesi’nde kamuflajlı ve silahlı özel harekat polisleri dolaşmaya başladı. Ancak, bu kişilerin kamuflajlarının üzerinde herhangi bir arma ya da ibare yer almaması da dikkat çekti. İstiklal Caddesi’nde uygulamaya koyulan söz konusu ‘güvenlik önlemi’ için halkın ağırlıklı düşüncesi ‘daha fazla tedirginlik’.

‘Pakistan olmamalıyız’
30 senedir İstiklal’de yaşadığını söyleyen, Apart İşletmecisi 51 yaşındaki H.K, yeni ‘güvenlik önlemi’ uygulamasına karşı şunları söyledi: “Burası benim mahallem. Psikolojik olarak bir güvenlik tabi ki. Ancak yine de söz konusu önlemi fazla abartılı buluyorum. Bu önlemlerin göstere göstere değil de halka hissettirilmeden alınması gerektiğini düşünüyorum. Neticede biz bir Pakistan bir Filistin değiliz, olmamalıyız. Açıkçası bu önlem beni güvende değil aksine daha tedirgin hissettiriyor.”

‘Önemli olan eyleme geçmeden yakalamak’
67 yaşındaki Emekli M.L ise şöyle konuştu: “Ben özel harekat ekiplerinin sokaklarda devriye gezmesinin pek caydırıcı olduğunu düşünmüyorum. Önemli olan terör saldırısında bulunabilecek kişileri henüz eyleme geçmeden yakalanabilmeleri. Bu kişiler eylem alanına geldikten sonra burada ağır silahlı özel harekat ekiplerinin bulunmasının pek manası olduğunu sanmıyorum.”

Öğrenci M.A da, yeni ‘güvenlik önlemi’nin çok gösterişli bulduğunu belirterek, “Bu sadace diğer ülkelerdeki pozisyonumuzu olumsuz etkiliyor” dedi.

Marmaray’da arama
Öte yandan dün Marmaray’da da istasyon girişlerinde tüm yolcular hem polis hem de özel güvenlikler tarafından aramadan geçirildi. Yolcuların üstleri aranırken çantaları da açılarak kontrol edildi.