İtalya siyaseti çıkmaza giriyor

4 Mart’ta sandığa giderek yeni seçim yasasını da ilk kez deneyecek olan İtalya’da kararsızların çok olması ülkede siyasetin çıkmaza gireceğinin işareti olarak yorumlanıyor. Kamuoyu anketlerine göre herhangi bir partinin tek başına iktidarı elde etmesine olanak tanınmıyor.

Yaklaşık 2,3 trilyon dış borcu bulunan İtalya’daki yaklaşan seçimlerle Avrupa da yakından ilgili. Anketler, Beş Yıldız Hareketi’nin (M5S) sandıktan ilk parti olarak çıkacağına ancak hükümeti kurmak için yeterli çoğunluğa ulaşamayacağına işaret ediyor. 31 yaşındaki Luigi Di Maio liderliğindeki parti, koalisyona da kapılarını kapamış durumda. Ülkenin en genç başbakanı olmaya aday Maio, bayrağı devralması halinde göreve gelecek bakanların isimlerini açıkladı. Beş Yıldız Hareketi’nin “şeffaflık göstergesi” olarak tanımladığı bu adım, rakipleri tarafından gündemde kalma ve reklam olarak yorumlandı.

Seçimlerde öne çıkan diğer adaysa aşırı sağcı Kuzey Ligi’nin (L) lideri Matteo Salvini. Salvini, Forza (FI) ve İtalya’nın Kardeşleri (FdI) partileriyle oluşturduğu ittifakla sağ kanadın oylarını toplamayı hedefliyor. Forza’nın lideri Silvio Berlusconi’nin önümüzdeki yıla kadar siyasetten men edilmesi, Salvini’yi başbakanlık koltuğuna bir adım daha yaklaştırmış oldu.

Demokratik Parti’nin (PD) adayı Matteo Renzi, anayasa değişikliği referandumundaki yenilgisinin ardından başbakanlık görevine veda etmişti. Berlusconi’nin partisiyle koalisyona gitmesi Renzi’nin koltuğu geri kazanması için tek şansı olarak görülüyor.

Berlusconi koalisyon için kapıları kapattı
Ancak İtalya’nın eski Başbakanı ve “merkez-sağ” ittifakında başı çeken “Forza Italia” (Haydi İtalya) partisinin lideri Silvio Berlusconi, ülkede 4 Mart’ta yapılacak genel seçimde tek başına iktidara gelememeleri durumunda koalisyon yapmayıp, erken seçime gitmeyi tercih edeceklerini söyledi.