İstismar artar uyarısı

Hüseyin ŞİMŞEK

BirGün’ün ortaya çıkardığı Hiranur Vakfı’nda çocuk istismarı skandalının ardından kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, deprem nedeniyle verilen aranın ardından çalışmalarına yeniden başladı. Olası erken seçim ilanı nedeniyle çalışmalarını yarım bırakma tehlikesi bulunan komisyon, uzmanları dinleyerek istismara giden yolda yaşananları ele aldı.


UZAKTAN EĞİTİM OLMAZ

TBMM Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu’nun son toplantısına, Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği Başkanı Kasım Karataş katıldı. Çocuk istismarı skandallarına yol açan etkenleri sıralayan Karataş, denetlenmeyen yapıları vurguladı. İstismarın yaşanmasına denetimsizliğin rol oynadığını bildiren Karataş, “Kapalı ortamlarda ihmal ve istismar daha çok görülür, bu sadece dinî grupları kasteden bir şey değil. Yani bir yapı kapalıysa yeterince havalanmıyor, denetlenemiyorsa, gözlemlenemiyorsa, müdahale edilemiyorsa orada kokuşma olur, çürüme olur, orada yanlış işler olur” dedi.

Okula gitmeyen çocukların gelecek dönemde sorunlarla karşılaşmasının muhtemel olduğunu kaydeden Karataş, ayrıca şunları vurguladı: “Hiçbir çocuğun uzaktan eğitime gitmemesi lazım. Çünkü değerli vekillerim, okul sadece kitap okunan yer değildir, okul başka bir ortam, orada çocuk başka şekillerde sosyalleşir, bu imkânı onların elinden almamamız gerekir. Milyonlarca çocuğumuz bugün uzaktan eğitime devam ediyor ve bunların çoğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, Orta Anadolu’da.

Özellikle birincil düzeyde ve ikincil koruma düzeyinde topluma hizmet sunacak olan kurumlar bence toplum merkezleri ve aile danışma merkezleridir. Kapatıldı bunlar, yoklar şimdi, hiçbiri yok… Bugün deprem bölgesinde bile çocuklara hizmet sunmak için, kadınlara hizmet sunmak için elinizde bir model yok. Çadır kurmak hizmet modeli değildir ki. Orada nasıl bir hizmet sunacaksınız? Elinizde böyle bir model olması lazım ki 99 depreminde, o zaman bu gayet iyi işledi, toplum merkezleri kuruldu, mesela, Kızılay bunu birçok yerde devam ettirdi, bazı sivil toplum örgütleri devam ettirdi. Dolayısıyla hizmet modellerimizin olması lazım ve burada iyi yetişmiş meslek elemanları olmalı.”