İthal edilecek ürün bile bulunamayabilir: Acil önlem alınmalı

Ekonomi Servisi

Koronavirüs salgını nedeniyle toplumsal taleplerde gıda, ilk sırayı aldı. Gıdaya erişimde sıkıntılar yaşanabileceğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada koronavirüs salgınının ülkede temel gıda ürünleriyle ilgili yaşatabileceği sorunlara dikkat çekti.

Pandemi nedeniyle tüm dünyada artık toplumsal talep olarak gıdanın ilk sıralarda yer aldığına vurgu yapan CHP’li Gürer, “Bu süreç ithalat-ihracat açısından değerlendirildiğinde, dünyanın artık eskisi gibi olmayacağını gösteriyor. Temel gıda ürünlerini ithal ettiğimiz bazı ülkeler ‘önce can’ diyerek, ürünlerini stoklama uygulamasına gidebilir. Bu durum, Türkiye’nin artık ithal edebilecek ürünü bile bulamayacağı anlamına gelir” dedi. Gürer, ithal buğdayda meydana gelen fiyat artışlarına dikkat çekti. Gürer, “İthal buğday fiyat artışı undan ekmeğe her ürüne yansır. Acil önlem alınıp, girdi fiyatları düşürülerek buğdayı ucuza mal etmeliyiz. Yoksa dolar kur artışının da etkisi ile pahalı ithal buğdaya mahkûm olacağız “ dedi.

DENETİMLER ARTIRILMALI

Tarım ve Orman Bakanlığındaki yetişmiş kadroların değişmesinin her alana yansımasının bulunduğuna işaret eden CHP’li Gürer, “Tohumdan sofraya kadar üretim ve gıda güvenliği her aşamada sürekli olmalı ve takibi gerekli kılınmalıdır. Özellikle GDO’lu ürünler ile dünya bu bağlamda önemli bir sürece evrilmiştir. Taklit ve tağşiş ürünlerle sıkıntılı bir evreye girilmiştir. Pestisit gibi ürünlerden doğa ve insana zararlı tarım ilaçlarının olumsuz etkileri de bilinmektedir” şeklinde konuştu.

Belediyelerin denetim yetkilerinin 2004 yılından itibaren önemli ölçüde kısıtlandığını da anımsatan Gürer, koronavirüsle mücadele süreci de dikkate alınarak, belediyelerin gıda denetim yetkilerinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Gürer, denetimler konusunda belediyelerin zabıta ekiplerine işlev ve yaptırım güçlerinin 2004 yılı öncesindeki yetkileri yeniden verilmesinin şart olduğunu da sözlerine ekledi.