Adalet Bakanlığı, üç hekimin işyeri hekimliği belgesi almasını engelledi. Henüz sonuçlanmayan soruşturmalar nedeniyle hekimler görevlerine başlayamadı.

İşyeri doktorlarına ‘adli süreç’ engeli

Hüseyin ŞİMŞEK

Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde uygulanmaya başlanan ve daha sonra yasal altyapısı da oluşturulan güvenlik soruşturması uygulaması, henüz hakkında herhangi bir hüküm olmasa da adli işlemlere tabi tutulanları etkilemeye devam ediyor. Çok sayıda hekim adayının “takıldığı” güvenlik soruşturmasına, işyeri hekimliği sınavını kazanan üç doktor da maruz kaldı.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergelerinde, üç ayrı doktorun gerekçe gösterilmeden göreve başlatılmamasını gündeme getirdi. Uygulamanın gerekçesini soran Gergerlioğlu ayrıca son yıllarda kaç doktorun, güvenlik soruşturması gerekçesiyle hekimlik görevini yürütemediğini de sordu.

SORGULAMADAN KALDILAR

Bilgin, Gergerlioğlu’na gönderdiği yanıtta, son yıllarda kaç hekimin göreve başlayamadığını açıklamadı. Sayıların her yıl değişiklik gösterdiğini ifade eden Bilgin, önergede sözü edilen hekimlerin işe başlamak için gerekli olan belgeleri almalarının Adalet Bakanlığı tarafından engellendiğini vurguladı. Bilgin, üç hekim için ayrı ayrı gönderdiği yanıtta, “İlgili kişinin işyeri hekimliği sınavında başarılı olduğu ancak iş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri ve sınavda başarılı olan adaylarla ilgili Adalet Bakanlığınca yapılan bireysel sorgulama sonucunda, hakkında adli süreç yürütüldüğünden adı geçenin belgelendirme işlemleri yapılamamıştır” dedi.

YOK SAYILDI

Adli süreç nedeniyle hekimlerin başarılı olduğu sınav sonuçlarının yok sayılmasının “Anayasa’yı ihlal” anlamına geldiğini bildiren HDP’li Gergerlioğlu, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Anayasa ayaklar altına alınmıştır ve masumiyet karinesi yok sayılıyor. Hakkında kesinleşmiş bir hüküm bulunmadan insanlar terörist ilan edilmekte. Sınavın sonuç belgesini vermeme kararı tamamen hukuk dışıdır” dedi.