İsveç Başbakanı Ulf Kristersson "Yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz, NATO'nun terörle mücadelesine daha açık ve derinden destek vereceğiz" ifadelerini kullandı.

İsveç Başbakanı Kristersson: NATO'nun terörle mücadelesine destek vereceğiz
Fotoğraf: ANKA

İsveç'in yeni Başbakanı Ulf Kristersson, NATO'ya yaptığı ziyaret sonrasında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Ilımlı Muhafazakar Parti'nin lideri Kristersson "Yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz, NATO'nun terörle mücadelesine daha açık ve derinden destek vereceğiz" ifadelerini kullandı.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin güvenlik endişelerini gidermek için çabaları artıracaklarını, bunun gereklerini NATO üyeliğinden sonra da yerine getireceklerini söyledi.

Yeni İsveç hükümeti olarak NATO'ya katılıma büyük önem verdiklerini ifade eden Kristersson, ülkenin katılım sürecinin hükümet değişiminden etkilenmeyeceğini vurguladı.

Kristersson, Türkiye'nin daha önce gündeme getirdiği güvenlik endişeleri hakkında ise "Hükümetim Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan üçlü memorandumu uygulamak için çabaları katlayacaktır. Bu durum hem İsveç'in NATO'ya katılımı öncesi hem de sonrası için böyle olacaktır. Üçlü memorandum, İsveç ve Türkiye arasında terörle mücadelede iş birliği için yeni platformlar kurmuştur. Terörle mücadele bizim için NATO katılımından önce de sonra da önceliktir. Taahhütlerimizde çok ciddiyiz" şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE'YE GİTMEYE HAZIRIM'

İsveç'te terörle mücadele konusunda çıkarılan yeni bir yasa bulunduğunu hatıralatan Kristersson, "Biz önceki hükümet gibi Türkiye ile anlaşmaya bağlıyız. Ancak söz verdiklerimizi hayata geçirmek için bizim elimizde şimdi daha fazla araç bulunuyor" dedi.

Türkiye'yi ziyaret niyeti olup olmadığı sorulan Kristersson, "En kısa zamanda Ankara'ya gitmeye hazırım. Bu mesajı Türk dostlarımıza ilettik" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de İsveç'in terörle mücadelede iş birliğini güçlendirmek üzere üçlü muhtıraya olan taahhüdünü memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

"Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerinin önemi üzerinde uzlaştık" diyen Stoltenberg, İsveç'in muhtırayı uygulamak için attığı adımlardan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.