Almanya’da bir piskoposlukta 610 çocuğun istismara maruz bırakıldığı ortaya çıktı. Yapılan araştırmada gerçek verilerin çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.

İstismar yuvası
Fotoğraf: Depo Photos

Dış Haberler

Almanya’da yayımlanan bir rapor, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki Münster piskoposluğunda son 75 yılda 610 çocuğun din adamları tarafından cinsel istismara maruz bırakıldığını ortaya koydu. Raporda, 183’ü rahip, toplam 196 Katolik din adamının 5 bin 700 kez istismarda bulunduğu kaydedildi. İstismara uğrayan dört çocuktan üçünün oğlan olduğu ve çocukların yaşlarının 10 ila 14 arasında olduğu saptandı.

Din adamlarının yüzde beşinin, 10’dan fazla kurbanı olan seri suçlular arasında yer aldığı kaydedilen raporda, din adamları içinde sadece yüzde 10’dan azının herhangi bir yasal sonuçla karşı karşıya kaldığının tespit edildiği vurgulandı.

GERÇEK ÇOK DAHA FAZLA

Münster Üniversitesi’ndeki görevli 5 uzman tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre bu sayının 10 misli daha fazla olup, gerçek rakamın 6 bin civarında olabileceği endişesi paylaşıldı. 2018 yılında yayımlanan bir önceki araştırma, istismar rakamlarının sadece üçte birinin kayıtlara geçtiğini ortaya koymuştu.

Rapora göre Münster piskoposluğunda en fazla cinsel istismar vakaları 1960’lı ve 1970’li yıllar arasında yaşanırken, bu dönemde haftada ortalama iki cinsel istismarın yaşandığı kaydedildi. Münih ve Freising piskoposlukları da görev bölgelerinde 173 rahibin 500’e yakın çocuğu istismar ettiğini rapor etmişti.

Kanada’nın Quebec eyaletindeki dokuz piskoposluk bölgesinde yapılan denetim sonucunda da benzer manzaralar ortaya çıktı. Denetimi gerçekleştiren emekli Yüksek Mahkeme Yargıcı Andre Denis, Aralık 2020’de başladığı çalışmaya dair raporunu geçen hafta yayımladı. Denis denetimle, 87 istismarcıdan 5’inin hâlâ kilise için çalıştığını açıkladı. Denis, istismarcı sayısının çok daha yüksek olduğunu ancak gerçek sayıya ulaşılamamasına mağdurların şikâyette bulunmaya çekinmelerinin yol açtığını kaydetti.

Kanada’da Saskatchewan eyaletindeki Egemen Yerli İlk Milletler Federasyonu’ndan (FSIN) mart ayında yapılan açıklamada, Cowessess First Nation bölgesindeki eski Marieval Kızılderili Yatılı Kilise Okulu’nun sahasında bulunan 751 çocuk mezarına ulaşılmıştı.