Yemeksepeti, işçilerin Nakliyat-İş Sendikası’nda örgütlenmesi üzerine işkolu değişikliğine gitti, işçilerin üyeliği düştü. Sendika başkanı Küçükosmanoğlu “İtirazlarımızı bakanlığa ilettik. Örgütlenmemiz devam ediyor” dedi.

İşverenin yaptığı kurnazlık örgütlenmeyi durduramadı

Rıfat Kırcı

6 bin 200 çalışanı bulunan Yemeksepeti şirketinde örgütlenme çalışması sürdüren Nakliyat-İş Sendikası yetki almasına kısa süre kala işverenin işkolu değişikliği yapmasıyla yüzlerce üye kaybetti. Sendika Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu “6 bin 200 gözüken taşımacılık işkolu bin 500’e düşürüldü. İşkolu değiştirilenler bizim üyelerimiz. Taşımacılık iş kolunda çalışan arkadaşlarımızın işkolu ticaret eğitim işkoluna dönüştürüldü” dedi.

Küçükosmanoğlu kısa sürede yüzlerce işçiyle örgütlendiklerini söyleyerek süreci şöyle aktardı: “Toplamda 69 ilde 6 bin 200 tane taşımacılık işkolunda çalışan arkadaşımız var. 4 bine yakını İstanbul’da çalışıyor. Biz 1 ayı aşkın zamandır örgütlenme çalışması yapıyorduk. Önümüzdeki günlerde de başvuru aşamasına gelmeyi planlıyorduk. Yüzde 40 çoğunluğu aşınca yetki başvurusunda bulunacaktık. Ancak işverenin tutumu bu yönde oldu. Örgütlenme çalışmalarımız devam ediyor.”

İşkolu değişikliğiyle üyelikler düşürüldü

Yapılan işkolu değişikliğinin yasal olmadığını ve sendika düşmanlığının bir göstergesi olduğunu aktaran Küçükosmanoğlu şunları söyledi: “Biz işverenle online görüşme gerçekleştirdik. İşveren bir taraftan sendikanın anayasal hak olduğunu ve saygı duyacağını söylüyor ancak diğer taraftan da şefler ve amirler aracılığıyla baskı uyguluyor. İşçilere ‘Sendikalı olursan müdür olamazsın, işinde yükselemezsin, işten atılırsın, sendika sizden aidat alır’ gibi sistematik baskılar yapmaya çalıştılar. Ancak biz buna rağmen hızla örgütlenme seferberliğine girdik ve örgütlendik. Biz Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yetki başvurusu yapma hesabı yaparken taşımacılık iş kolunda 6 bin 200 gözüken iş kolunu bin 500 civarına düşmüş. Diğer aşağı yukarı 4 bin civarında işçinin iş kolu ticaret eğitim iş koluna dönüştürülmüş. Bin 500 kadar üyemizin bulunduğu işçinin iş kolu değişikliğiyle bir anda üyeliği düştü. Bu yasal değil.”

Örgütlenme hızla devam ediyor

Sendika düşmanlığına karşı mücadele edeceklerini ve örgütlenmeye devam ederek yetki alacaklarını belirten Küçükosmanoğlu “Toplu sözleşme sürecine başlayan sendikanın örgütlenmeye başladığı bir yerde iş kolu değişikliği olamaz. İş kolu değişikliği ancak bakanlık müfettişleri gelir, bir inceleme yapılır resmi gazetede yayımlanır ona karşı bir yargı süreci gelişir ve bu aşamalardan sonra uygun görülürse yapılabilir. Bu durumda da iş kolu değişikliği bir dönem sonraki toplu sözleşme sürecini bağlar. Bir oldu bittiyle iş kolu değişikliği yaptılar. Bakanlık müsteşarıyla görüşüp duruma itiraz ettik. Bu sendika düşmanlığına karşı yasal girişimlerde bulunduk. Bir taraftan da taşımacılık iş kolunda kalan işçi arkadaşlarımızla örgütlenme sürecindeyiz” dedi.