Bağcılar’daki Sıbyan Mektebi’nde ‘hoca’ olarak görevli 16 yaşındaki R.U., kaçak Kuran kursunun sorumlusu L.Ö. tarafından istismara uğradığını belirterek şikâyetçi oldu. Serbest kalan L.Ö., çalıştırdıkları kaçak kursta 4-6 yaş arasında 39 çocuğun ‘dini eğitim’ aldığını söyledi.

İstismar kaçak kursları gün yüzüne çıkardı

RIFAT KIRCI

İstanbul Bağcılar’da, Sıbyan Mektebi denilen, anaokulu niteliğindeki kaçak Kuran kursunda ‘hoca’ olarak görev yapan 16 yaşındaki R.U. adlı kız çocuğu, kursun sorumlusu olan L.Ö. tarafından cinsel istismara uğradığı gerekçesiyle şikâyetçi oldu. L.Ö. ise istismar iddiasına ilişkin, “Düşüyordu, tuttum” dedi. L.Ö., bir mahallede iki Sıbyan Mektebi çalıştırdıklarını, 4-6 yaş arasında 39 çocuğun kaçak kursta dini eğitim aldığını söyledi.
Bağcılar’da yaşayan 16 yaşındaki R.U., kaçak bir Sıbyan Mektebi’nde bir aydır hoca olarak görev yaptığını ifade etti. L.Ö. adlı ‘hoca’ tarafından ilk önce telefonla taciz edildiğini anlatan R.U., ifadesinde şunları anlattı: “L.Ö., ilk başta ‘Nasılsın’ diye mesaj yazıyordu. Bir iki hafta önce ‘Seni yerim, öperim, koklarım ve sana sarılırım’ şeklinde mesajlar yolladı. ‘Olmaz’ dedim. ‘Kursa gelip çay demler misin, oturur, çay içeriz’ diye yazdı.”

KURSTA 5 YAŞINDA ÇOCUKLAR BULUNUYOR

R.U., 7 Ekim günü öğrenciler kurstan çıktıktan sonra L.Ö.’nün “Pencerenin ölçüsünü alalım mı” dediğini, ardından beline sarılarak, kendisini öptüğünü anlattı. Korktuğu için ses çıkaramadığını kaydeden R.U., “Bu kursun kapanmasını istiyorum. Kursta beş yaşında çocuklar bulunuyor. Bu şahıs çocuklarla görüşüyor. Evimin yerini biliyor, çok korkuyorum” ifadelerini kullandı.

İFADESİ ALINDI SERBEST BIRAKILDI

Savcılıkta ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan 38 yaşındaki L.Ö., gazetemize yaptığı açıklamada, cinsel içerikli mesaj göndermediğini savundu. Dört çocuk babası LÖ., şöyle konuştu: “Camın ölçüsünü almak için kursa gittim. Ölçü alırken, R.U.’ya ‘Bir şeyin mi var?’ diye sordum. ‘Korkuyorum’ dedi. Ölçüyü aldıktan sonra kapıya geldim. ‘Hocam’ demeye kalmadı, rengi attı. Düşüyordu, tuttum. Böyle olacağını bilsem, tutmazdım.”

Demirkapı Mahallesi’nde biri 22, diğeri 17 öğrenciden oluşan ve dini eğitim veren iki anaokulu açtıklarını kaydeden L.Ö., şunları söyledi: “Sıbyan mektepleri resmi kuruluş değildir. Müftülüğe bağlı değiliz. 4-6 yaşında çocuklara Allah rızası için Kuran dersleri veriyoruz. Mahalleden kimileri yemeği yapıyor, kimileri temizliğini. Hocalar gönüllü hizmet veriyor. Ailelerden para verenler oluyor.”
Öte yandan, Emniyet yetkilileri kaçak kurs hakkında işlem yapıldığını ve müftülüğe başvurulduğunu bildirdi.