Hiranur Vakfı’nda yaşanan skandalda istismarcı ve H.K.G.’nin babası tutuklansa da hâlâ tamamlanmamış noktalar var. Annenin halen tutuklanmaması, vakfa bağlı merkezde bulunan çocukların güvenliğinin sağlanmamış olması kritik konulardan sadece ikisi.

İstismara göz yuman herkes yargılanmalı
Fotoğraf: Hiranur Vakfı

Haber Merkezi

BirGün’ün ortaya çıkardığı Hiranur Vakfı Onursal Başkanı’nın kızını 6 yaşında evlendirmesi ve H.K.G.’nin Kadir İstekli tarafından yıllarca istismara maruz bırakılmasına yönelik oluşan kamuoyu tepkisinin ardından iki sanık önceki gün tutuklandı.

Ancak bu iki tutuklamanın yeterli olup olmadığı sorusuna ‘Evet’ yanıtı vermek o kadar kolay değil. HKG’nin 6 yaşında iken imam nikahına, 14 yaşında düğününe şahitlik edenlerin soruşturmaya dahil edilmemesi soru işareti. İşte o sorulardan birkaçı:

•ŞAHİTLER NEDEN SORUŞTURULMUYOR?

H.K.G.’nin savcıya sunduğu ses kaydına göre 6 yaşındayken yapılan ‘nikâha’ ‘Adana’daki Osman Hoca’ olarak anılan bir kişi ile Muhammed Topal şahitlik etti. 2 yıl önce açılan soruşturmaya rağmen bu iki kişi hakkında bugüne dek herhangi bir adım atılmadı. Hem istismara göz yuman hem de bu olayı yetkililere bildirmeyen bu kişiler hakkında ne tür bir işlem yapılacağı şimdilik bilinmiyor.

•ANNE NEDEN TUTUKLANMADI?

Davada ‘şüpheli’ konumunda bulunan 3 kişiden biri olan H.K.G.’nin annesi Fatma Gümüşel hakkında gözaltı ve tutuklama kararı çıkarılmadı. Oysaki H.K.G.’nin savcılığa verdiği ifade Fatma Gümüşel’in hem yaşanan istismara yıllar boyunca göz yumduğunu bildirdi. Ses kayıtlarını da bunun delili olarak sundu.

•HSK SORUŞTURMASI NE AŞAMADA?

H.K.G.’ye 14 yaşında iken ‘21 yaşında’ olduğu yönündeki raporu hazırlayan doktorlar hakkında yürütülen soruşturmaya ilişkin şu ana kadar net bir bilgi verilmedi. 2012’de açılan istismar dosyasında takipsizlik kararı hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu soruşturma başlattı. Savcının o dönem H.K.G.’nin yaş tespiti için neden doğum raporu istemediği de hâlâ belirsiz. Araya girip dosyanın kapanmasını sağlayan kişi ya da kişilerin de kim olduğu belirsiz. Başlatılan soruşturmalara yönelik de herhangi bir açıklama yapılmaması şüpheleri artırıyor.

YALAN BEYANLA İLGİLİ NE YAPILACAK?

BirGün’ün istismarı ortaya çıkarmasının ardından H.K.G.’nin abisi ve iki kardeşi açıklama yaparak olayı yalanladı. Abi Muhammed Sıddık Gümüşel 6 yaşında evlendirilmenin kesinlikle olmadığını öne sürdü. Oysaki H.K.G.’nin ifadelerine göre kıyılan nikâhın ardından ertesi gün Muhammed Sıddık Gümüşel kız kardeşini Kadir İstekli’nin yanına götürdü.

•BAŞKASINI DA İSTİSMAR ETTİ Mİ?

Ses kayıtlarında dikkat çeken bir detay ise H.K.G.’nin “Olayı anlatabilirdim. Bana nasıl güvendin?” sorusu üzerine İstekli’nin verdiği cevap oldu. İstekli bu soruya “Sende yoktu öyle. Bunun gibi değildin yani. Bu hemen zırtlıyor” cevabını verdi. Bu ifadelerde “bu” diye anılan kişi kim ve kaç yaşında? Savcılık bununla ilgili de bilgi talep edecek mi?

•VAKFIN MEDRESESİNDEKİ ÇOCUKLAR

Hiranur Vakfı’nın medreselerinde 750’ye yakın öğrenci bulunuyor. Tarikat şeyhi dahi 6 yaşında kızının istismarına göz yummuşken diğer çocuklar güvenliği nasıl sağlanabilir sorusu gündemde. Tarikatlarda genelde müritlerin şeyhin yolundan gittiği düşünülürse bu çocuklara yönelik herhangi bir araştırma yapılacak mı? Küçük yaşta evlendirilen kız veya oğlan çocuğunun olup olmadığının öğrenilmesine yönelik bir çaba olacak mı?

***

YAŞ TESPİT RAPORU ORTAYA ÇIKTI

H.K.G.’ye 2012 yılında yapılan yaş tespitine yönelik rapor ortaya çıktı. H.K.G. o dönem 14 yaşında olduğu için istismarcı Kadir İstekli onun yerine 18 yaşında birisini teste sokmak istedi. Ancak 21 yaşında başka bir kadın teste girdi. Raporda H.K.G.’nin doğum tarihi 8 Mart 1998 olarak belirtiliyor. Rapor tarihinde 14 yaşında olduğu görülen H.K.G.’ye ruhen ve bedenen 21 yaş ile uyumlu olduğu değerlendirmesi yapılıyor. Oybirliğiyle verilen raporda, "iç hastalıkları sağlam, nöroloji 21 yaşında, psikiyatri 21 yaş ile uyumlu ruhsal gelişim, kadın doğum sekonder seks karakterleri ve dış genitalya erişkin tiptedir" tespitleri yer aldığı görülüyor. H.K.G. yerine 18 yaşında bir kişinin teste girmesi amaçlanırken, daha büyük birinin teste sokulması nedeniyle şüpheli Kadir İstekli’nin diğer kadını getiren Mehmet Emin M.’ye kızdığı, "Kızın yaşının 18 olması yeterliydi, neden daha büyük birini soktunuz. Ama savcı iyi yedi" sözleri de iddianamede aktarılmıştı.

***

YİNE DİNE SIĞINDI

Tutuklanan İstekli ile Gümüşel’in verdiği ifadeler de ortaya çıktı. Gümüşel'in, "Yakalama kararını kabul etmiyorum. Önce tutuklama kararı verilmedi. Daha sonra tutuklama kararı verilmesinin sebebini anlayamadım. Ben rabbimden korkarım ölünce ona hesap vereceğim. Siz de hesap vereceksiniz. Sizlerin verdiği kararı bozacak Allah vardır" dediği öğrenildi. Kadir İstekli'nin ise, "Mahkemenizin duruşma tarihi ilk olarak mayısa verildi. Sonra ocak ayına alındı. Bu karardan 2 gün sonra hakkımda yakalama kararı çıkarılması üzerine gidip kendim teslim oldum" diye konuştuğu kaydedildi.