İsveç basını, Stokholm'ün Türkiye'nin FETÖ bağlantısı gerekçesiyle iadesini istediği dört kişinin iade edilmeyeceğini yazdı. İsveç merkezli ajans TT, İsveç Yüksek Mahkemesi'nin geçen yaz dört kişinin iade edilemeyeceğine karar verdiğini ve "hükümete bu karara uymaktan başka seçenek bırakmadığını" kaydetti. Mahkeme, talebin "siyasi suçlarla ilgili olduğu gerekçesiyle" iadenin önünde engeller olduğuna hükmetmişti.

İsveç basını: Stockholm, Türkiye'nin istediği 4 kişiyi iade etmeyecek

NATO üyeliği konusunda Ankara ile anlaşmazlık yaşayan İsveç'in, Türkiye'nin bu ülkeden istediği 4 kişiyi iade etmeyeceği belirtildi.

İsveç merkezli haber ajansı TT, İsveç Yüksek Mahkemesi'nin geçen yaz bu dört kişinin iade edilemeyeceğine dair karar verdiğini, bu yüzden de İsveç hükümetinin aksi yönde bir karar veremediğini ifade etti. Ajans, Ankara'nın bu iadeler için başvuruları 2019 ve 2020'de, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımına dair endişelerini gidermek için 2022'de üçlü mutabakat imzalanmadan önce yaptığını belirtti.

İsveç Dışişleri Bakanlığı ise konuyla ilgili yorum yapmadı

Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Mayıs 2022'de NATO'ya katılma talebinde bulundu. İki ülkenin örgüte üye olabilmesi için Türkiye dahil 30 NATO üyesinin tamamının onayı gerekiyor.

Ankara, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliklerine onay için bu ülkelerin iade taleplerini bir an önce gerçekleştirmesi gerektiğini belirtiyor.

BÜLENT KENEŞ'İN İADESİ REDDEDİLMİŞTİ

İsveç Yüksek Mahkemesi, 19 Aralık günü, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ülkeden isim vererek istediği gazeteci Bülent Keneş'in Türkiye'ye iadesini, "Siyasi görüşleri nedeniyle zulme uğrama riski bulunuyor" gerekçesiyle reddetmişti. Mahkemeden yapılan açıklamada, iade talebinin karşılanması için Bülent Keneş'in 1 yıl ya da daha fazla hapis cezası alması gerektiği ve Keneş için bu şartın oluşmadığı belirtilmişti.

Türkiye, Yüksek Mahkeme'nin aralık ayında Türk gazeteci Bülent Keneş'in iadesini engelleyen ayrı bir kararını da "çok olumsuz" bir gelişme olarak nitelendirmişti.

Kapatılan Today's Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş, İsveç'te yaşıyor.