AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek olan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Ankara'ya geldi. Anıtkabir'i ziyaret eden Kristersson, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile görüşen Kristersson, ikinci ikili ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirdiğini söyledi.

İsveç Başbakanı Kristersson, Ankara'da: Anıtkabir'i ziyaret etti, Şentop ile görüştü

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Ankara'ya geldi.

Kristersson ziyaretinde Anıtkabir'i ziyaret etti.

Beraberindeki heyetle Aslanlı Yol’dan yürüyerek Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine gelen Kristersson, buraya çelenk bırakıp saygı duruşunda bulundu.

Kristersson, saygı duruşunun ardından hatıra fotoğrafı çektirdi. Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Kristersson, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

Kristersson, deftere şunları yazdı: “Yaklaşık 100 yıl önce tarafınızca kurulan Türkiye Cumhuriyeti'ni ziyaret etmek benim için büyük bir onurdur. 1934'te Ankara'daki İsveç Büyükelçiliğinin açılışında, dönemin Veliaht Prensi Gustaf Adolf ile çekilmiş fotoğraflarınız, bana ülkelerimiz arasındaki yakın bağların ne kadar eskiye dayandığını anımsatmaktadır. İsveç ve bu güzel ülke arasındaki ilişkileri derinleştirme temennilerimle.”

Ziyarette, Kristersson'a Ankara Vali Yardımcısı İlhan Turgut, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Yönet Can Tezel, İsveç'in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sait Atalay eşlik etti.

isvec-basbakani-kristersson-ankara-da-anitkabir-i-ziyaret-etti-sentop-ile-gorustu-1085216-1.

TBMM BAŞKANI ŞENTOP İLE GÖRÜŞME

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve beraberindeki heyeti Başkanlık Divan Salonunda kabul etti.

11 Eylül'de gerçekleşen seçimlerde Başbakan seçilen Kristersson'u tebrik eden TBMM Başkanı Şentop, yeni İsveç Hükümetine de başarılar diledi.

Şentop, Kristersson'un Türkiye-İsveç ilişkilerini geliştirme yönündeki açıklamalarını memnuniyetle karşıladıklarını, bu kararlılığın parlamentolararası ilişkilere de yansıması temennisinde bulundu.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvuruları sonrasında Parlamento Başkanları olarak 7 Eylül'de çevrim içi üçlü bir görüşme gerçekleştirdiklerini hatırlatan Şentop, 24 Ekim'de Zagreb'te Kırım Platformu 1. Parlamenter Zirvesi marjında İsveç Parlamento Başkanı Andreas Norlen ve Finlandiya Parlamentosu Birinci Başkanvekili Antti Rinne ile ortak toplantı gerçekleştirdiklerini anlattı.

isvec-basbakani-kristersson-ankara-da-anitkabir-i-ziyaret-etti-sentop-ile-gorustu-1085217-1.

İsveç Hükümetinin Üçlü Mutabakat Muhtırasıyla altına imza atılan taahhütlerle bağlı olduğuna dair açıklamalarını memnuniyetle takip ettiklerini kaydeden Şentop, "Muhtıra'da kayıtlı taahhütler açık ve nettir. Muhtıra, bize bir yol haritası sunmaktadır. Bu yol haritası üzerinde ilerleme sağlanan alanlar mevcuttur; bunları olumlu buluyoruz. Örneğin, savunma sanayindeki kısıtlamaların kaldırılması Meclisimizin İsveç'in NATO üyeliğine dair değerlendirmesinde olumlu hanede yer alacaktır. Ancak kabul etmek gerekir ki; daha atılacak epey adım var" değerlendirmesinde bulundu.

Özellikle terörle mücadele alanında somut ve sonuç alıcı adımlara ihtiyaç olduğunu belirten Şentop, "PKK/PYD/YPG, FETÖ ve DHKP-C'nin ülkenizdeki propaganda, finansman ve eleman devşirme faaliyetleri devam etmektedir. İade taleplerimiz konusunda bir ilerleme sağlanmamıştır. İsveç'in somut adımlar atarak bu terör örgütleri ve uzantılarının faaliyetlerine son vermesini bekliyoruz" diye konuştu.

İsveç Başbakanı Kristersson ise üç haftadır başbakanlık görevini üstlendiğini belirterek, ikinci ikili ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirdiğini söyledi.

Şentop'un bahsettiği parlamento başkanları düzeyindeki toplantının Üçlü Muhtıra'nın gerçekleşebilmesi ve takip edilebilmesi için iyi bir mekanizma olduğunu ifade eden Kristersson, "Parlamentodaki partimin grup lideri, Türkiye Dostluk Grubunun oluşturulması için parlamentomuzda ilgili iletişimlerde bulunmaya başlamıştır" bilgisini verdi.