İsviçre’de binlerce kadın pek çok kentte sokaklara dökülerek aile içi şiddeti ve ücret eşitsizliğini çığlık atarak protesto etti

İsviçre'de kadınlar erkek şiddetine ve eşitsizliğe karşı çığlık attı

İsviçre’de binlerce kadın erkek şiddetini ve kadınlara dönük ayrımcılığı protesto etti.

Geçen yıl aynı tarihte düzenlenen eyleme yarım milyon kişi katılırken, bu sene koronavirüs salgını nedeniyle katılımın daha düşük olduğu belirtildi.

The Guardian’da yer alan habere göre, annesi bir erkek tarafından katledilen 19 Roxanne Errico, eyleme katılmasının kendisi için çok duygusal olduğunu belirterek, ‘Kendim için haykırıyorum. Kız kardeşim için, erkek kardeşim için haykırıyorum. Annesini ya da babasını kaybetmiş tüm çocuklar için, burada olsaydı kendisi de haykıracak olan annem için ses çıkarıyorum’ dedi.

Resmi rakamlar kadınların erkeklere göre 5’te bir daha düşük ücret alıyor. Rakamların 30 yıl öncesine göre daha iyi olduğu belirtilirken, 2000’den sonra eşitsizliğin artmaya başladığı açıklandı.

Ülkenin bir çok noktasında katledilen kadınlar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulurken, eşitsizliğe karşı 15:24’de ‘kitlesel çığlık’ atıldı.

28 YILDIR DEVAM EDİYOR

BBC Türkçe'de yer alan habere göre 1991'de aynı taleple düzenlenen gösterilere yarım milyon kadın katılmıştı.

İsviçreli kadınlar, hükümetleri cinsiyet eşitliği konusunda adım atmaya zorlamak için onlarca yıldır mücadele veriyor.

1918'de Birinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin ardından Avrupa genelinde kadınlara oy hakkı verilmesi için yapılan eylemlere İsviçreli kadınlar da katıldı. Ancak İsviçre'de kadınlar bu hakkı 1971 yılına kadar alamadı.

1991'deki gösterilere kadar İsviçre hükümetinde bir kadın temsilci bile yoktu. Yasalarda annelere doğum izni de yer almıyordu.

Appenzell kantonunda kadınlar oy kullanma hakkını Yüksek Mahkeme'nin kararıyla 1991'de aldı.