Aşırı sağcı Lig partisinin lideri Salvini iktidara gelmeleri halinde 600 bin kayıt dışı göçmeni sınırdışı etme vaadinde bulunmuştu

İtalya’da sonucu en belirsiz seçimler: Merkez sağ zafere daha yakın

İtalya’da seçmenler, Temsilciler Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu’nu belirlemek için dün sandık başına gitti. Ülkenin karşılaştığı en belirsiz seçimlerden biri olduğu belirtilen seçimde, aşırı sağcı partilerin önemli kazanımlar alması ve eski Başbakan Berlusconi’nin önemli rol üstleneceği tahmin ediliyor. Toplam 630 sandalyeli Temsilciler Meclisi için 3901, 315 sandalyeli Cumhuriyet Senatosu için ise 1958 aday yarışıyor.

Toplamda 30’dan fazla partinin oy pusulasında yer alacağı seçimde, bazı ittifaklar ve partiler öne çıkıyor. Seçim yarışının üç ana bloku, merkez sol ittifakı, merkez sağ ittifakı ve 5 Yıldız Hareketi (M5S) olarak sıralanıyor. Halihazırda iktidardaki koalisyon hükümetinde bulunan ve Matteo Renzi liderliğindeki Demokrat Partinin (PD) başı çektiği merkez sol ittifakında Emma Bonino’nun liberal Avrupa partisi, Giulio Santagata’nın Birlikte partisi ve Beatrice Lorenzin’in merkezci Popüler Sivil Liste partisi yer alıyor. Merkez sağ ittifakında ise eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin liberal muhafazakar Forza Italia partisi, Matteo Salvini’nin aşırı sağcı Lig partisi, Giorgia Meloni’nin aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri partisi ve Raffaele Fitto’nun Hristiyan demokrat Biz İtalya’yla partisi birlikte yarışıyor.

Forza Italia’nın lideri 81 yaşındaki Berlusconi, 2013 yılında vergi kaçakçılığından suçlu bulunmasının ardından 6 yıl boyunca kamu hizmetlerinden mahrum edilmişti. Berlusconi, bu sebeple seçimlere adaylığını koyamadı. Hem Berlusconi hem de aşırı sağcı Lig partisinin lideri Salvini iktidara gelmeleri halinde 600.000 kayıtdışı göçmeni İtalya’dan sınırdışı etme vaadinde bulunmuştu. Merkez sol ise bu vaadin lojistik açısından imkansız olduğunu savunmuştu.

İki ana ittifak dışında bazı partiler tek başına öne çıkıyor. İttifakların en güçlü rakibi 31 yaşındaki Luigi Di Maio liderliğindeki popülist 5 Yıldız Hareketi (M5S) partisi. Son anketlerde iktidara en yakın taraf ise yüzde 35 ile 38 arasında oy alması beklenen merkez sağ ittifakı. Ülkede oranı bir hayli yüksek olan ‘kararsız seçmenlerin’ oylarının bir kısmının merkez sağ ittifakına yönelmesi durumunda, ittifak tek başına iktidara gelebilir.

Almanya’da anlaşma sağlandı
Öte yandan Almanya’da yaklaşık 6 aydır süren siyasi belirsizlik de sonlandı. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Başbakan Angela Merkel’in muhafazakar bloğuyla koalisyon hükümeti kurmayı onayladı. Almanya’da Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında hükümet kurulması amacıyla yapılan müzakerelerde üzerinde anlaşılan koalisyon protokolü, SPD üyeleri tarafından onaylandı.

SPD Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısında, koalisyon sözleşmesinin kabul edilip edilmemesi konusunda yapılan oylamada 464.000 SPD üyesinin 3’te 2’sinin, yani yüzde 66’sının ‘Evet’ oyu kullandığı açıklandı. Partinin daha radikal genç kanadının ise koalisyonun aleyhinde (yüzde 33) oy kullandığı belirtildi.

SPD üyeleri böylelikle Almanya Başbakanı Angela Merkel liderliğinde CDU/CSU ve SPD arasında yeniden bir hükümetin kurulmasına yeşil ışık yaktı. Böylelikle Almanya Başbakanı Angela Merkel 4. dönem için başbakanlık görevini sürdürecek. Parlamentonun gelecek hafta Merkel’i Şansölye olarak seçmesi bekleniyor.